10. 05. 2024 Viktória 20°C Skoro jasno

Šášovský hrad

Autor: Annie, Foto: sdetmi.com
Adresa:Šášovské Podhradie Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Nenáročný výlet, ktorý zvládnete aj s malými deťmi. Hrad Šášov sa nachádza približne 15 minút miernym stúpaním po lesnej ceste, cestou nájdete i lavičky, či ohnisko. 

Zrúcanina hradu sa nachádza na strednom Slovensku v okrese Žiar nad Hronom. Pod hradom leží obec Šášovské Podhradie, ktorá je v súčasnosti mestskou časťou okresného mesta, od ktorého je vzdialená približne 2 km.

Hrad bol vybudovaný na križovatke, ktorá spájala cestu z Turca (od Kremnice) s cestou, ktorá prechádzala údolím Hrona (Zvolen - Žiar nad Hronom). Bol postavený na brale Orlí kameň, ktorý vychádza priamo z Hrona, v nadmorskej výške 340 m.

Zo Šášovského Podhradia vedie na hrad zelená značka. Na začiatku turistického chodníka je informačná tabuľa, ktorá informuje o histórií hradu. Výstup trvá asi 15 minút. Turistický chodník ďalej pokračuje na Blanočný vrch a zalesneným hrebeňom na najvyšší vrch v okolí Suť (718m). Výstup trvá asi jednu hodinu. Z vrcholu je nádherný výhľad na okolie a najmä na Močiarskú dolinu.

Názov hradu pochádza z povesti o tom ako šašo zachránil na poľovačke život zvolenského hradného pána a ten mu nad miestom záchrany daroval hrad. Údajne existuje tajuplná podzemná chodba, ktorá mala viesť z hradu až do kaštieľa v Ladomerskej Vieske. V nej sa nachádza zasypaná žena s dieťaťom i manželom, ktorí tam našli svoju smrť počas požiaru v ladomerskom kaštieli začiatkom 17. storočia pri pokuse uniknúť plameňom.

Odporúčame aj návštevu pamätnej izby nachádzajúcej sa na začiatku výstupnej trasy.

 

Mapa: N 48° 34′ 45″ E 18° 54′ 0″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Vik Vik 24.12.2021, 14:50

    Krásna príroda,nádherné výhľady,ľahká túra vhodná aj pre deti.Hrad je pekný,dosť zachovalý a stále sa rekonštruuje.

  • Jozefína Mitterpachová 23.11.2019, 12:37

    Výstup k hradu zvládnu aj menšie deti, skvostný výhľad. Odporúčam zároveň návštevu pamätného domu nachádzajúceho sa na začiatku výstupnej trasy.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár