02. 05. 2024 Žigmunt 24°C Skoro jasno, búrky

Tipy na recepty z Pagaštanu Konského

Autor: Danka, Foto: pixabay.com
chestnut 1710748 960 720

Zdroj: pixabay.com

Znova je tu obdobie zbierania gaštanov. Vedeli ste že okrem robenia postavičiek sú plody gaštana aj liečivé? Napr. výťažky z pagaštanu konského vedia zatočiť s bolesťami kĺbov alebo ohriať studené chodidlá.  Pagaštan sa využíva aj pri problémoch so žilami, pri bolestiach kostí či chrbtice. Málokto však vie, že obsahuje látky, ktoré uvoľňujú svalové kŕče, napríklad v lýtkach. Produkty z gaštana sa používajú vo forme masti alebo tinktúr pri ošetrovaní kŕčových žíl a hemeroidov.  Keďže rastlina je mierne jedovatá, používa sa len na neporanené časti kože, a takisto si dajte pozor na to, aby sa liečivo nedostalo do tráviaceho traktu. 


 

Pagaštanová masť


Potrebujeme:

  • 150 g bravčovej masti (môžete použiť aj lekársku vazelínu alebo bambucké maslo, ja dávam podľa toho čo mám práve vtedy doma)
  • nadrobno nakrájané čerstvé pagaštany, cca 2 hrste
  • 1 čl včelieho vosku (nemusí byť)

Postup:
Vo vodnom kúpeli rozpustíme masť. Nie do bublania! Keď sa masť rozpustí pridáme do masti pagaštany pokrájané na kúsky, aspoň na štvrtiny. Čím menšie kúsky budú, tým ľahšie sa do masti uvoľnia účinné látky. Dobre premiešame a cca 5 min. zahrievame. Snažíme sa aby masť nezačala vrieť. Potom odstavíme a necháme masť vychladnúť 24 hod. 
Po 24 hodinách masť znovu zahrejeme na 5-10 min. vo vodnom kúpeli a následne znovu odstavíme a necháme znova vychladnúť do ďalšieho dňa. Takto to zopakujeme 3x. Po treťom rozpustení a krátkom prehriatí masť nalejeme do nádobky cez sitko alebo gázu a uzavrieme. V prípade, že chceme mať masť voskovejšiu, pri prvom topení vložíme do zmesi ku gaštanom aj čl včelieho vosku. Takto pripravenú masť aplikujeme na kŕčové žily, metličkové žilky, pri bolestiach kĺbov a pod.


Pagaštanová tinktúra


Potrebujeme:

  • 20 - 30 kusov gaštanov
  • 40% vodka alebo iný destilát

Postup:
Gaštany nakrájame na menšie kúsky a zalejeme ich alkoholom, tak aby boli všetky ponorené. Nádobu s tinktúrou dáme na slnečné miesto a raz za deň ju pretrepeme. Takto ju necháme mesiac na slnečnom mieste, potom ju precedíme a môžeme ju začať používať. 


Čaj z Pagaštanu

nasušených kvetov si zas pripravíte chutný čaj. Pozor, Keďže čerstvá rastlina je jedovatá, čaj sa robí z nasušených kvetov nie z čerstvých. Zaberá najmä pri:

  • bolestiach hlavy,
  • menštruačných ťažkostiach,
  • žalúdočných kŕčoch.

Vysušia mokrú obuv

Využitie nájdu gaštany taktiež pri sušení mokrej obuvi. Ak máte premočené kožené čižmy či topánky, nakrájajte alebo podrvte nadrobno gaštany a vložte ich do topánok. Vaše topánky tak vyschnú rýchlejšie.


Pagaštany v plátenom vrecúšku

Pagaštany vložíme jednoducho do pláteného vrecka a priložíme na miesto, ktoré nás bolí. Takto sa nám za pár minút uľaví od bolesti. Ak vás trápia boľavé nohy, tak si jednoducho nohy vyložíme na vrecúško naplnené pagaštanmi a bolesť nôh by sa mala zmierniť.

 

 

 

Napíšte komentár