01. 05. 2024 Sviatok práce 25°C Jasno

Liptovský hrad

Autor: MS, Foto: sdetmi.com
Adresa:Kalameny Telefón:-- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Najvyššie položený hrad na Slovensku leží vo výške 993 m v Chočských vrchoch na severe Slovenska. V minulosti patril Liptovský hrad viacerým majiteľom, ktorí ho najprv získali od kráľa a ďalší zase zdedili.

Traduje sa, že jeden z hradných pánov o osude hradu napokon rozhodol tak, že dal naslepo vystreliť delovú guľu a tam, kde dopadla, mali nájsť budúceho majiteľa. Delová guľa spadla v obci Sielnica a od tých čias sa Liptovský hrad zároveň nazýva aj Sielnickým hradom.V areáli hradu sa nachádza archeologická expozícia v prírode a verejnosti sú prístupné zvyšky odkrytej architektúry na základe archeologického výskumu.

Zrúcanina je najjednoduchšie prístupná z obce Kalameny. Túra na ňu nepatrí k najnenáročnejším, no vďaka prekrásnej prírode Sestrče sa ju zaiste oplatí absolvovať. Posledný úsek na hrad sa ide po rebríku. Z vrcholovej plošiny hradu je pekný výhľad na celú Liptovskú kotlinu s vodnou nádržou Liptovská Mara.

K zrúcanine Liptovského hradu sa dá dostať dvomi cestami z obce Kalameny po žltej značke ku Kalamenskej doline alebo z obce Bukovina. Odporúča sa skôr cesta z obce Kalameny. Žltý turistický chodník cez Kalameny vás zavedie aj k vrtu a jazierku s termálnou minerálnou vodou.

Túra sa dá zvládnuť s deťmi do 2 hodín.

Mapa: N 49° 8′ 53″ E 19° 25′ 49″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Danka 03.12.2022, 17:36

    Po dlhom čase sme sem znovu zavítali a boli sme veľmi milo prekvapení, ako hrad pekne upravili. Našli sme pod ním príjemné miesto na posedenie. Doporučujem zavítať na hrad z celou rodinou a hlavne s deťmi aj kvôli pekným výhľadom do okolia a spoznaniu jeho histórie.

  • Julka 24.11.2022, 07:15

    Veľmi som si užila kúpanie v jazierku v kombinácii s hradom :)

  • Lenka 23.11.2022, 08:51

    Navštívené v rámci predĺženého víkendu na Liptove, zážitok veľký pre mňa ako milovníka hradov (zvlášť zrúcanín),
    po výstupe sme sa osviežili v Kalamenoch, určite odporúčam :) :)

  • Katarina 08.01.2022, 08:39

    Navštívené počas letných prázdnin, pekné výhľady. Všetkým sa páčilo. Odporúčam navštíviť.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár