03. 05. 2024 Galina 25°C Oblačno

Slavošovský a Koprášsky tunel

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Magnezitovce/Slavošovce Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Tunel pod Homôľkou alebo Slavošovský tunel je nedokončený tunel na nedostavanej železničnej trati z Revúcej do Slavošoviec, na pomedzí okresov Revúca a Rožňava. Jeho celková dĺžka je 2 401 metrov, pričom mal prekonávať hrebeň Revúckej vrchoviny medzi údolím riek Muráň a Štítnik.

Tunel bol naprojektovaný v období po Viedenskej arbitráži, kedy niektoré južné časti Gemera vtedajšieho vojnového Slovenska neboli prístupné po železnici, vrámci projektu takzvaných Gemerských spojok. Tunel sa začal stavať v roku 1941 a prerazený bol v apríli 1944, krátko pred vypuknutím SNP. Práce boli načas prerušené, no pokračovalo sa až do roku 1949, kedy sa výstavba trate ukončila. Prvotná potreba zabezpečiť železničné spojenie Gemerom po ukončení II. svetovej vojny a vrátení hraníc do pôvodnej podoby pominula, čím sa stratila aj potreba budovania Gemerských spojok.

IMG 20200819 172828159

Zdroj: sdetmi.com

 

Prístup k Slavošovskému tunelu

My sme sa k Slavošovskému tunelu vybrali z Magnezitoviec, keďže sme si chceli pozrieť aj známy Koprášsky tunel.

Zaparkovali sme na konci obce Magnezitovce, tak ako nás naviedli tabule popri ceste. Odtial poľnou  cestou približne 10 minút k prvej náučnej tabuli, ktorá sa nachádza priamo pod viaduktom. Odtiaľ je to len na skok k prvému – Koprášskemu tunelu. Ten je dlhý len 245 metrov a s ľahkosťou ho s deťmi prejdete.

IMG 20200819 155904578 HDR

Zdroj: sdetmi.com

Následne nás navigačné tabule znavigovali smer Slavošovský tunel. Vzdielenosť medzi oboma tunelmi je približne kilometer, po nenáročnej lúčnej ceste. Slavošovský tunel smerom od Magnezitoviec je lemovaný pekným vodopádom a malým potôčikom. Keďže sme tunel navštívili po dvoch dňoch dažďa, vstup bol dosť bahnistý, odporúčame dobrú obuv.

Samotný Slavošovský tunel je dlhý viac ako 2 kilometre. Už po pár desiatkach metrov nevidíte vstup do tunela a ocitnete sa v absolútnej tme. Preto pre návštevu tunelov určite odporúčame zobrať si čelovku, baterku, či svietiť si aspoň mobilom. V tuneli sa udržuje stála teplota a dosť vysoká vlhkosť, odporúčame deťom (minimálne v lete) pribaliť aj mikiny.

IMG 20200819 172142752

Zdroj: sdetmi.com

Keď chcete svoj výlet vylepšiť, môžete si cestou na chodníčku nazbierať pár kremeňov (biele mliečne kamene) a trením o seba deťom v tuneli v tme ukázať, ako kamene iskria. My sme si vyskúšali aj tieňové divadlo, či napríklad na malú chvíľu zhasnúť všetky svetlá, aby sme videli, aká veľká tma je tam.

Prechod Slavošovským tunelom trvá približne 45 minút, my sme sa však vrátili už približne z polovice, nakoľko nás čakala ešte cesta späť.

Vstup do Slavošovského tunela je možný aj od obce Slavošovce, kde zaparkujete skoro priamo pri vstupe (nachádza sa tu aj menšie detské ihrisko s drevenými hracími prvkami) a výlet sa môže začať.

Mohlo by vás ešte zaujímať:

Mapa: N 48° 41′ 6″ E 20° 14′ 56″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Domi 26.12.2020, 17:54

    Prechádzali sme cez to miesto. Rozhodne treba vyskúšať ísť cez tunel. Raz som tam videla aj (asi) bezdomovca, skoro som sa zľakla :(

  • Veronika 10.12.2020, 12:37

    Super zážitok, prechádzať sa tunelom. Odporúčam zobrať čelovky.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár