22. 05. 2024 Júlia, Juliana 23°C Prehánky, búrky

Bratislavské korunovačné dni 2023

25.07.2023 Autor: Claudinka, Sponzorovaný obsah
Termín: 30.07.2023 a ďalšie Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
0 titulna fotka

Zdroj: visitbratislava.com

Rytieri, šľachta aj korunovaný kráľ budú opäť v Bratislave! Bratislava bude opäť hlavným mestom Uhorska. Síce len na tri dni, ale s o to väčšou parádou. Zažite Bratislavské korunovačné dni od 28. do 30. júla.

Ponorte sa do bohatej kráľovskej minulosti a užite si slávnosti na počesť korunovácie kráľa Leopolda I. v uliciach Bratislavy. Vďaka bohatému programu vám ponúkne jedinečnú príležitosť vychutnať si atmosféru korunovačných sprievodov, historických prehliadok a ďalších podujatí.

1

Zdroj: visitbratislava.com

Zažite historické rytierske súboje, naučte sa dobové tance

Rytierske skupiny ukážu svoje umenie už od piatka, kedy na Bratislavskom hrade predvedú techniky sokoliarskeho lovu z koňa, ukážky lovu dravcov a loveckých plemien psov, porovnanie jednotlivých škôl šermu, súboje, tance, hru na lutnu, ale aj krátku módnu prehliadku.

Na Hlavnom námestí môžete vidieť aj sokoliarske vystúpenie, ukážky protitureckých bojov a divadelno- šermiarske vystúpenia. Tu sa môžete naučiť tancovať aj tance z obdobia renesancie. Profesionáli vám predvedú ukážky dobových tancov spojenú s tanečným workshopom pre malých aj veľkých.

Kompletný program Bratislavských korunovačných dní nájdete TU.

program BKD 2023 SK na sirku d

Zdroj: visitbratislava.com

Pocíťte atmosféru historického sprievodu

Najdôležitejšia časť programu sa odohrá v sobotu 29. júla. Vtedy sa z Bratislavského hradu o tretej popoludní vydá na cestu slávnostný sprievod, ktorý ukončí svoje putovanie v srdci Starého Mesta na historickom Hlavnom námestí. Tu v rámci programu od 16.00 hod. začne program venovaný korunovácii Leopolda I. Po ňom si môžete prostredníctvom príbehov a tanca pripomenúť život Márie Španielskej, manželky cisára a kráľa Maximiliána II. Habsburského.

Tí, čo nestihnú veľkolepý sobotný sprievod, môžu v uliciach Bratislavy zažiť aspoň jeho menšiu podobu. Malý historický sprievod prejde historickým centrom aj v piatok o 18.00 hod a v nedeľu dokonca až trikrát v rôznych časoch.

2

Zdroj: visitbratislava.com

Prezrite si výstavu z histórie podujatia

Súčasťou Bratislavských korunovačných dní je aj výstava fotografií z histórie organizovania tohto podujatia. Nájdete ju v unikátnych priestoroch Martinenea, ktoré je súčasťou Katedrály sv. Martina. Vstup na výstavu je voľný.

3

Zdroj: visitbratislava.com

Pokochajte sa leskom vzácnej repliky uhorskej koruny

Do katedrály, v ktorej korunovali uhorských kráľov sa vráti kráľovská koruna. V sobotu a nedeľu bude v Katedrále sv. Martina vystavená verná kópia uhorskej koruny, ktorá je dielom skúsených klenotníkov.

4

Zdroj: visitbratislava.com

Vezmite na korunovačnú parádu aj deti

Deťom bude počas Bratislavských korunovačných dní venovaných niekoľko sprievodných aktivít. Spoznávať korunovačnú históriu mesta môžu už od piatka vďaka špeciálnym detským prehliadkam s Pátračom Tinom. V Bibiane si na tvorivých dielňach môžu vytvoriť svoj rodinný erb a niečo sa dozvedieť aj o ich histórii a význame. Počas celého víkendu bude k dispozícii aj nová bezplatná šifrovacia hra s názvom Príbeh Ukradnutej koruny. Hru si môže ktokoľvek zahrať na svojom mobilnom telefóne s pripojením na internet v centre Bratislavy.

5

Zdroj: visitbratislava.com

Počas festivalu čaká najmenších návštevníkov aj bábkové divadlo na motívy hry ľudových bábkarov ako i rozprávka v podaní Divadla Havran.

Deti a ich rodičia sa počas korunovačných podujatí dozvedia aj ako fungovala kníhviazačská dielňa, ako vyzeralo pečatenie listín, alebo stredoveký sústruh. Budú si môcť vyraziť vlastnú mincu a previezť sa na historickom drevenom kolotoči. 

Spoznajte korunovačnú cestu Bratislavy

Tí, čo by sa z histórie korunovácií radi dozvedeli viac, majú možnosť vybrať sa na bezplatné prehliadky v slovenčine, angličtine, nemčine, maďarčine alebo ukrajinčine, ktoré organizuje Turistické informačné centrum Bratislava Tourist Board počas všetkých troch dní od piatka do nedele.

Viac informácií nájdete na webe www.visitbratisla­va.com.

7

Zdroj: visitbratislava.com

7 loga2

Zdroj: visitbratislava.com

 

 

Napíšte komentár