08. 05. 2024 Ingrida 23°C Prehánky, búrky

Hospodársky dvor U dobrého pastiera

Autor: MS
Adresa:Čremošná 8684 034 06 Ružomberok Telefón:+421917440604 E-mail:info@udobrehopastiera.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Čutkovská dolina, poklad Národného parku Veľká Fatra, neďaleko mesta Ružomberok je ideálnym miestom, pre oddych vytvorený predovšetkým samotnou prírodou. Scenériu kopcov, lúk, potokov a cesty vinúcej sa celou dolinou a náučným chodníkom dotvára Čutkovská priehrada a v ústí doliny areál U dobrého pastiera.

Areál autentickej slovenskej drevenicovej architektúry s reštauráciami, penziónom wellnessom, pekárňou, pivovarom, gazdovským dvorom a množstvom celoročných služieb je ideálny pre deti i dospelých. Dolina je údolným miestom pre návštevníkov vyhľadávajúcich aktívny oddych. Poskytuje zázemie pre cyklistov, lyžiarov a najmä turistov smerujúcich do národného parku. Miesto, kde jeho autori s dušou i srdcom pracovali na citlivom a funkčnom prepojení slovenskej a regionálnej tradície so štandardom služieb poskytovaných v cestovnom ruchu.

Areál má za vzor liptovskú dedinu z čias, kedy sa na lúkach pásli ovce a pri humne kikiríkal kohút. Ponuka služieb, ktoré reflektujú dnešné potreby klientov, a tým vytvára miesto originálnej atmosféry a originálnych zážitkov.

Hospodársky dvor U dobrého pastiera:

Tradícia na Liptove je neodmysliteľne spojená s chovom hospodárskych zvierat. Preto na našom dvore a v našom humne chováme zvieratá, ktoré skutočne gazdovia vo svojich dvoroch či na lúkach dochovávali a tak si obstarávali svoju poživeň. V Čutkovskej doline tak môžete vidieť husi, kačky, sliepky, kozy, zajace, pstruhy v jazierku či kravu.

Chov plemien oviec „pôvodná valaška“ - osobitnou skupinou zvierat na našom gazdovskom dvore je stádo oviec. Plemeno Pôvodná valaška, ktoré od valašskej kolonizácie v 14. storočí spása aj vyššie nadmorské výšky a celé generácie tak nielen zabezpečuje trojaký účinok gazdom, ale výrazne sa podieľa na krajinotvorbe regiónu. Dnes je situácia iná. Valaška je zaradená do génových rezerv ohrozených druhov zvierat. A práve v Čutkovskej doline sa snažíme o jej pôvodné zachovanie. Plemeno disponuje širokou fonotypovou a genetickou variabilitou a má výbornú chodivosť. Tieto pôvodnú valašku jedinečným spôsobom predurčujú pre život pod hrebeňmi Veľkej Fatry.

Mapa: N 49° 4′ 53″ E 19° 15′ 18″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár