28. 04. 2024 Jarmila 24°C Jasno

Prírodná rezervácia Bralce, Kečka

Autor: Annie, Foto: Darinka
Adresa:Hliník nad Hronom Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Prírodná rezervácia Bralce sa nachádza na úpätí Panskej hory v Štiavnických vrchoch. Jej najvyšším bodom je Panský vrch (Kečka), ktorý láka už z diaľky. Bralce a Kečka je krásna, ale i menej známa lokalita neďaleko obce Hliník nad Hronom.

Rezerváciou vedie cca 5 km dlhý okružný náučný chodník, ktorý začína v obci Lehôtka pod Brehmi, časti Mlyn. Náučný chodník vás prevedie tými najzaujímavejšími miestami v oblasti Panskej hory. Súčasťou náučného chodníka sú aj informačné panely, z ktorých sa dozviete množstvo informácií. Náučný okruh rezerváciou Bralce končí na Janovej lúke, odtiaľ je potrebné sa napojiť na lesnú cestu späť do Lehôtky.

Trasa náučného chodníka je spočiatku nenáročná, vedie najskôr lesnou cestou, ktorá sa ale rýchlo mení na skalnatý terén. Popri chodníku je aj niekoľko chránených jaskýň verejnosti neprístupných - Veľká jaskyňa, jaskyňa pod Kečkou a Tmavá jaskyňa.

Čakajú na vás aj veľmi zaujímavé úseky s výstupom po železných lištách s reťazami pomedzi mohutné skaliská. Nebudú chýbať ani najrozličnejšie skalné útvary ako prepadliská, skalné ihly, kaňony, skalné okná či moria vzniknuté z dávnej ťažby kameňa. Lokalita je významná výskytom pozoruhodnej fauny a flóry. Odporúčame skôr pre väčšie turisticky zdatné deti nakoľko na Kečke je niekoľko hlbokých dier, tesne popri chodníku, rebríky a reťaze. Nezabudnite na dobrú obuv!

Z vrcholových častí Kečky sa vám naskytnú krásne výhľady na okolité pohoria, susednú Szabóovú skalu, Kapitulské bralá, ale i Hliník nad Hronom s okolitými obcami.

 

Mapa: N 48° 32′ 1″ E 18° 48′ 19″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Nika 03.01.2022, 11:30

    Chodník odporúčam pre milovníkov lezenia po skalách a rebríkoch. Treba byť samozrejme opatrný.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár