28. 04. 2024 Jarmila 24°C Jasno

Náučný banský chodník Žakarovce

Autor: Zuzka
Adresa:Obec Žakarovce Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Žakarovce vznikli ako banská obec v okrese Gelnica. Rokmi sa ťažbou vzácne ložiská medenej a železnej rudy vyčerpali a bane postupne úplne zavreli. Svoj banícky status sa obec rozhodla opäť zviditeľniť a vytvorila náučný chodník s významnými zastávkami.

Obec sa môže pýšiť zaujímavým prvenstvom. Na konci 19. storočia tu premávala prvá ozubnicová železnica na území bývalého Rakúsko-Uhorska a zároveň prvá v strednej Európe. Mala dĺžku 4 kilometre slúžila na prepravu medenej a neskôr železnej rudy. Aj napriek tomu, že premávala len 13 rokov, na tú dobu bola technickým skvostom. Po jej odstavení ju nahradili lanovou dráhou prepojenou cez kopec so Štefanskou Hutou,“ 

Novovybudovaný náučný chodník má na svojej trase štyri interaktívne zastavenia vybavené tabuľami, na ktorých návštevník nájde informácie o danom mieste, histórii obce a orientačnú mapu.

  1. zastávka -  pri Žakarovskej zubačke, ktorú nájdete ju pri kultúrnom dom. 
  2. zastávka -  pri replike banskej klopačky, ktorá podľa historických máp pôvodne stála niekoľko metrov vedľa.
  3. zastávka - je štôlňa Zuzana s významným dvojportálovým vstupom 
  4. zastávka - je poslednou zastávkou  a sú to banícke kolónie. Ich súčasťou bola aj samostatne postavená budova, kde pod spoločnou strechou bol riešený priestor na pec pre pekárnika, suchá toaleta a v pôvodnom stave zachovaný urinal z 18. storočia tzv. pisoár.


Doporučujeme a návštevu susedného banického mesta Gelnica, kde  sa vyčistila sa štôlňa Jozef a v jej blízkosti vznikol banský skanzen s replikami banských strojov. Novým prírastkom je tavná pec.

 

unnamed 2

Zdroj: Košice región turizmus

Napíšte komentár