08. 05. 2024 Ingrida 23°C Prehánky, búrky

Adamovské jazerá

Autor: Claudinka
Adresa:Gbely Telefón:+421 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Štrkoviská Adamovské jazerá sú rekreačnou oblasťou na Záhorí. Nachádzajú sa neďaleko rieky Morava. Vznikli pri ťažbe štrkových nánosov rieky Moravy a vodné vtáctvo ich prijalo ako náhradu za zaniknuté riečne ramená. V súčasnosti patria k najvýznamnejším ornitologickým lokalitám v našej krajine. Hniezdi tu niekoľko vzácnych druhov vtákov. Stretnete tu známe druhy ako kačice, husy, čajky, volavku, labute, rybáre, potápky, ale aj tie menej známe - lysky, hrdzavky, brehule, chriaštele, chavkošov. Prečítajte si viac na gbely.sk, kde nájdete aj zoznam 186 druhov.

Severné jazero slúži sčasti na ťažbu štrku a zároveň aj na rekreáciu. Južné jazero má 13 ostrov, ktoré slúžia na hniezdenie. Jazerá sú zaradené do chráneného vtáčieho územia. Na pozorovanie vtáctva bola vybudovaná drevená nie moc vysoká rozhľadňa s názvom "Vtáčia rozhľadňa".

V letnej sezóne sa tu môžete okúpať alebo využiť niečo zo služieb vodných športov, ktoré bývajú otvorené - požičovňa bicyklov, kánoí, vodných bicyklov či plážových lehátok. Dá sa tu aj chytať ryby. Sú tu vybudované aj sprchy, sociálne zariadenia, stánky s občerstvením. V lete sa tu dá objednať si aj plavbu po Morave v bufete v prístave či poraftovať si po rieke Morava.

Každoročne sa tu konajú stretnutia priateľov historických vozidiel, japonských vozidiel, opekačky, športové súťaže, plážový volejbal či súťaž vo varení guláša.

Dostať sa sem dá pohodlne autom až k jazerám, kde nájdete parkovisko po ľavej strane alebo aj červenou cyklistickou magistrálou zídením z hrádze.

Napíšte komentár