03. 05. 2024 Galina 25°C Oblačno

Vichodňarske rozpravočki

Autor: Zuzka

Knihy Vichodňarske rozpravočki a Vichodňarske rozpravočki 2na3 sú knihy plné vtipných, hravých aé ilustrovaných rozprávok pre deti, ale aj dospelých napísaných vo východoslovenskom dialekte od režiséra, dramatika a autora divadla KĽUD Kladzany Jozefa Jenča. 

klud 7

Zdroj: Vichodňarske rozpravočki - Jozef Jenča

  • Kniha Vichodňarske rozpravočki, to je  11 hravých a veselých ilustrovaných rozprávok pre deti, ale aj dospelých napísaných vo východoslovenskom dialekte . V  tejto knihe deti nájdu známe rozprávky ako Červená čiapočka, Smelý zajko,ale aj nové príbehy s novými postavami ako Detektiv Derik, Chobotňica z jarku, Komiňarik...
    Rozprávky sú písane humorne  so silným posolstvom na záver.  Kniha obsahuje aj „višvetľivki“,  čo ktoré slovo, alebo slovné spojenie znamená.
klud 9

Zdroj: Vichodňarske rozpravočki - Jozef Jenča

  • Kniha Vichodňarske rozpravočki 2na3 - to je ďalších 10 nových, originálnych a hlavne vtipných ilustrovaných rozprávok pre deti, ale aj pre dospelých, napísaných vo východoslovenskom dialekte,  ktoré sa nezmestili do prvej časti, alebo preskočili omylom z tretej. V nových rozprávkach, s prekvapivými závermi, sa deti dostanú do neba, do pekla, do blšieho divadla, na pieskovisko, do hustého lesa, či do maringotky a zažijú napínavé príbehy, aké už dávno chceli zažiť, len o tom ešte doteraz nevedeli.

Spisovateľ a humorista sa rozhodol napísať knihu rozprávok pre najmenších vo „vichodňarskom“  nárečí, pretože mnohé deti prestávajú rozumieť miestnemu dialektu. Doma už nehutoria, nehvaria a nerečuju, ale o to radšej používajú cudzie a slangové výrazy, takže je to v podstate aj taká vyučovacia pomôcka. Nárečia sú  národným  bohatstvom , ktoré nám zanechali naši predkovia vo forme ľudovej slovesnosti, rozprávok, piesní a Jozef Jenča sa snaží, aby sa nárečie zachovalo a aby sme mu rozumeli.

Autorkou ilustrácií je  výtvarníčka Biljana Čurná Roman zo Srbska. 

Knihu nájdete vo všetkých známych kníhkupectvách!

VIAC INFO TU >>

 

 

.

 

Napíšte komentár