07. 05. 2024 Monika 23°C Prehánky, búrky

NAJ hrady na Slovensku, ktoré musíte s deťmi navštíviť

Autor: Zuzka, Foto: S detmi, Ing. Ľuboš Balažovič
Adresa: - Čas:- Telefón: - www:stránka organizátora
Hodnotenie:

1. Hrad Beckov

hrad beckov

Zdroj: hrad-beckov.sk

Beckovský hrad je opradený množstvom legiend. Je miestom s osobitou atmosférou. Miestom, ktoré spája. Zažite históriu hradu na vlastnej koži. Množstvo prevažne víkendových programov Vás prevedie stredovekomzosobneným vojvodom Stiborom zo Stiboríc, ktorý patril k najvýznamnejším šľachticom na dvore kráľa a cisára Žigmunda Luxemburského. Zapojte všetky svoje zmysly. Zážitok z hradu osloví Vaše chute v podaní dobovej kuchyne počas podujatí alebo dobrej kávy, prípadne v lete studeného nápoja podávaného v hradnej kaviarni. Náš prístup je zameraný aj na interaktivitu, preto sa snažíme, aby ste si čo najviac vecí mohli aj vlastnoručne vyskúšať. Ako to už býva a bývalo v minulosti k hradom, kde vládol vždy čulý ruch patrila aj hudba. V konečnom dôsledku cítiť a vidieť históriu je možné u nás na každom kroku. Šiestym zmyslom je potom Váš pozitívny zážitok. 

  • Výstup nenáročný aj s najmenšími deťmi
  • Otvorený sezónne marec - november
  • VIAC INFO TU >>

2. Bojnický zámok 

Bojnice

Zdroj: bojnicecastle.sk

Tento romantický zámok patrí patrí k najstarším a najvýznamnejším pamiatkám na Slovensku. 
Nachádza sa v Trenčianskom kraji a patrí k najnavštevovanejším a najkrajším  zámkom nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Na zámku sa počas celého roka organizuje množstvo podujatí pre rodiny s deťmi. Ďalším lákadlom bezprostredného okolia zámku sú predstavenia skupiny historického šermu Bojník a stála scéna sokoliarov Aquila. Ak návštevu hradu spojíte s návštevou ZOO, máte fantastický program  s deťmi na celý víkend! Zámok je otvorený celoročne.

  • Výstup nenáročný aj s najmenšími deťmi
  • Otvorený celoročne
  • VIAC INFO TU >>

3. Spišský hrad

spissky hradcom

Zdroj: spisskyhrad.com

Spišský hrad sa týči nad mestečkom Spišské podhradie, konkrétne v katastri obce Žehra. Je to jedna z najcennejších pamiatok Spiša - národná kultúrna pamiatka, zapísaná na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Svojou rozlohou 4 hektáre sa považuje za jeden z najväčších hradných komplexov strednej Európy. Sprístupnené sú viaceré objekty, na dolnom nádvorí náučná trasa so základmi kruhovej pevnosti Jiskrových vojsk, barbakan, základy pravekej kultovej stavby, hospodárskych budov, výstava zbraní a archeologických nálezov, mučiareň, stredoveká kuchyňu, spálňa, zbrojnica, gotická kaplnka sv. Alžbety Uhorskej z 15. stor. Ústredným objektom je mohutná kruhová obytná veža, z ktorej sa naskytajú krásne výhľady. Ak budete mať štastie, na nádvorí môžete vidieť svišťov úplne zblízka. Výstup na hrad zvládnete aj s deťmi, parkovať sa dá priamo pod hradom .

  • Výstup nenáročný, mierne stúpanie od parkoviska cca 15 min.
  • Otvorený sezónne apríl - október
  • VIAC INFO TU >>

4. Oravský hrad

oravsky hrad

Zdroj: Oravskemuzeum.sk

Jednou z najväčších turistických atrakcií severného Slovenska je Oravský hrad, vybudovaný na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako „orlie hniezdo“. Je to honosný a mohutný komplex zložený z Horného, Stredného a Dolného hradu s palácmi, opevnením a vežami. .Aj z tohto dôvodu sú prehliadky hradu rozdelené do troch okruhov A, B C . Počas hlavnej turistickej sezóny sa môžete tešiť aj na mimoriadne obľúbené nočné prehliadky. V pravidelných intervaloch sa na Oravskom hrade konajú aj rôzne podujatia.

  • Pre deti doporučujeme základný okruh A, kde uvidíte celý hrad (115 min ).
  • Otvorený celoročne
  • VIAC INFO TU >>

5. Hrad Strečno

hradstrecno6

Zdroj: hradstrecno.sk

Hrad sa nachádza vo výške 439 metrov nad morom a týči sa na ľavom brehu našej najdlhšej rieky Slovenska - Váh. Hrad z 13. storočia je prístupný verejnosti ako konzervovaná ruina. Hrad vznikol pôvodne ako strážny objekt pri brode cez Váh, kde sa už od začiatku 14. storočia vyberalo mýto a postupne narástol do rozmerov 165 x 61 m. Mohutné viacnásobné opevnenie na západnej a južnej strane, silné múry, veže, bastióny, 4 brány – urobili z neho najlepšie opevnený hrad na hornom Považí. V roku 1970 bol hrad vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Pravidelne sa tu konajú rôzne akcie ako napr. Noc múzeí a galérií, divadelné hry Žofie Bosniakovej. Pre najmenších sa pravidelne koná akcia Rozprávkový hrad. 

  • Výstup k hradu je nenáročný.
  • Otvorený sezónne apríl - november
  • VIAC INFO TU >>

6. Hrad Ľubovňa 

hrad lubovna2

Zdroj: hradlubovna.sk

Nad Starou Ľubovňou  na vrchu vysokom 711 m sa majestátne vypína Hrad Ľubovňa, postavený po roku 1292 z iniciatívy uhorského kráľa Ondreja III.  V minulosti sa preslávil stretnutiami korunovaných hláv, ukrývaním poľských korunovačných klenotov a väznením Mórica Beňovského. V súčasnosti patrí k najzachovalejším a najnavštevovanejším hradom Slovenska. Hrad ponúka krásny výhľad z veže na okolie. Pod hradom je skanzen s ľudovou architektúrou, kde je priblížený život miestnych obyvateľov. Prehliadky hradu spestrujú celé leto sokoliari svojim programom. Okrem sokoliarov  sa na hrade koná množstvo rôznych podujatí pre rodiny s deťmi ako divadelné rozprávky či šermiari. Autom sa dostanete až pod hrad, odtiaľ je to miernym stúpaním po asfaltovej ceste asi 1 km hore na hrad. 

  • Výstup nenáročný, zvládnu aj menšie deti.
  • Otvorený celoročne
  • VIAC INFO TU >>

7. Bratislavský hrad

bratislava hrad sk

Zdroj: bratislava-hrad.sk

Osemdesiatpäť metrov nad Dunajom sa týči Bratislavský hrad, už po stáročia neodmysliteľná súčasť panorámy hlavného mesta Slovenska. Historické múzeum, ktoré  je významnou súčasťou komplexu, ponúka návštevníkom kaviareň, z ktorej sa plynulo dostanete do priestoru pre deti. Je určený pre individuálnych návštevníkov/rodiny s deťmi od 0-7 rokov. S deťmi si môžete užiť aj okolie hradu či Barokovú záhradu na prechádzku s kočíkom a krásnym výhľadom na Dunaj a Bratislavu. Okrem nádherného výhľadu sa môžu deti tiež trošku vyblázniť na detskom ihrisku, kde im nebude chýbať preliezky, šmykľavka či hojdačky :) 

  • Nenáročný prístup, hrad je v centre mesta
  • Otvorený celoročne.
  • VIAC INFO TU >>

8. Trenčiansky hrad

trenciansky hrad

Zdroj: Trenčiansky hrad

Trenčiansky hrad je pomerne rozsiahly zrenovovaný hrad, týčiaci sa priamo nad mestom Trenčín. Je charakteristickou dominantou nielen Trenčína, ale aj celého Stredného Považia. Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou. Medzi najznámejšie časti hradu patrí Studňa lásky, ku ktorej sa viaže povesť o láske tureckého šľachtica Omara ku krásnej Fatime, zajatkyni trenčianskeho hradného pána Štefana Zápoľského. Aby ju Omar vyslobodil, sľúbil hradnému pánovi vykopať do skaly studňu. Tri  roky kopal so svojimi druhmi, až skala skutočne vydala vodu. Okrem studne sa na  hrade nachádzaju stále expozície Návštevníci si môžu zvoliť prehliadku malého alebo veľkého okruhu. Z Matúšovej veže sa naskytá jedinečný výhľad. Počas letnej sezóny sa na hrade konajú Hradné slávnosti, ktoré návštevníkov svojou atmosférou vracajú v čase späť do 16. storočia.

  • Výstup je náročnejší strmším kopcom, malým deťom môže dať zabrať :)
  • Otvorený celoročne
  • VIAC INFO TU >>

9. Smolenický zámok 

smolenicky zamok

Zdroj: smolenice.com

Smolenický zámok sa nachádza nad obcou Smolenice v Trnavskom kraji. Terajší Smolenický zámok začal budovať na začiatku 20. stor.  gróf Jozef Pálffy st. Prvá svetová vojna prerušila stavebné práce na zámku a až do skončenia druhej svetovej vojny sa na stavbe nepokračovalo. V roku 1945 sa majiteľom zámku stal štát a v r. 1953 bol dostavaný a odovzdaný SAV. Rozprávkový Smolenický zámok patrí k najvýznamnejším romanticky upraveným stavbám na Slovensku podľa vzoru francúzskych zámkov. Okrem historických expozícií ponúka aj jedinečný výhľad z 33 metrov vysokej zámockej veže.

  • Ľahká prechádzka, terén s miernym kopcom po asfaltovej ceste
  • Otvorený sezónne júl - august 
  • VIAC INFO TU >> 

10. Hrad Červený Kameň

cerveny kamen

Zdroj: hradcervenykamen.sk

Červený Kameň sa nachádza juhovýchodnom svahu Malých Karpát neďaleko Modry nad obcou Častá. Počiatky hradu Červený Kameň siahajú do prvej polovice 13. storočia. V hrade sa v súčasnosti nachádza múzeum, prezentujúce historické bývanie šľachty. Pre svoje neopakovateľné čaro bol hrad často miestom natáčania rôznych filmov a rozprávok ako napríklad Princezná Fantagiró, Dračie srdce alebo Cinka Panna. V hlavnej sezóne je pripravených mnoho sprievodných podujatí, ako nočné prehliadky, remeselné trhy, historický šerm, poľovnícke dni. V okolí hradu nájdete aj náučné chodníky.

  • Ľahká prechádzka, prevažne rovinatý terén
  • Otvorený celoročne
  • VIAC INFO TU >>

11. Hrad Modrý Kameň

modry kamen

Zdroj: SNM - Hrad Modrý Kameň

Modrý Kameň je mesto na Slovensku v okrese Veľký Krtíš a rovnaké meno nesie aj hrad týčiaci sa priamo nad touto obcou. Hrad postavila v 13. storočí vplyvná uhorská rodina Balassovcov, ktorá tu žila do polovice 19. storočia. Pochádza z nej významný básnik renesancie a protiturecký bojovník Bálint Balassi. Hradný objekt tvoria zrúcaniny starého gotického hradu a budova barokového kaštieľa, v ktorej sídli múzeum. V múzeu nájdete rôzne historicke expozície, ale veľkej obľuve detí sa teší unikátna expozícia hračiek a bábkarských kultúr. Na hrade počas roka taktiež organizujú rôzne podujatia  pre rodiny s deťmi. Prístup z námestia blízko zastávky autobusov peši za cca. 20 minút  miernym stúpaním po Zámockej ulici až k hradnej bráne.

  • Výstup nenáročný aj s najmenšími deťmi (autom sa dá vyviezť až priamo k bráne, kde je veľké parkovisko)
    Otvorený celoročne
  • VIAC INFO TU >>

Mohlo by vás zaujímať:


Tip našej redakcie:
Pre malých výletníkov tu máme super cestovateľský denník, kde si zaznamenajú všetky zážitky z výletov a dovoleniek. Tá najlepšia zábava na cestách. Najlepšia náhrada za mobil.  Objednajte tu >> Kúpiť <<

dennik promo

Zdroj: sdetmi.com

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Natalia 04.01.2021, 16:35

    Väčšinu hradov sme už s rodinou navštívili. Každý je niečim výnimočný...

  • Domi 26.12.2020, 17:58

    Spišský hrad - môj najobľúbenejší na Slovensku !! Potom Bratislavský a potom Devín

  • Antónia Grófová 20.12.2020, 06:45

    Tento rok vzhľadom na situáciu ale hlavne o obrovský záujem vnúčika o hrady sme ich navštívili niekoľko aj menej známych - napr. Likavka, Starhrad, Skýcov . Ale najviac sa vnukovi páčil Trenčianský hrad a Beckov.

  • Mária 05.12.2020, 20:45

    Všetky tieto hrady sú niečím výnimočné a určite sa každý z nich oplatí navštíviť.

  • Eleonora Štrkulová 27.02.2020, 14:45

    Dobre spracované typy pre voľný čas

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár