04. 05. 2024 Florián 25°C Skoro jasno

Oslavy Dňa mesta Košice 2022

29.04.2022 Autor: Zuzka
Termín: 08.05.2022 a ďalšie Mesto:Košice Zdroj:stránka organizátora
279291851 364533865718360 3486583671390131862 n

Zdroj: Mesto Košice

Termín od 28. apríla do 8. mája bude aj tento rok patriť oslavám Dňa mesta Košice. 

PROGRAM POČAS OSLÁV DŇA MESTA

PIATOK 29. APRÍL
  • 17.00 hod. - Hlavná ulica, Park s hrajúcou fontánou
    KOŠICE (DJ'S) ON AIR 
    Hudobná premiéra výnimočnej spolupráce mesta s asociáciou DJ a hudobných producentov Slovenska DJ Camp. Magická hrajúca fontána ⛲️ na Hlavnej sa zmení na veľké hudobné pódium, na ktorom sa vo vzácnej symbióze budú mixovať tie najväčšie svetové hudobné hity doplnené o domáce hudobné a tanečné vystúpenia.

  • 19.30 hod. Dolná brána - Hrajúca fontána - Immaculata - Dolná brána,
    KOŠICKÁ SVETELNÁ PÁRTY
    Jedinečný veľký sprievod svetiel, svietiacich lámp, balónov  a lampiónov Hlavnou ulicou od Dolnej brány až po koniec pešej zóny a späť s dvomi tanečnými zastávkami pri Hrajúcej fontáne v programe Košice (DJ´s) On Air.
SPRIEVODNÉ PODUJATIA:
  • 9.00 - 21.00, Hlavná ulica, dolná brána  TRH TRADIČNÝCH REMESIEL

 SOBOTA 30. APRÍL
  • 10.00 - Hlavná ulica
    KOŠICKÉ RYTIERSKE SLÁVNOSTI - SPRIEVOD NA HLAVNEJ
    Originálny sprievod rytierov v plnej zbroji Hlavnou ulicou Košíc. V historickom centre sa stretnete s členmi historických skupín šermiarov z Bratislavy, Stupavy, Prešova, Spišskej Novej Vsi a Košíc.
  • 12.00 hod. - Mestký park
    KOŠICKÉ RYTIERSKE SLÁVNOSTI - ŽIVOT V BAROKU I.
    Poludnie plné atraktívnych stretnutí so zaujímavými ľuďmi milujúcich život spred niekoľkých storočí. Šermiari od Bratislavy až po Spišskú Novú Ves a Košice sa predstavia svojim umením plným šermiarskych duelov, streľby z historických zbraní, dobovej hudby a divadelných scén plných vtipu a divadelného ochotníckeho umenia a záverečného prekvapenia.
  • 14.00 hod. - Mestský park
    KOŠICKÉ RYTIERSKE SLÁVNOSTI - ŽIVOT V BAROKU II
    Popoludnie, v ktorom pokračujú stretnutia so zaujímavými ľuďmi, ktorí milujú život spred niekoľkých storočí. Šermiari od Bratislavy až po Spišskú Novú Ves a Košice sa predstavia svojim umením plným šermiarskych duelov, streľby z historických zbraní, dobovej hudby a divadelných scén plných vtipu a divadelného ochotníckeho umenia a záverečného prekvapenia.
  • 15.45 h; Dolná brána - zdobenie májky
    16.00 h; Dolná brána - Immaculata - Urbanova veža - Dolná brána - sprievod. 
    STAVANIE MÁJA
    sprievod mestom od Dolnej brány k Immaculate a späť spojený s tradičným stavaním mája. V tomto, na Slovensku ojedinelom projekte účinkujú: Pristaše a Ilosvai z Veľkej Idy, mládežnícky súbor Želiezko spoločne s detskými folklórnymi súbormi Hanička I., Hanička II., Jahôdka, Jazierko, Železiarik a ľudovou hudbou Rada Kertisa.
  • 16.30 hod., Hlavná ulica, Dolná brána.
    MÁJE, MÁJE
    Veľký  folklórny program detských súborov Hanička I., Hanička II., Jahôdka, Jazierko,  Železiarik a mládežníckeho folklórneho súboru Želiezko.
  • 18.00 hod. - Dolná brána
    NA KOŠICKEJ TURNI
    Veľký finálový program dospelých folklórnych súborov Pristaše a Ilosvai z Veľkej Idy a Ľudovej hudby Rada Kertisa.
  • 19.30 hod - Mestský park
    KOŠICKÉ RYTIERKE SLÁVNOSTI - KAUKLIARSKA SHOW Finálový programov stretnutia rytierov zo Slovenska. V programe bohatom na divadelné vystúpenia, hudobné vstupy, vystúpenia stredovekých umelcov a ohňovú show účinkujú rytierskí hostia z Bratislavy, Stupavy, Prešova, Spišskej Novej Vsi a Košíc.

SPRIEVODNÉ PODUJATIA:
  • 9.00 hod. - priestor námestia pred Urbanovou vežou
    Burza starožitností a kuriozít
    Pravidelné stretnutie milovníkov všetkého zaujímavého čo nikde inde nenájdete

 NEDEĽA 1. MÁJ
  • 9.00 hod - Čermeľské údolie
    VITAJTE NA DETSKEJ ŽELEZNICI 
    Tradičná prvá “letná” jazda vláčikom,  ktorého parná mašinka Katka oslavuje 138 narodeniny. Dobrodružná cesta Čermeľským údolím do rekreačnej oblasti Alpinka a späť ponúka na svojej prvej rannej jazde aj výnimočné prekvapenie...
    DPMK pri tejto slávnosti vypraví historickú električku (po trase linky č. 2) aj historický autobus. Preprava na týchto linkách je bezplatná.
  • 10.00 hod. - Rekreačný areál Alpinka
    ALPINKOVÁ VESELICA MÁJFEST
    Premiérový zábavný program plný hier, hudobných a tanečných vystúpení so súťažami pre rodiny s deťmi i bez nich. V bohatom programe účinkujú Lukáš Adamec, Viktor Špak, Edo Drewo show, divadlo Haliganda, hudobná skupina Halibanda, cirkus Mavakanza, UsmievAnka, sokoliarska skupina Horus, priatelia z Friga a ďalší…
  • 15.00 - 18.00 hod. - Historické centrum mesta Košice
    TANEC V MESTE IV.
    Excelentne roztancovaná celá Hlavná ulica prinesie na viacerých miestach pravdepodobne všetky známe tanečné žánre. Od Dolnej brány až po Immaculatu budete vidieť balet, spoločenské tance, Hip hop, disco show, pravý východoslovenský folklór, ale aj Tarantellu či čínsky tanec, Contemporary (súčasný tanec), show dance, westernové tance a ešte veľa ďalšieho.
  • 19.00 hod.- Hlavná ulica, Dolná brána
    TANEC V MESTE IV. - “GALA”
    To najlepšie z najlepšieho. Finálové gala predstavenie štvrtého ročníka Tanca v meste.

SPRIEVODNÉ PODUJATIA: 
  • 10.00 hod. - Mestský park KOŠICKÉ RYTIERSKE SLÁVNOSTI - BAROKOVÉ KOŠICE
    Rozlúčkové dopoludnie plné baroka a prekvapení v ňom. V záverečnom programe rytierskych slávností nebude chýbať divadlo, hudba, šerm a dobrá zábava.Účinkujú rytieri z Bratislavy, Stupavy, Prešova, Spišskej Novej Vsi a Košíc.
  • 10.00 hod. - Vyhliadková veža Hradová
    OTVORENIE SEZÓNY VYHLIADKOVEJ VEŽE HRADOVÁ
    Slávnostné otvorenie riadnej prevádzky veže Hradová s voľným vstupom spojené s aktivitami lesnej pedagogiky pre mládež a zážitkovým vzdelávaním.
  • 10.00 hod. - ZOO Košice Kavečany
    OTVORENIE BRÁNY ZOO
    Otvorenie letnej sezóny ZOO Košice v spoločnosti Sokoliarov sv. Bavona z Banskej Štiavnice a ďalších zaujímavých účinkujúcich.
  • 10.00 hod  - Hlavná ulica, Dolná brána
    OTVORENIE DOLNEJ BRÁNY
    Prijmite pozvanie do priestorov zrekonštruovaného archeologického komplexu Dolnej brány s novou expozíciou mestského opevnenia s multimediálnymi prezentáciami, špeciálnymi efektami, 3D archeo modelmi a ďalšími prekvapeniami. Podzemie na Hlavnej ulici vás privíta denne od 10.00 h do 22.00 hod.

PONDELOK 2. MÁJ
  • 10.00 hod - Hlavná ulica
    Dolná brána  FAREBNÝ CHODNÍK
    Deti košických škôl svojimi pestrofarebnými kresbami kriedou na chodník každý rok skrášľujú mesto počas Osláv. Tento rok budú s veľkým úsmevom na tvári a láskou v očiach kresliť na tému “Žlto-modré Košice”
  • 11.00 hod. - Hlavná ulica, Dolná  brána
    CISÁROVE NOVÉ ŠATY
    Divadelné spracovanie jedného z najznámejších príbehov najväčšieho rozprávkara všetkých čias Hansa Christiana Andersena. Rozprávku o márnivom cisárovi, ktorý sa staral len o svoj vzhľad zahrajú herci jedinečného sociálneho divadla Hopi Hope.
  • 15.00 hod. - Hlavná ulica, Dolná brána 
    DETI DEŤOM - ČASŤ PRVÁ
    Veľký hudobno-tanečno-zábavný program plný nadaných detí, mládeže a mladých ľudí rozvíjajúcich svoj talent v záujmových krúžkoch Centra voľného času, Orgovánová 5 Košice.
  • 16.00 hod. - Hlavná ulica, Dolná brána
    DETI DEŤOM - ČASŤ DRUHÁ
    Veľká tanečná show toho najlepšieho z “kuchyne” Tanečného štúdia Unostar Dance Studio Košice. V programe plnom mimoriadne nadaných detí a mladých ľudí nájdete majstrov Slovenska, Európy i majstrov sveta.
  • 17.30 hod. - Hlavná ulica, Dolná brána
    DETI DEŤOM - ČASŤ TRETIA
    Len to najlepšie zo sál jednej z najúspešnejších tanečných škôl u nás. V nadupanom programe nájdete nadané deti, tanečné talenty i televízne hviezdy v choreografiách, ktoré budú energickým zážitok plným dynamiky, akrobacie a dobrej hudby.

UTOROK 3. MÁJ
  • 17.00 hod.- Kulturpark, budova ALfa
    DETI A ARCHITEKTÚRA
    Slávnostná vernisáž výstavy pod záštitou viceprimátorky mesta Košice Lucie Gurbáľovej. Výstava bude sprístupnená do júna 2022.
  • 19.00 hod. - Halvná ulica, park Hrajúca fontána
    KONCERT VO FONTÁNE VII.
    Netradičný koncert v atraktívnom romantickom prostredí veľkého parku s hrajúcou fontánou. Hlavnou ulicou budú tentokrát znieť tie najväčšie funky svetové hity vo výnimočnom koncerte skupiny Homosapiens z Martina.

SPRIEVODNÉ PODUJATIA:
9.00 hod - Hlavná ulica,pred historickou budovou Štátneho divadla Košice.
SLÁVNOSTNÉ OCEŇOVANIE PRÍSLUŠNÍKOV MESTSKEJ POLÍCIE MESTA KOŠICE A OSOBNOSTÍ VEREJNÉHO A SPOLOČENSKÉHO ŽIVOTA V MESTE

STREDA 4. MÁJ

  • 8.00 - 11.00 hod. - Magistrát mesta Košice, Trieda SNP 48/A.
    PRIMÁTORSKÁ KVAPKA KRVI
    Dobrovoľnícke predpoludnie v priestoroch Magistrátu mesta Košice, ktoré sa dočasne premení kvôli dobrej veci na pojazdnú transfúznu stanicu.
  • 10.00 hod. - Veľká sála Historickej radnice, Hlavná 59, Košice.
    ÚSMEVY PRE KOŠICE
    12. ročník prehliadky dramatickej tvorivosti “inak obdarovaných” a ich priateľov.
  • 16.00 hod. - Hlavná ulica, Dolná Brána
    70 ROKOV TECHNICKEJ UNIVERZITY V KOŠICIACH
    Hudobno-zábavno-náučný program plný prekvapení, zaujímavých ľudí a hudobných hostí pripravený pri príležitosti 70. narodenín košickej Technickej univerzity. V bohatej programovej ponuke sa stretnete s Mariánom Čekovským, Veronikou Rabada, folklórnym súborom Borievka, umelcami z košického Konzervatória Timonova, moderátorom Richardom Herrgottom a ďalšími.

SPRIEVODNÉ PODUJATIA:
  • 10.00 hod. - Sídlisko Ťahanovce, Park pri fontáne, Americká trieda. FONTÁNY
    Sídlisko Ťahanovce ožije veselými pesničkami, tancami a čarovnými slovíčkami, aby po zimnom spánku prebudilo ešte stále spiacu fontánu. Pomôcť knihovníčkam prídu deti z materských a základných škôl sídliska.
  • 15.00 hod. - Súkromné etnografické múzeum Humno, Cottbuská 36, Košice.
    KOLORIT SLOVENSKÉHO ORNAMENTU - VERNISÁŽ VÝSTAVY
    Slávnostné vyhodnotenie 12. ročníka súťaže v kreslení a maľovaní ornamentov spojené s vyhlásením výsledkov a vernisážou ocenených prác.
  • 16.00 hod. - Kulturpark, Kukučínova 2.
    JAZZ A POP Z JANTÁRKY
    Hudobný koncert žiakov a učiteľov Základnej umeleckej školy na Jantárovej ulici. Odznejú známe i menej známe moderné, populárne a jazzové skladby.
ŠTVRTOK 5. MÁJ
  • 14.00 hod.- Dolná brána, Hlavná ulica
    TALENTÁRIUM 2022 - PRVÝ DIEL
    Prehliadka hviezd a hviezdičiek z košických základných a stredných umeleckých škôl. Maratón vystúpení najlepších talentov zo sveta umenia, ktoré v našom meste máme. Dnes sa vám predstavia: ZUŠ Jantárová 6; ZUŠ Márie Hemerkovej, Hlavná 68; SZUŠ Vlada Urbana; KONJA, Exnárova 8 a Súkromné konzervatórium Zádielska 12.

SPRIEVODNÉ PODUJATIA:
  • 13.00 hod. - Litpark, Kulturpark, Kukučínova 2.
    LITERÁRNE KOŠICE - VYHLÁSENIE VÝSLEDKOV
    Slávnostné vyhlásenie výsledkov literárnej súťaže mladých začínajúcich autorov

  • 17.00 hod. - Kulturparko, Kukučínová 2, Košice
    MIER SVETU
    Benefičný koncert na podporu Ukrajiny a sociálne slabších občanov mesta Košice. V bohatom hudobnom maratóne účinkujú: Dušan Grúň, Otto Weiter, Petra Maxim, Eugen Botoš, Peter Bič, Ivan Bič, Andy Ďurica, Kaschau Klezmer Band, Laco Vasiľ, Nikola Šoltésová a Jó Band. Súčasťou koncertu je verejná zbierka.
  • 18.00 hod. - Východoslovenská galéria, Hlavná 27 Košice, výstavná sieň Q.
    JÁN VASILKO
    Monografická výstava súčasného vizuálneho maliara Jána Vasilka je prvým väčším expozičným projektom vo Východoslovenskej galérii. Autor na výstave predstaví výber veľkoformátových malieb tých najreprezentatívnejších diel, ktoré definujú jeho výtvarný jazyk.

PIATOK 6. MÁJ
  • 13.00 hod. - Jazero pláž, MČ Košice - Nad Jazerom.
    JAZERO ŽIJE!
    Dva roky očakávané zábavno-súťažné popoludnie plné výborného a veľmi bohatého programu s množstvom zaujímavých a výnimočných sólistov, hudobných a tanečných skupín, tvorivých dielní, animačnej zóny, hier a súťaží pre rodiny s deťmi i dospelých.
  • 19.00 hod. - Jazero pláž, MČ Košice - Nad Jazerom.
    KOŠICKÉ BENÁTKY
    Obľúbená vodná show plavidiel sa vracia! Tradične netradičná súťažná prehliadka vlastnoručne vyrobených vodných plavidiel plná zábavy, humoru a atraktívneho programu s nafukovacími atrakciami a animáciami s rozprávkovými postavičkami pre rodiny s deťmi. Tešia sa na Vás autori netradičných plavidiel, skupina Halibanda, UsmievAnka, DJ Pepo, Incognito DJ (perkusie), moderátor Rišo Herrgott a ďalší.
  • 15.00 hod. - Hlavná ulica, Dolná brána
    TALENTÁRIUM 2022
    Druhý diel Pokračovanie prehliadky hviezd a hviezdičiek z košických základných a stredných umeleckých škôl. Druhý diel maratónu vystúpení najlepších talentov zo sveta umenia, ktoré v našom meste máme. Dnes sa vám predstavia: Konke pop band z Konzervatória Timonova 2, SZUŠ Krosnianska 6, SZUŠ Zádielska 12 a Dychový orchester mladých zo ZUŠ Bernolákova 26.

SPRIEVODNÉ PODUJATIA:
  • 10.00 hod.- Kino Úsmev, Kasárenské námestie 1, Košice.
    KOŠICKÝ DEŇ EURÓPY
    Pokračovanie obľúbeného podujatia sa tentoraz uskutoční v komornej atmosfére kina Úsmev pod záštitou Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku a v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Tento ročník sa ponesie v téme Spolu to má zmysel a zameriame ho na hodnotové aktivity Európskeho spoločenstva. Tešte sa na aktuálne informácie z diania parlamentu v Európskej dedinke, či diskusie na tému o budúcnosti Európy, do ktorých sa môžete zapojiť. Popoludní otvoríme filmový festival LUX award a predstaví sa kapela Komajota. O finále dňa sa postará afterparty a neformálna talkshow s Jánom Gorduličom a predstaviteľmi Európskeho Parlamentu.
  • Námestie pred OC Galéria, Zuzkin park, venčovisko Toryská ulica
    DNI  TERASY
    Festival plný športu, koncertov a aktivít pre rodiny s deťmi. V mozaike zaujímavých podujatí nájdete živú farmu, kynologický deň, rezbársky plenér, nočné kino v parku a ešte veľa ďalších prekvapení oslavujúcich 60. výročie sídliska. 
  • 16.30 HOD. - Košická Futbalová Aréna
    MAJÁLES KOŠICE 2022
    Festival Majáles Košice po dvojročnej prestávke prináša priaznivcom pravej festivalovej atmosféry do areálu Košickej Futbalovej Arény výborných hudobných interpretov, tanečné vystúpenia a skvelú zábavu. Festival je súčasťou kultúrneho štartu novej a krásnej Košickej futbalovej arény. Počas popoludnia a večera vás čakajú aj koncerty známych skupín Kontrafakt či Heľenine Oči, zábavné súťaže i tradičné festivalové gastro.

 SOBOTA 7. MÁJ

  • 13.00 HOD. - Dolná brána - Radnica - Immaculata.
    SPRIEVOD RYTIEROV
    Sprievod rytierov Dobová pozvánka na slávnostné vztyčovanie mestskej vlajky a slávnostný ceremoniál udeľovanie Ceny mesta Košice a Cien primátora mesta Košice.
  • 13.30 hod.- pred Historickou radnicou, Hlavná 59, Košice.
    SLÁVNOSTNÉ VZTYČOVANIE MESTSKEJ VLAJKY PRI PRÍLEŽITOSTI DŇA MESTA KOŠICE
  • 14.00 hod. - Historická radnica, Hlavná 59, Košice
    SLÁVNOSTNÝ CEREMONIÁL DŇA MESTA KOŠICE
    Slávnostné odovzdávanie verejných ocenení primátorom mesta Košice - Ceny mesta Košice, Ceny primátora mesta Košice a Plakety primátora mesta Košice.
  • 20.00 hod. - Hlavná ulica, pred Historickou budovou ŠD Košice, Park s hrajúcou fontánou
    GALAPROGRAM DŇA MESTA KOŠICE
    Exkluzívny veľký hudobno - tanečno - zábavný program plný hostí, vynikajúcich spevákov, hudobných a tanečných skupín. Účinkujú: Zuzana Smatanová, Beáta Dubasová, sólisti Opery ŠD Košice Aneta Hollá a Marián Lukáč, Košický komorný orchester, dirigent Igor Dohovič, André Tatarka, Tanečná škola Outbreak & Tanečná skupina Whos‘ that kidz Košice, moderátor Richard Herrgott a exkluzívna filmová ohňová show.
SPRIEVODNÉ PODUJATIA:
  • 11.00 hod. - Košický hrad
    TURNAJ PÁNOV - OSLAVA ERBOVEJ LISTINY
    Šľachtická historická udalosť spojená s turnajom pri príležitosti osláv Dňa mesta Košice spojená s oslavou udelenia prvej erbovej listiny mestu Košice 7. mája 1369 kráľom Ľudovítom Veľkým.
  • 11.00 h; Koncert Petra Stašáka so skupinou;
    12.30 h; Spomíname na košické derby / VSS Košice - Lokomotíva Košice;
    18.00 h; FC Košice - MFK Dubnica / zápas 2. slovenskej futbalovej ligy;
    20.00 h; Koncertné prekvapenie večera.
    KOŠICKÁ FUTBALOVÁ ARÉNA JE OTVORENÁ...
    Oslavy Dňa mesta Košice v Košickej futbalovej aréne. Víkend plný futbalu, pódiových vystúpení a dní otvorených dverí pre verejnosť. V bohatom programe sa máte na čo tešiť počas celého dňa.
  • 10.00 hod. - Gymnázium sv. Tomáša Akvinského, Zbrojničná 3, Košice.
    DEŇ UKRAJINCOV V KOŠICIACH
    Príď priložiť svoj kamienok do mozaiky, ktorá bude mapou a pripomienkou udalostí, odohrávajúcich sa v susednej Ukrajine. Workshopy, komunitné stretnutia, ukrajinská kultúra, ukrajinské jedlá a filmové predstavenia vás počas celého dňa vtiahnu do krajiny plnej úžasných a šikovných ľudí. Viac informácií nájdete na www.gta.sk.

NEDEĽA 8. MÁJ

  • 12.00 hod. - Košický hrad
    HRNČEK VAR! - HRADNÁ VAREŠKA 2022
    Kulinárske umenie v stredoveku, alebo gurmánske lahôdky z čias dávno minulých. Premiérová gastronomická súťaž spojená aj s udeľovaním prestížneho titulu Hradná vareška.
  • 17.00 hod.- Hlavná ulica , Dolná brána
    HUDOBNÉ KORZO
    Veľká porcia najznámejších klasických jazzových hitov v podaní košického Retro Dixielandu a viedenskej, operetnej a muzikálovej hudby pod taktovkou Salónneho orchestra Cassovia so svojimi sólistami.

Napíšte komentár