04. 05. 2024 Florián 25°C Skoro jasno

Pavlova torta - ľahučká a nadýchaná, vhodná aj pre malé baletky

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com

Pavlova torta recept

Torta, ktorou potešíte deti, ohúrite návštevu a rozmaznáte manžela :) Naviac je to torta, ktorá má aj vlastný príbeh.

Pavlova torta je nazvaná po slávnej baleríne Anne Pavlovej, ktorá počas svojej kariéry navštívila krajiny Nový Zéland a Austráliu. Očarila istého šéfkuchára v hoteli, kde bola počas svojich ciest ubytovaná a ten na jej počesť pripravil krehkú a nadýchanú tortu bez múky, ktorú si môžu vychutnať dokonca aj baletky :)

Slávna Pavlova torta sa vyznačuje pomalým pečením, či skôr sušením, vďaka ktorému získava krehký a rozpraskaný povrch, ale mäkké a vláčne vnútro. Neveríte? Vyskúšajte :)

Čo budeme potrebovať:

na cesto:

  • 6 bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička octu
  • 1 polievková lyžica zemiakového škrobu (my sme dali zlatý klas)

na krém:

  • 500 g mascarpone (my sme použili 250 g mascarpone a 250 g smotanovej Bánoveckej nátierky)
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • cukru podľa chuti (my sme použili 3 vanilkové cukry, pre menej sladké stačia určite aj dva)
  • ak máte vanilkový struk na dochutenie

na dozdobenie: ovocie

Postup

Za nás veľmi jednoduchý zákusok, ktorý si môžete pripraviť deň vopred. V mixéri vyšľaháme bielka s cukrom, na záver primiešame škrob a lyžičku octu. Vznikne vám krásny sneh, ktorý sme lyžičou naniesli na veľký plech na papier na pečenie a spravili dva okrúhle korpusy. Sneh pekne drží, tak sa nemusíte báť, že by sa vám "cesto" roztieklo. Jednoducho vytvarujte akoby dva korpusy. Medzičasom dajte zohriať rúru na 200 stupňov. Následne vložte plech do rúry a stíšte na 150 stupňov. Nastavte si čas 60 minút a nechajte piecť. Po dopečení rúru neotvárajte, nechajte cesto dosušiť. My sme si takto pripravili korpusy v piatok večer, aby sme mali cez víkend už menej roboty :) Po upečení je cesto krásne popraskané, nebojte, to je v poriadku, vnútri je úžasne vláčne.
IMG 20210411 083010440Pripravíme si krém jednoduchým zmiešaním mascarpone, šľahačky a cukru. My máme radi aj krém z Bánoveckej nátierky, tak sme spravili experiment pol na pol a bolo to výborné. Po vyšľahaní nanesieme na vychladnuté korpusy a dozdobíme ovocím podľa chuti.

Želáme dobrú chuť!

IMG 20210411 085739977

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Napíšte komentár