27. 04. 2024 Jaroslav 20°C Polooblačno

Kým sa stanem škôlkarom: Ako vychovávať maličkých?

Autor: Laura , Foto: raabe.sk, PR správa
malicki

Zdroj: raabe.sk

Asi sa zhodneme na tom, že výchova detí do troch rokov má svoje špecifiká. Ruku na srdce, viete, ako rozvíjať schopnosti detí do 3 rokov? Orientujete sa v tom, čo by dieťa v jednotlivých etapách života do troch rokov mohlo v konkrétnych oblastiach približne vedieť? A čo keby sme vám naznačili podnety a aktivity, ktoré ho ku konkrétnym schopnostiam dovedú? Ak sme vás zaujali, čítajte ďalej a dozviete sa viac!

Je prirodzenou úlohou nás dospelých starať sa o deti a poskytovať im všetko, čo k svojmu životu, rastu a vývinu potrebujú. Čím sú menšie, tým nás potrebujú viac a sú na nás existenčne závislé. Tými dospelými sú spravidla rodičia, niekedy pestúnky alebo iní profesionálni poskytovatelia ranej starostlivosti. A je to práve raný vek a vývin v prvých rokoch života, keď deti urobia tie najväčšie pokroky vo svojom raste, naučia sa nesmierny objem nových vecí, osvoja si životne najdôležitejšie zručnosti.

Nie vždy sme si ale my dospelí úplne istí, v čom, kedy a ako môžeme deti na ceste raného vývinu podporiť, aké prostredie im pripraviť a aké podnety im poskytnúť. Nie sme si taktiež vždy istí, či v deťoch dokážeme povzbudiť všetok potenciál, ktorý v sebe majú a ktorý čaká na tie správne príležitosti, kedy a ako ho prebudiť.

Obrazok3

Zdroj: raabe.sk

Toto prázdne miesto má ambíciu nahradiť celkom nová príručka s názvom Kým sa stanem škôlkarom, ktorá sumarizuje, čo všetko sa deti v ranom veku dokážu naučiť, ako im pri tomto učení sa dokážeme pomôcť a čo všetko im môžeme poskytnúť, aby ich rozvoj postupoval v súlade s danými možnosťami a prirodzenými predpokladmi. Príručka je určená pre všetkých, ktorí sa kdekoľvek a v akejkoľvek pozícii starajú o najmenšie deti alebo pomáhajú túto starostlivosť zabezpečovať a zlepšovať. Poskytne im orientáciu, ako bežnú starostlivosť prepojiť s aktívnym učením sa detí a osvojením si predpokladov k následnému úspešnému vzdelávaniu. Rodičia tu nájdu jednoduchý prehľad toho, čo by dieťa v jednotlivých etapách života do troch rokov mohlo v konkrétnych oblastiach približne vedieť, spolu s naznačením podnetov a aktivít, ktoré ho ku konkrétnym schopnostiam vedú a ktoré sa odohrávajú v interakcii s dospelými v prostredí, ktoré je pre dieťa priaznivé.

Napíšte komentár