03. 05. 2024 Galina 25°C Oblačno

Chystáte sa cestovať do Chorvátska? Toto všetko by ste mali pred odchodom vedieť!

Autor: Zuzka
IMGP2738

Zdroj: sdetmi.com

Chorvátsko bolo vždy obľúbenou destináciou Slovákov a ako sa zdá, ani tento rok tomu nebude inak. Priaznivá situácia počas tejto pandémie umožňuje vycestovať k chorvátskemu moru aj tohto roku.

Podmienky vstupu do Chorvátska 

S účinnosťou od 28. mája 2020 môžu vstúpiť občania SR do Chorvátska bez špecifikácie dôvodu návštevy. 

  • Pred cestou do Chorvátska je potrebné vyplniť online formulár na stránke entercroatia.mup.hr, ktorý je určený na urýchlenie vybavenia turistov/prechodu cez hranice. V prípade, ak tak občania neurobia vopred, musia rátať so zdržaním pri vstupe do Chorvátska. Formulár je k dispozícii aj v slovenskom jazyku. 
  • Vyplnením formulára získate potvrdenie o oznámení, ktoré prosíme umiestnite na prednom skle svojho vozidla, aby ste zjednodušili prechod cez hranice. 
  • Pri vstupe na územie Chorvátska NIE JE  potrebné preukázať sa testom na COVID-19.
    (Pokiaľ ide o cudzincov z krajín mimo Európskej únie, pri príchode do Chorvátska musia ísť do karantény na dva týždne. Karanténa môže byť výnimočne aj kratšie, ale s povinným testovaním.)
  • Slovenskí občania môžu cestovať s platným slovenským cestovným pasom, alebo občianskym preukazom na dobu 90 dní bez víz

  • Deti, ktoré ešte nemajú občiansky preukaz musia mať svoj vlastný cestovný pas.

  • So sebou si môžete zobrať aj psa, mačku alebo fretku, ale len s cestovným pasom zvieraťa, v ktorom sú zaznamenané potrebné vakcinácie zvieraťa. V prípade iných zvierat musíte mať potvrdenie od veterinára o jeho zdravotnom stave

Opatrenia v krajine počas pandémie:
V Chorvátsku nie je zavedená povinnosť nosiť rúško.  Na dovolenke sa nezdržujte vo veľkých skupinách a dodržujte prípadné nariadenia, na ktoré môžete počas dovolenky naraziť. Zahraniční turisti sú povinní si počas 14 dní od vstupu do krajiny merať v ranných hodinách telesnú teplotu. Pokiaľ bude vyššia ako 37,2 stupňa, musia telefonicky kontaktovať lekára. Rovnaký postup platí pre osoby, ktoré sa budú cítiť choré.

Pred odchodom si vždy overte aktuálnu situáciu TU >>

Od 1. júla do 31. augusta 2020 budú v Chorvátsku pôsobiť aj Slovenskí policajti: VIAC INFO TU >>

slovenski policajti2

Zdroj: mzv.sk

AUTOM do Chorvátska 

Prejazd (tranzit) do Chorvátskej republiky cez Rakúsko, Slovinsko a Maďarsko je momentálne bez obmedzení. Cestu autom s deťmi si poriadne naplánujte. Ak nemusíte nevyrážajte na cestu piatok popoludní, pretože väčšina turnusov sa strieda v sobotu a preto sa pripravte  na zápchy a kolóny. Ideálny čas na cestu do Chorvátska s deťmi je noc, pretože deti spia a nerozptyľujú tak vodiča, zároveň sú cesty prázdne a prejazd rýchlejší.

  • V Chorvátsku funguje mýtny systém a dobrou správou je, že chorvátska vláda rozhodla, že tento rok sa počas letnej sezóny (15.6 - 14.9.2020)  nebude zvyšovať cena mýtneho za diaľnice, ktoré sú inak počas sezóny o 10% vyššie ako v  bežný rok.
  • Rovnaké ostanú aj ceny trajektov. Ušetríte až 20%.
  • Platiť mýtne poplatky sa dá kartou aj hotovosťou - kunami aj eurom. Pri platení eurami sa cena v kunách prepočítava mierne nevýhodným kurzom a výdavok dostanete v kunách. Ďalšou možnosťou  je bezkontaktný system ENC - elektronické mýto. Je to prístroj (krabička) vďaka ktorej šetríte peniaze aj čas. Pri prejazde mýtnými bránami využívate špeciálny pruh a prejazd je tak rýchlejší.  Elektronické mýto je aj lacnejšie o 21,74 percenta pri všetkých spôsoboch dobíjania.

Ceny mýtnych poplatkov v Chorvátsku  nájdete TU >> 
Zoznam predajných miest nájdete TU >>

VLAKOM do Chorvátska: 

Spoločnosť RegioJet prišla s vlakovou dopravou, vďaka ktorej sa môžete od 30. júna 2020 pohodlne dostať do Chorvátska. Vlaky pôjdu z Prahy cez Pardubice, Brno, Břeclav, Bratislavu a slovinskú Ľubľanu až do Rijeky.  Smerom do Rijeky vlaky premávajú trikrát v týždni - utorok, piatok a nedeľu. Smerom z Rijeky v stredu, sobotu a pondelok. V Rijeke môžu cestujúci využiť nadväzujúce autobusové spoje do približne tridsiatky najobľúbenejších destinácií na chorvátskom pobreží.  Ide napríklad o letoviská Opatija, Pula, Rovinj, Poreč, Crikvenica, Zadar, Biograd, Omiš, Makarska, Gradac, Šibenik, Primošten, Trogir či Split.

Mohlo by Vás zaujímať: Pieskové pláže v Chorvátsku 
                                       Balíte sa na dovolenku? Pozrite si zoznam na čo určite nezabudnúť!

Napíšte komentár