04. 05. 2024 Florián 25°C Skoro jasno

Kamenný vodopád

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:Šiatorská Bukovinka Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Zaujímavý prírodný úkaz prístupný po pár minútach nenáročnej turistiky. Aj tak sa dá pomenovať výlet na Kamenný vodopád len pár metrov od hradu Šomoška. Pozývame!

Kamenný vodopád nájdete len pár metrov od hradu Šomoška. Návštevu vodopádu tak určite spojte s návštevou hradu, bolo by škoda neprejsť posledných pár metrov na hrad. Na kamenný vodopád sa viete dostať približne po 35 minútach (aj s menšími deťmi) z parkoviska na slovenskej strane, alebo menej náročnou trasou z maďarskej strany. Cestou nájdete aj niekoľko náučných tabúľ, či jazierka na pobavenie detí.

Šomoška je národná prírodná rezervácia v Cerovej vrchovine. Nachádza sa v chotári obce Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec. Vrch, priľahlý k maďarskej obci Somoskő (Šomoška) sa nachádza priamo na hranici s Maďarskom a je k nemu prístup z oboch krajín. Vyhlásená bola ako chránený prírodný výtvor v roku 1954. Jej štatút bol prehodnotený v roku 1983. Vyhlásená bola s cieľom chrániť morfologicky výrazný kopec s odkryvom šesťbokej stĺpovitej odlučnosti čadiča označovaného aj „Kamenný vodopád“. Rozloha rezervácie je 7,9 ha. Na vrchole stojí gotický hrad Šomoška, ktorý postavili z bazaltových kvádrov.

Kamenný vodopád je oderodovaný prírodný výtvor vo svahu kopca, ktorý pôvodne vznikol pred asi 4 miliónmi rokov (pliocén) z bazaltovej lávy, ktorá stuhla v prívodnom kánále bývalej sopky pod zemským povrchom. Päť až šesťboká stĺpcová odlučnosť horniny bola spôsobená pomalým chladnutím lávy a je zvlášť typická pre bazalt. V ohnutej forme, v ktorej sa vyskytuje v Šomoške sa radí medzi európske unikáty. Bazaltové stĺpy boli odkryté pri ťažbe suroviny na výstavbu hradu.

Mohlo by vás ešte zaujímať:

Mapa: N 48° 10′ 43″ E 19° 51′ 16″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár