02. 05. 2024 Žigmunt 24°C Skoro jasno, búrky

Kalvária v Banskej Štiavnici

Autor: Annie, Foto: kalvaria.org
Adresa:Kalvária, Banská Štiavnica Telefón:+421 905 360 307 E-mail:kalvaria@kalvaria.org www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Štiavnická kalvária patrí medzi najkrajšie barokové kalvárie Európy. Stojí na kopci Scharffenberg (Ostrý vrch), vidieť ju zo všetkých strán a poskytuje celkový výhľad na štiavnickú kalderu (veľký kotol, ktorý vznikol prepadnutím stien sopky). Je nevšedná počtom zastavení a príbehom, ktorý rozpráva. Po rekonštrukcii sa stáva jednou z najnavštevovanejších miest regiónu.

Iniciátorom jej vybudovania bol páter František Perger (1700 – 1771) z miestnej komunity jezuitov. Postavil ju vďaka darom bohatých ťažiarov, hodnostárov i jednoduchých baníckych rodín. Donátorov pripomínajú erby na priečeliach jednotlivých zastavení.

S výstavbou sa začalo v roku 1745 a dokončená bola v roku 1751. Väčšina kalvárií má štrnásť zastavení, začínajú odsúdením Krista pred Pilátom a končia Božím hrobom. Banskoštiavnická kalvária má 17 zastavení, tri kostoly (Dolný kostol, Sväté schody a Horný kostol), zastavenie Žalár (Ecce homo) a Svätý hrob – jediný objekt postavený na opačnej, východnej strane kopca. Drevené reliéfy v kaplnkách predstavujú s typickou barokovou teatrálnosťou kľúčové okamihy Ježišovho života až po jeho umučenie a zmŕtvychvstanie. Výnimočnosť kalvárie spolu s citlivým zasadením do krajiny a nádherným výhľadom z nej robia jednu z najnavštevovanejších atrakcií.

V roku 2007 bola zaradená na Zoznam stovky najohrozenejších pamiatok sveta, v roku 2008 sa z iniciatívy dobrovoľníkov začala jej generálna rekonštrukcia.

Kalvária je prístupná počas celého roka cez víkendy, v letnej sezóne sú kostolíky a kaplnky otvorené denne. V Dolnom kostole je malá expozícia, môžete si tu dohodnúť prehliadku so sprievodcom. Najcennejšie artefakty, sochy a obrazy predstavuje výstav Kalvária v exile na Starom zámku.

Otváracie hodiny:

Areál Kalvárie je voľne dostupný počas celého roku. V čase otváracích hodín je možné navštíviť expozíciu v novom Informačnom centre na ulici Pod Kalváriou (80 m od 1. kaplnky). Okrem výstavy o Kalvárii si tu môžete zakúpiť aj zaujímavé suveníry, náboženskú a turistickú literatúru a vyzdvihnúť zdarma parkovaciu kartu.

  • apríl – december
    denne 9.00 – 16.00 (okrem 24.-25.12.)
  • január – marec
    víkendy a sviatky 9.00 – 16.00

V prípade priaznivého počasia je otvorená aj expozícia v Dolnom kostole.

Vstup je voľný.

Expozícia v Dolnom kostole
Expozíciu o Histórii a súčasnosti Kalvárie. Na tejto malej výstave sa dozviete okrem histórie Kalvárie aj informácie o prácach,  ktorými sa snažia uviesť Kalváriu znovu do života. Nadväzuje tak čiastočne na expozíciu v IC. Okrem informácií ktoré získate, môžete tiež nákupom drobného suveníru alebo darom podporiť rekonštrukciu Kalvárie.

Do expozície je vstup cez centrálnu Kaplnku Poslednej večere. Infopanely, TV produkcia a predaj suvenírov je vo vedľajšej miestnosti v priestoroch sakristie. Vstup na expozíciu je zdarma.

Otváracie hodiny sú orientačné a platné v prípade priaznivého počasia:

  • apríl, október, november
    cez víkendy a sviatky: 10.00 – 16.00 hod.
  • máj, jún, september
    každý deň: 10.00 – 16.00 hod.
  • júl – august
    každý deň: 9.00 – 19.00 hod.

Mapa: N 48° 27′ 42″ E 18° 54′ 42″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Lenka 23.11.2022, 09:26

    Nádherné miesto :)
    krásne zrekonštruované, udržiavané, navštívili sme ho s deťmi v lete, počasie nám prialo,
    naozaj citlivo umiestnené v prírode, človek v tom tichu má možnosť premýšľať,
    pre veriacich toto miesto dostáva úplne iný - duchovný - rozmer ešte pri motlitbe, musí byť nádhera byť tam niekedy večer, keď svietia sviece,...
    určite nevynechať pri návšteve Banskej Štiavnice.

  • Mária 05.12.2020, 20:43

    Príjemná nenáročná prechádzka zavŕšená pekným výhľadom na Banskú Štiavnicu a okolitú prírodu.

  • Paulína 23.11.2020, 10:58

    Krásne sme sa s nasimi malymi turistkami presli, vychytali sme pekne jesenne počasie. Nádherný zážitok.

  • Paulína 23.11.2020, 10:58

    Krásne sme sa s nasimi malymi turistkami presli, vychytali sme pekne jesenne počasie. Nádherný zážitok.

  • Jarka 27.12.2019, 07:59

    Výborná prechádza

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár