27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Vedeli ste? Počas víkendov môžete v Bratislave s rodinou cestovať MHD za cenu 1 lístka

Autor: Simona
20230130 071315

Zdroj: sdetmi.com

Počas víkendov a štátnych sviatkov môžete s rodinou cestovať bratislavskou MHD za cenu 1  denného lístka. Viete aké sú podmienky?

Už niekoľko rokov platí v bratislavskej MHD jedna špeciálna akcia určená rodinám. Veľa ľudí však o tom nevie, a často kúpia lístky všetkým členom rodiny. Ako to teda je?

Na stránke dopravného podniku sme našli viac info: počas víkendov a sviatkov platí základný denný lístok pre skupinu najviac dvoch dospelých a troch detí (od 6 do 17 rokov) za podmienky účasti aspoň jedného dospelého a jedného dieťaťa (t.j. nemožno na jeden lístok prepravovať dvoch dospelých bez dieťaťa, ani viacero detí bez dospelého).

Inak povedané, vždy musíte byť minimálne jeden dospelý a jedno dieťa. Ak máte so sebou manžela/manželku, a ďalšie (až) dve deti do 17 rokov, oni lístky nepotrebujú. Podmienkou je zakúpenie denného lístka 4,80€ (papierový lístok) alebo 4,40€ (elektronický lístok - ten si môžete zakúpiť napríklad v aplikácii IDS BK).

Príklad: V sobotu poobede je pekne a tak sa s deťmi vyberiete na výlet do bratislavskej zoo. Parkovisko býva plné a tak sa rozhodnete cestovať MHD a využiť blízku zastávku ZOO. Cestujete 2 dospelí a 3 deti vo veku 6-17 rokov. Štandardne by ste si kúpili (v závislosti od dĺžky cestovania) dva polhodinové nezľavnené lístky a tri zľavnené lístky na cestu tam a cestou späť opäť to isté. Spolu 2x 1,10€ a 3x 0,55€ lístky (spolu 3,85 jedna cesta), cestou späť opäť ďalšie necelé 4 eurá. Ak by ste vedeli o tejto akcii, kúpite si len jeden denný lístok v cene 4,80€ a okrem toho, že ste ušetrili aj v rámci výletu, viete sa večer vybrať s deťmi ešte na zmrzlinu do centra, či v nedeľu doobeda (keďže máte denný lístok platný 24 hodín) napríklad na výlet na Partizánsku lúku, či výlet lanovkou na Kamzík. 

Čo hovoríte, dobrý tip, nie? Nakoľko sa podmienky akcie môžu meniť, pre istotu si vždy skontrolujte stránku Dopravného podniku Bratislava.

Môžem využiť akciu aj s dieťaťom mladším ako 6 rokov?

Áno, akcia platí aj s deťmi mladšími ako 6 rokov. Podmienkou využitia denného cestovné lístka (DCL) je, že v skupine cestujúcich na jeden DCL je jedna dospelá osoba a jedna osoba vo veku 0 až 17,99 rokov. Po splnení týchto podmienok môže počas sobôt, nedieľ a dní pracovného pokoja cestovať na jeden DCL aj ďalšia dospelá osoba a spolu až tri deti alebo mladiství. (bod B.4.2 Prepravného poriadku IDS BK).

Ako je to s prímestskou dopravou?

Čo sa týka prímestskej dopravy, je dôležité sledovať zónovú platnosť DCL. Ak hovoríme o DCL s 24 hodinovou časovou platnosťou, v ponuke sú dva druhy:
  • jeden na zóny 100+101 (ide v podstate o územie mesta Bratislava), v ktorých je možné využívať všetky linky zapojené do IDS BK,
  • a druhý – sieťový, ktorý platí pre všetky linky vo všetkých zónach IDS BK.
PXL 20240319 170123381

Zdroj: sdetmi.com

 

Napíšte komentár