28. 04. 2024 Jarmila 24°C Jasno

Hrady v Prešovskom kraji - navštívili ste už všetky?

Autor: Zuzka
Adresa:Prešovský kraj Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Prešov síce nemá vlastný hrad, ale spomedzi všetkých krajských miest má najvyšší počet hradných zrúcanín vo svojom blízkom okolí. Celkovo sa v Prešovskom kraji nachádzajú 2 veľké hrady (Kežmarský hrad a hrad Ľubovňa) a 15 zrúcanín. 

1. Kežmarský hrad

Kezmrasky hrad

Zdroj: Múzeum v Kežmarku

Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. Hrad sa nachádza v centre mesta, takže je ľahko dostupný. Pohodlne sa k nemu dostanete aj s kočíkom, či autom. Okrem zaujímavých expozícii hrad ponúka aj návštevu hradnej kaplnky a vyhliadkovej veže.

Viac informácií >>

2. Hrad Ľubovňa

lubovnianske muzeum

Zdroj: Ľubovnianske múzeum

Ľubovniansky hrad sa vypína nad mestom Stará Ľubovňa a je najnavštevovanejším hradom v Prešovskom kraji. Hrad ponúka krem pútavých expozícií aj množstvo podujatí, koncertov, či vystúpenia sokoliarov. Pod hradom si nenechajte ujsť návštevu Skanzenu. 

Viac informácií >>

3. Hrad Šariš

hrad saris5

Zdroj: sdetmi.com

Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Na hrad vedie spevnená cesta a je možné sa tam dostať s kočíkom aj bicyklom. Cesta slúži zároveň aj ako náučný chodník. Nechýbajú lavičky a ohniská. Pýchou hradu je bašta DONJON, ktorá slúži ako vyhliadková veža a ponúka úchvatný výhľad na celé okolie. Na hrade sa počas celého roka koná množstvo podujatí pre rodiny s deťmi. 

Viac Informácií  >>

4. Hrad Zborov

zborov2

Zdroj: sdetmi.com

Hrad Zborov je krásna zrúcanina rozsiahleho stredovekého hradu, ktorý nájdete neďaleko Bardejova. Hrad nie je zdola veľmi viditeľný, o to viac Vás prekvapí jeho rozloha mohutnosť po výstupe nahor. Pri hrade sa nachádzajú upravené ohniská, kde si môžete opekať a dokonca je tu povolené aj stanovať. Z hradu sa Vám naskytnú nádherné výhľady do okolia. Cesta na hrad je nenáročná, vhodná pre deti. 

Viac informácií >>

5. Kapušianský hrad

kapusany lenka botka

Zdroj: Lenka Botka FOTKA

Kapušiansky hrad sa nachádza nad obcou Kapušany, neďaleko Prešova. Hrad je krásne viditeľný už z hlavnej cesty, určite ho neprehliadnete. Výstup naň je mierne náročný, ale zvládnuteľný aj s deťmi. V areáli hradu pribudli stoly, lavice a ohniská na opekanie.  Deti ocenia drevené hračky, ako meče, kolotoč, kolky alebo sa môžu prebehnúť medzi mechmi s drvenou kôrou. Krásny výlet v prírode, vrelo doporučujeme :-).

Viac informácií >>

6. Hrad Brekov

brekov

Zdroj: brekov.eu

Ruiny stredovekého hradu, sa nachádzajú nad obcou Brekov medzi Strážskym a Humenným. Hrad vidno už zďaleka. Cesta na hrad je nenáročná, zvládnu ju aj deti. Počas roka sa na hrade konajú rôzne zaujímavé podujatia.

Viac informácií >>

7. Hrad Čičva

hrad cicva

Zdroj: hradcicva.sk

Zrúcanina hradu z 13.storočia Čičva sa nachádza neďaleko Vranova nad Topľou, nad obcou Sedliská. Hrad je veľmi dobre prístupný pre všetkých návštevníkov nenáročným chodníkom zaj najvhodnejšou pre návštevníkov s detskými kočiarmi a malými deťmi Priamo pod hradom nájdete ohniská a lavičky, kde si môžete  s deťmi posedieť a opekať.

Viac informácií >>

8. Hrad Jasenov

jasenovsky hrad

Zdroj: OZ Združenie za záchranu Jasenovského hradu

 

Východne od obce Jasenov sa na vrchu v horskom prostredí nachádzajú zvyšky múrov hradu, zvaného Jasenov. Zaujímavosťou hradu je tajná chodba vytesaná do skaly pod hradom. Pri hrade je k dispozícii drevený prístrešok s lavičkami. 

Viac informácií >>

9. Hrad Šebeš

sebes2

Zdroj: sdetmi.com

Hrad Šebeš sa vypína nad obcou Podhradík a je z neho nádherný výhľad na okolie až po mesto Prešov. Za jasného počasia dokonca vidno aj vrcholky Vysokých Tatier. Na Šebeš sa možno dostať po náučnom chodníku z obce Podhradík. Je to nenáročná trasa, ktorú zvládnu aj deti. 

Viac informácií >>

10. Soľnohrad

Solnohrad

Zdroj: Obec Ruská Nová Ves

Nad obcou Ruská Nová Ves sa nachádza zrúcanina Soľnohradu. Kedysi tento hrad strážil neďaleké ložiská soli. Niektoré zdroje uvádzajú, že hrad pochádza už z 9. storočia. Z pevnosti zostali už len ruiny, ale okolitá príroda a výhľad stoja za to, aby ste tento hrad navštívili. Trasa je vhodná pre všetky vekové kategórie, nenáročný výstup.

Viac informácií >>

11. Hrad Plaveč

hrad plavec

Zdroj: plavec.sk

Hrad Plaveč stojí nad obcou Plaveč v okrese Stará Ľubovňa. Hrad ponúka krásny výhľad a cesta k nemu  nenáročná, trvá len pár minút. 

Viac informácií >>

12. Hrad Kamenica

hrad kamenica obec

Zdroj: kamenica.sk

Hrad Kamenica na náchádza nad obcou Kamenica v okrese Sabinov. Prístup k nemu je po nenáročnej trase z obce Kamenica a ponúka krásne výhľady na okolie. 

Viac informácií >>


13. Holumnický hrad

holumnica

Zdroj: severovychod.sk

Zrúcanina hradu sa nachádza priamo v obci Holumnica v okrese Kežmarok. Záto zrúcanina je malou záhadou, pretože sa o nej vie len veľmi málo a objavujú aj špekulácie, či to bol vôbec hrad.

Viac informácií >>

14. Hanigovský hrad

hanigovksy hrad

Zdroj: Hanigovský hrad - o.z. Novum Castrum

Hanigovský hrad je zrúcanina hradu nad obcou Hanigovce v okrese Sabinov. Hrad je málo známy, možno preto, že ho nie je vidieť zo žiadnej cesty ani dediny, ale vedú k nemu turistické chodníky a oplatí sa ho objaviť :).

Viac informácií >>

15. Hrádok Medzianky

medzianky obec

Zdroj: Obec Medzianky, Ing. Jozef Kotulič

Hrad sa nachádza v obci Medzianky v okrese Vranov nad Topľou.
Hrad bol postavený koncom 12. storočia pravdepodobne rytiermi Johanitmi a vďaka svojej strategickej polohe ( výhľad na okolití hrady v Kapušanoch, Šariši, na Slanské vrchy) slúžil ako strážny hrad .Na hradnom kopci rastie vzácny kvet Poniklec veľkokvetý.

Viac informácií >>

16. Hrad Bodoň

bodon.sk

Zdroj: severovychod.sk

Bodoň sú pozostatky hradu pri obci Zlatá Baňa v oblasti Sigord. Ruinu na vrchu Bodoň tvoria zvyšky opevnenia a pôdorys kruhovej kamennej veže. Pri hrade je možnosť opekania, v blízkosti nájdete aj prameň pitnej vody. Okolie ponúka množstvo ďalšieho vyžitia v prírode. 

Viac informácií >>

17. Lipovský hrad

lipovsky severovychod

Zdroj: severovychod.sk

Lipovský hrad sa nachádza pri obci Lipovce a je to najmenej známy hrad v Prešovskom kraji. Stojí však v atraktívnom prostredí a ponúka pekné výhľady na Lačnovskú tiesňavu. V blízkom okolí hradu sa nachádza niekoľko prírodných zaujímavostí ako jaskyňa Zlá diera, Lačnovský kaňon, Kamenná Baba.

Viac info >>

Máte ďalší tip na hrad, či zrúcaninu v Prešovskom kraji? Pošlite nám tip, budeme sa tešiť a článok určite rozšírime.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Perun 21.09.2023, 14:52

    :D :D :D super stranka ale trochu malo toho :D :D :D
    ja momentálne viem o 42 hradných lokalitách v Prešovskom kraji :D :D :D ale verím že určite postupne tu budu vššetky a možno aj viac a ja spoznám niečo nove :D
    držím palce skvela prácička

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár