08. 05. 2024 Ingrida 18°C Prehánky

Zachované staré mlyny, ktoré s deťmi môžete vidieť na Slovensku

Autor: Petula , Foto: sdetmi.com a jednotlivé podstránky
Adresa:Celá SR Telefón: - www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Spravte si s deťmi netradičný výlet za mlynmi na Slovensku. Viete, že aj u nás máme unikáty? Napríklad trojpodlažný mlyn či veterný mlyn, aké existujú aj v Holandsku? Ich návštevou podporíte fungovanie a zachovanie týchto pamiatok.

Tieto krásne staré stavby rozprávajú príbehy ľudí žijúcich niekoľko desiatok až sto rokov dozadu, kedy boli mlyny súčasťou života ľudí, dávajúcim im obživu a múku na výrobu nielen chleba. Na Slovensku ich bolo viacero, no vytlačil ich nástup nových technológií. Zachovalo sa iba niekoľko stavieb, ktoré sa v súčasnosti snažia ľudia, či celé združenia obnoviť a sprístupniť verejnosti.


 

Mlyn Klepáč

Bratislavský kraj

20201122 104714

Zdroj: sdetmi.com

Mnohé pozoruhodné miesta dnes žijú iba v spomienkach. Ôsmy mlyn na Vydrici v lokalite Železnej studienky, známy ako Klepáč je v tomto trende výnimkou. Cieľom neziskovej organizácie bolo ča najviac zachovať pôvodný vzhľad, vdýchnuť mu život na ďalšie roky a poskytnúť ho najmä deťom a mládeži pre ich záujmy aj pre výchovu k univerzálnym hodnotám človeka a prírody.

Viac info >>


Schaubmarov mlyn v Pezinku

Bratislavský kraj

Screenshot 2020 08 26 Mlynarska expozicia

Zdroj: Peter Gall /sng.sk

Schaubmarov mlyn v pezinskej časti Cajla je miesto s výnimočnou atmosférou - historický mlyna je obklopený vidieckym dvorom a starým ovocným a orechovým sadom. Mlyn, známy aj ako Schaubmarov mlyn, patrí SNG od 70. rokov 20. storočia. Ako jediný kompletne zachovaný mlyn na Slovensku je dnes vzácnou historickou a technickou pamiatkou. Okrem funkčnej mlynárskej technológie a expozície o histórii mlyna v ňom sídli aj galéria výtvarného umenia, ktorý prezentuje najmä súčasné profesionálne výtvarné umenie a dizajn. 

Viac info >>


 

Vodný kolový mlyn Tomášikovo

Trnavský kraj

Mlyn Tomasikovo 2

Zdroj: Vodný mlyn Tomášikovo


Vodný mlyn z roku 1895 sa nachádza v krásnom prírodnom prostredí na brehu Malého Dunaja, asi 2 km za obcou Tomášikovo. Zachoval sa v pôvodnom stave, bez rušivých zásahov do konštrukcie, s uceleným a prevádzkyschopným mlynským zariadením. Okolité lužné lesy dotvárajú príjemnú atmosféru.

Viac info >>


 

Vodný kolový mlyn Jelka

Trnavský kraj

jelka2

Zdroj: sdetmi.com

Vodný kolový mlyn v Jelke na juhozápade Slovenska patrí medzi pozoruhodné technické pamiatky a je považovaný za stredoeurópsku raritu. Ide o trojpodlažný drevený mlyn, aký sa v okolitých štátoch nenachádza. Obnovený mlyn je v súčasnosti sprístupnený verejnosti.

Viac info >>


 

Vodný mlyn Dunajský Klátov

Trnavský kraj

mlyn Klatov2Kultúrna technická pamiatka, vodný mlyn v Dunajskom Klátove sa nachádza na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja v katastri obce Dunajský Klátov, okres Dunajská Streda. Je typickým príkladom spodkového mlyna. V roku 2016 sa realizovala komplexná obnova budovy mlyna, zrekonštruovaný bol interiér aj exteriér a budova dostala novú strechu.Na druhom brehu Klátovského ramena bolo vybudované mólo - výhľadňa.

Viac info >>


 

Veterný mlyn v Holíči

Trnavský kraj

TIK Holic Mlyn

Zdroj: TIK Holič

Zachovaný terajší kamenný veterný mlyn sa pôvodne viaže k menu vynikajúceho stolárskeho majstra, prisťahovaného do Holíča z Jevíčka – Františka Slámu (1847 – 1900). Kamenný trojpodlažný podpivničený objekt z polovice 19. storočia je rekreačným zázemím mesta. Veterný mlyn v Holíči je jediným zachovaným mlynom svojho druhu na Slovensku. Ide o typ holandského murovaného veterného mlyna postaveného v osemdesiatych rokoch 19. storočia.

Viac info >>


 

Vodný mlyn Jahodná

Trnavský kraj

mlyn jahodna

Zdroj: danubeislands.sk

V obci Jahodná kedysi známej vodnými mlynmi sa dodnes zachoval len jeden, ktorý prešiel zo správy múzea do správy ZSE a obdivovať ho môžete už len zvonku, keďže nie je prístupný verejnosti.

Viac info >>


Vodný mlyn Kolárovo

Nitriansky kraj

kolarovo

Zdroj: vodnymlyn.sk

Vodný mlyn Kolárovo je posledný plávajúci mlyn na Slovensku. Areál leží na poloostrove, ktorého hranice tvoria toky Malého Dunaja a Váhu z jednej strany a mŕtveho ramena Malého Dunaja zo strany druhej. Výraznou dominantou areálu je most pre peších - Malý Dunaj. Pri vstupe do areálu je k zhliadnutiu malé technické múzeumK areálu patrí aj priestor na stanovanie a ubytovanie. Rozľahlé priestory s dvomi detskými ihriskami, plážovým volejbalom, priľahlými vodnými plochami, s možnosťou rybolovu a člnkovania, vytvárajú ideálne podmienky pre rodinné pikniky. Aktuálne prebieha zbierka na opravu časti mlynu, ktorý zničili búrky následkom čoho museli vodné koleso  rozobrať.

Viac info >>


 

Vodný mlyn Bohunice

Nitriansky kraj

mlyn bohunice2

Zdroj: Obec Bohunice

Vysunutá expozícia bola verejnosti sprístupnená v roku 1978 po rozsiahlej rekonštrukcii. Mlynská usadlosť bývalého mlynára Pavla Turčana sa nachádza asi 2 km od horného konca obce, pri potoku Sikenica v prekrásnom prostredí Štiavnických vrchov. V mlyne sa zachovalo kompletné mlecie zariadenie v technickom stave z roku 1950, dokedy bol mlyn činný.

Viac info >>


 

Mlyn Veľké Teriakovce

Banskobystrický kraj

teriakov

Zdroj: Ozveny.sk

Klasicistický vodný mlyn vo Veľkých Teriakovciach bol postavený okolo roku 1800. Vodný mlyn v obci Veľké Teriakovce je národná kultúrna pamiatka a od roku 2008 prebieha jeho rekonštrukcia. Je možné absolvovať jeho prehliadku a dozvedieť sa tak viac ako fungoval a čo všetko ľudia museli spraviť predtým, než vznikol chleba.

Viac info >>


 

Mlyny oblazy v Kvačianskej doline

Žilinský kraj

mlyny oblazy Kvacianska

Zdroj: sdetmi.com

Kultúrna pamiatka, nachádzajúca sa v malebnej Kvačianskej doline, patrí k skvostom Slovenska a je obľúbenou destináciou návštevníkov všetkých vekových kategórií z rôznych kútov sveta. Mlyny postupne chradli, až sa stali skoro úplnými zrúcaninami. Dnes sú úž tri mlyny úplne zrekonštruované, dokonca prednedávnom bol uvedený do prevádzky horný mlyn. Návštevníci si tak môžu na vlastné oči pozrieť technológiu mletia múky starodávnym spôsobom. Po príchode  na toto čarovné miesto vás privítajú dobrovoľníci, ktorí sa každoročne na tomto mieste striedajú, sú tu ubytovaní a žijú tu uprostred prírody, bez elektriny ako za starých čias. Obidva objekty - horný aj dolný mlyn - sú otvorené a návštevník si ich môže prezrieť aj zvnútra (Zdroj: Kvacany.sk)

 

Viac o Kvačianskej doline >>


Mlyn z Klubiny vo Vychylovke

Žilinský kraj

skanzen klubinsky mlyn

Zdroj: kysuckemuzeum.sk

V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke je prenesený tunajší mlyn z konca 19. storočia z obce Klubina.Základ stavby je postavený z kameňa, múry stavby sú postavené z tehál kombinované a spevnené s drevenými hranolmi. Horná časť a strecha sú postavené z dreva. Do používania sa však dostala až v priebehu roka 1921. Technické zariadenie mlyna a píly sa uvádzalo do pohybu vodným kolesom. Voda k mlynu bola privádzaná vodným náhonom z miestneho potoka.

Viac o Skanzene Vychylovka >>


Králikov mlyn v Nemšovej

Trenčiansky kraj

Exterier 1

Zdroj: kralikovmlyn.sk

Jeden z posledných zachovaných mlynov TN regiónu , ktorý stojí na pôvodnom mieste najmenej 250 rokov. Bol obnovený z Európskych fondov vďaka Mestu Nemšová, a aktívnej spolupráci majiteľov a mnohých dobrovoľníkov najmä z OZ Peregrín.  Pre verejnosť bol sprístupnený v roku 2019. Nachádza sa v blízkosti cyklotrasy Trenčín – Horné Srnie, smerujúcej na Moravu. Nájdete tu zachované zrenovované mlynské stroje a zariadenie, ktoré fungovalo do roku 1959. Pre deti je pripravená kreslená cesta „Od zrnka k chlebu“ a ukážky druhov obilia a múky.

Viac o mlyne >>

Vodný mlyn Kováčová pri Rožňave

Košický kraj

kovacova1

Zdroj: Vodný mlyn Kováčová

 

S bohatou tradíciou mlynárstva na Gemeri je úzko spätý aj vodný mlyn v Kováčovej. Leží iba niekoľko kilometrov od Krásnej Hôrky a rovnako ako hrad, aj mlyn patril v minulosti rodine Andrássyovcov. Počas posledných rokov začali interiér mlyna premieňať na múzeum, dnes je dostupné širokej verejnosti. Návštevníci sa môžu dozvedieť viac o tradičnom mlynárskom remesle a na vlastné oči si pozrieť, ako sa kedysi vyrábala múka pomocou pôvodného zachovaného zariadenia.

Viac o mlyne »

Tip pre menšie deti!

Mlynčekovo v Gaderskej doline

Žilinský kraj

108306061 3262791170408664 3438217573890435993 n

Zdroj: sdetmi.com

V Gaderskej doline nedaľeko Martina natrafíte aj na Mlynčekovo. Malé mlynčeky osadené do riečky, ktoré vyrobil klub Gaderských dôchodcov nájdete pri svojej prechádzke dolinou. Dostupné s kočíkom, bicyklom, kolobežkou, či na korčuliach. Okrem mlynčekov vás tam privíta aj drevený vodník.

Viac o Gaderskej doline>>


 

 

Môže vás zaujímať:

 

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Marek 20.06.2021, 11:41

    Dobry den. Ohladne mlynov vhodnych pre navstevu rodin aj s detmi by mozno stal za zmienku aj Dujkov mlyn. Je casto navstevovany napriklad detmi zo skol z celeho slovenska ale aj z roznych detskych taborov v okoli a mnohymi dalsimi.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár