22. 05. 2024 Júlia, Juliana 23°C Prehánky, búrky

Na čo si dať pozor pri výbere detských sandálov na leto?

Autor: MS, PR správa
detske sandale

Zdroj: ccc.eu

Sandále sú v lete takmer nepostrádateľnou obuvou, ale môže byť ťažké nájsť pár, ktorý najlepšie zohľadní individuálne potreby vášho dieťaťa. Sandále sa dodávajú v mnohých rôznych prevedeniach, ktoré sa veľmi líšia v tom, akú podporu poskytujú nohám vášho dieťaťa. Ako teda vybrať tie správne a na čo si dať pozor?

Vyberajte mäkké a pohodlné materiály

Ideálne detské sandále sú vyrobené z pravej mäkkej teľacej kože. Je to pružný a priedušný prírodný materiál, vďaka ktorému sú sandále pohodlné, a vaše dieťa ani v tých najväčších horúčkach nebudú tlačiť. Sandále vyrobené zo syntetického materiálu neumožňujú nohám dýchať, čo spôsobuje v niektorých prípadoch opuchy a nepríjemný zápach. Najmä pre batoľatá je dôležité, aby sandáliky mali pevnú pätu a protišmykovú podrážku z prírodnej gumy. Topánky totiž musia vášmu dieťatku dobre sedieť tak, aby dieťa malo spevnenú nohu na všetkých typoch povrchov.

Malé deti potrebujú oporu

Pretože deti do 2 rokov potrebujú väčšiu oporu a stabilitu, odporúčame v tomto prípade sandále s uzavretou špičkou. Uzavretá špička poskytuje väčšiu ochranu prstov ako otvorená špička. Ak sandále pevne sedia na členku a priehlavku, je úplne jedno, či majú sandále otvorenú alebo zatvorenú pätu, nohe poskytnú tú správnu podporu. Naopak, otvorené sandále sú ideálne pre staršie deti, pretože uľahčujú pohyb a prsty na nohách majú viac vzduchu. Ak sa rozhodnete pre otvorené sandále, je dôležité dbať na remienky a na to, či poskytujú dostatočnú stabilitu a oporu. Pamätajte, že noha musí byť v topánke dostatočne upevnená a nesmie kĺzať.

Dbajte na priestor pre rast a na šírku sandálov

Malé nohy rýchlo rastú. Zmerajte dĺžku chodidla svojho dieťaťa, keď vzpriamene stojí. Nezabudnite zmerať obe nohy, pretože ľavá a pravá noha môžu mať rozdielnu dĺžku. Začnite tým, že postavíte svoje dieťa k stene a jeho hmotnosť bude rovnomerne rozložená medzi obe nohy. Potom zmerajte vzdialenosť od päty k ich najdlhšiemu prstu na nohe. Dbajte na to, aby ste deťom tiež dopriali priestor na rast nôh. Dojčatám a batoľatám (0 až 2 roky) však nekupujte príliš veľké sandále, pretože to môže brzdiť ich motorický vývoj. Nemali by ste preto nechať viac ako 1 cm priestoru pre rast. Pri uzatvorených sandáloch odporúčame 1 až 1,5 cm priestoru, pri otvorených sandáloch zase postačí približne 1 cm priestoru pre rast.

Detské sandále môžu byť vyrobené s klasickými remienkami na suchý zips alebo s prackou, ktoré umožňujú nastavenie veľkosti. Prispôsobiť tak môžete aj šírku topánky a vášmu dieťaťu by mali sandále perfektne sadnúť. Nezáleží potom na tom, či má vaše dieťa úzke, normálne alebo široké chodidlá.

Skvelý dizajn a starostlivo vybrané detaily

Na trhu dnes nájdete veľkú škálu sandálov v rôznych farbách a prevedeniach pre chlapcov aj dievčatá, pre veľké aj malé deti. Mnohé si zakladajú na klasickej forme a jedinečných detailoch. Prírodné materiály v kombinácii so skvelým strihom a dizajnom vytvárajú dokonalý pár sandálov, ktoré môže vaše dieťa pohodlne nosiť celé leto. Hľadať môžete u overených predajcov a výrobcov obuvi v kamenných obchodoch alebo na internete, vyskúšať môžete napríklad CCC, ktoré ponúka naozaj široký sortiment detských topánok.

Údržba sandálov

S trochou starostlivosti môžu detské sandále vyzerať skvele celé leto. Všetky nečistoty zo sandálov je dobré zotrieť vlhkou handričkou. Môžete tiež použiť sprej s včelím voskom, ktorý pomôže zachovať pružnú kvalitu a vzhľad kože, ale aj krém na topánky, ktorý pomôže osviežiť farby. Pre semišové sandále je tekutý krém na topánky (buď v neutrálnej farbe alebo vo farbe sandálov) najlepším spôsobom, ako udržať vzhľad sandálov ako nový. Odporúčame použiť aj semišovú kefu, ktorá chĺpky na semiši opäť vyčeše do vzpriamenej polohy.

Napíšte komentár