09. 05. 2024 Roland 23°C Polooblačno

Historický náučný chodník Hradisko Zobor

Autor: Petula , Foto: hradiskozobor.sk
Adresa:Nitra Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Hradisko Zobor je súčasťou chráneného krajinného územia európskeho významu CHKO Ponitrie. Je pamiatkovo chránenou Národnou kultúrnou pamiatkou a tiež archeologickou lokalitou, ktorá je prístupná len pre pešiu turistiku po starostlivo značených chodníkoch.

Národná kultúrna pamiatka Hradisko Zobor (ďalej HZ) je najstaršia a najrozsiahlejšia pamiatka v blízkosti mesta Nitry. Ohraničuje ho obranný val, dlhý takmer   2 km, miestami vysoký až 7 metrov, ktorý obopína temeno vrchov Pyramída a Zobor na juhozápadnom výbežku masívu Tríbeč. Areál HZ má rozlohu približne 15 ha. Z leteckého pohľadu má uzatvorený tvar približne vo forme ľadvinky.

Historický náučný chodník Hradisko Zobor je okruh o dĺžke 1,95 km. Začína a končí na Pyramíde. Vyznačený je jednosmerne v smere hodinových ručičiek. Prechádza vo veľkej miere priamo po obrannom vale, križuje jestvujúce turistické chodníky a v malej miere ich aj využíva. Najvyšším bodom je vrch Zobor 587 m n. m. a najnižším cisterna 505 m n. m. Celkové prevýšenie trasy je 110 m. Informačné tabule a symbol značenia Vás navigujú celou trasou. Čas prechodu je cca 3/4 hod. K celej túre je však treba pripočítať výstup a zostup z Pyramídy k MHD.

Prístup je z Nitry MHD linkou č. 9 k Špecializovanej nemocnici sv. Svorada a odtiaľ modrou turistickou trasou na Pyramídu, alebo z Nitry MHD linkou č. 10 k dolnej stanici lanovej dráhy (Penzión Artin) a odtiaľ modrou (alebo aj červenou) turistickou trasou na Pyramídu.

naucny chodnik

Zdroj: hradiskozobor.sk

 

Náročnosť terénu: stredne náročný
Náväznosť na turistickú značku: modrá, zelená, červená značka
Prístup: Nitra - Liečebný ústav Zobor, po modrej značke; Nitra - Artin, po modrej značke

Mapa: N 48° 20′ 47″ E 18° 6′ 31″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Maťo NR 08.12.2020, 22:36

    Pravidelne chodíme s deťmi na turistiku ☺️

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár