04. 05. 2024 Florián 25°C Skoro jasno

Pripomíname: Rekreačné preukazy - až 275€ na vašu dovolenku či tábor

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
little girl ready go vacations mother with daughter examining map traveling by car with kids

Zdroj: freepik.com

Rekreačný poukaz je momentálne horúca téma, o ktorej sa veľa diskutuje, no veľa ľudí ešte o tejto možnosti ani nevie. A keďže na našej stránke sa venujeme primárne dovolenkám a rekreáciam s deťmi, spísali sme pre vás krátky a dúfame, že aj užitočný sumár, čo nám dovolenkové, resp. rekreačné preukazy prinesú. 

Ale pekne od začiatku: 1.1.2019 vstúpil do platnosti nový zákon súvisiaci s príspevkami na rekreáciu zamestnancov, konkrétne zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej aj ako „Zákonník práce“), v osobitnom § 152a. Viac o zákone >>

Čo je to rekreačný preukaz?

Ako rekreačný preukaz môžeme chápať príspevok zamestnávateľa na rekreáciu, dovolenku, či tábor, s cieľom podporiť turizmus na Slovensku. Príspevok môže byť hradený formou spätného vyplatenia časti sumy do výplaty alebo formou rekreačného poukazu (plastová kartička podobná kreditnej karte) vydaného treťou stranou (napríklad Doxx, Edenred) a poskytnutého zamestnávateľom.

Aká je výška príspevku?

Zamestnávateľ bude povinný prispievať zamestnancovi na rekreáciu v sume 55 % výdavkov na rekreáciu, najviac však v sume 275 eur za kalendárny rok (príklad: idete s rodinou na víkendový pobyt s polpenziou do Tatier v hodnote 400€. Zamestnávateľ vám uhradí 55% zo sumy rekreácie, v tomto prípade 220€, zvyšných 45% vo výške 180€ si hradíte sami). V prípade, že si neminiete maximálnu výšku hradenú zamestnávateľom, máte možnosť využiť úhradu aj viacnásobne, až do výšky 275€ max.

IMG 20190720 085323042 HDR EFFECTS

Zdroj: sdetmi.com

Kto má nárok na rekreačný preukaz?

Na príspevok na rekreáciu máte nárok, ak pracujete u zamestnávateľa, ktorý zamestnáva viac ako 49 zamestnancov a zároveň u neho pracujete na pracovný pomer ktorý trvá nepretržite najmenej 24 mesiacov. V prípade, že pracujete na skrátený úväzok, máte nárok na alikvotnú časť príspevku. Zamestnávatelia s menej ako 49 zamestnancami povinnosť nemajú, ale môžu poskytnúť :)

Ako môžete uplatniť rekreačný preukaz?

Podmienok je viac, ale medzi najdôležitejšie patrí rekreácia na Slovensku na dobu minimálne 2 noci. Pobyt môže zahŕňať aj stravovanie, prípadne iné služby súvisiace s rekreáciou. Pobyt resp. dovolenku si môžete užiť aj s vašimi blízkymi (manžel, manželka, deti, osoby, s ktorými žijete v spoločnej domácnosti). Zároveň môžete preukaz uplatniť napr. na tábory pre deti, a to na organizované viacdenné aktivity a zotavovacie podujatia počas školských prázdnin na území Slovenskej republiky pre vaše dieťa navštevujúce základnú školu alebo niektorý z prvých štyroch ročníkov gymnázia s osemročným vzdelávacím programom.

Náš tip: Prečítajte si aj náš článok Prečo s deťmi dovolenkujem najradšej na Slovensku?

Čo dodať? Momentálne väčšina zamestnávateľov zisťuje možnosti a rozhoduje sa o forme, akou budú rekreačné príspevky preplácať. V každom prípade pri plánovaní rodinnej dovolenky a rozpočtu už s nimi môžete počítať a veríme, že na našej stránke nájdete aj pekné tipy, kde dovolenku s deťmi môžete stráviť.

Dôležité je aj to, že zamestnávateľ bude povinný príspevok na rekreáciu zamestnancovi poskytnúť na jeho žiadosť, nie sú automaticky vydané všetkým.

Mohlo by vás zaujímať:

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Martina 23.07.2019, 22:00

    Som vďačná za tento nápad, my žiadne bonusy nemáme, tak dakuhem pánovi JUDr.

  • Zuzana 17.07.2019, 22:02

    Kvôli tomuto poukazu sme vo firme prisli o ine benefity - na kulturu, sport, zdravie.
    Takze suma sumarum som vdaka Dankovi financne v minuse. mam benefit ktory neviem nikde uplatnit a prisla som o tie kt. som vedela bezproblemovo minut ...

    Pan Danko, aspon mate dobre provizie?!?!?!

    Poukaz sa mi na ubytovanie nepodarilo uplatnit - je u nas viazany na BenefitPlus - a tam kam chodíme dlhe roky cez jarne prazdniny na SK lyzovat o spolupracu s benefitmi nemaju zaujem.
    Detto detsky tabor - tam kde deti opakovane po minulorocnej super skusenosti idu o spolupracu s benefitmi nemaju zaujem.

  • Janko 13.01.2019, 20:12

    kvôli tomuto sprostému nápadu nám zoberú bonusy v robote, aby vykryli týchto 275e. keď sa táto hlupota zruší, ostane to po starom a náš bonus už nám nik nevráti. dík pán kapitán judr

  • Zuzana Polakova 12.01.2019, 15:45

    Dobry den,
    je niekde k dispizicii tlacivo - ziadost o vyplatenie prispevky ?

    • SDEŤMI.com 12.01.2019, 21:23

      Pekný deň, nie, forma vyplácania závisí na zamestnávateľovi, buď to bude spätne do výplaty na základe faktúry na Vaše meno alebo formou elektronických rekreačných poukazov, ktoré dostanete od Vášho zamestnávateľa.

  • Lenka 11.01.2019, 16:24

    Dobry den, ked som na rodicovskej dovolenke, ale TPP mi stale trva, narok asi nebudem mat, ci?

    • SDEŤMI.com 12.01.2019, 21:25

      Pekný deň, podľa našich informácií to v tomto smere nie je úplne jednoznačné a zamestnávatelia sa rozhodujú, či tento príspevok v takýchto prípadoch poskytnú. Nie sme však právnici, takže radšej sa spýtajte v práci :)

  • Janka 11.01.2019, 15:40

    Majú nárok na príspevok aj štátny zamestnanci?

    • SDEŤMI.com 12.01.2019, 21:28

      Opäť, nie sme právnici, ale na internete sme našli túto informáciu: "Príspevok na rekreáciu sa bude vzťahovať aj na zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, tiež na štátnych zamestnancov, príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže, colníkov, príslušníkov Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby a profesionálnych vojakov." Snáď pomohlo :)

  • Lenka 10.01.2019, 23:39

    Mamicky na materskej dovolenke asi nemaju narok na tento prispevok od zamestnavatela, ze ? Vdaka

    • SDEŤMI.com 12.01.2019, 21:25

      Pekný deň, podľa našich informácií to v tomto smere nie je úplne jednoznačné a zamestnávatelia sa rozhodujú, či tento príspevok v takýchto prípadoch poskytnú. Nie sme však právnici, takže radšej sa spýtajte v práci :)

  • Radowan 10.01.2019, 18:08

    Dobry den.Chcem sa opytat ci mam narok na tento prispevok.Podnik kde pracujem ma viac ako 49 zamestnancov, vo februari budu 2roky co tam pracujem,ale prispevok si chcem uplatnit az v auguste ,to tam uz 2 roky budem.Dakujem za odpoved.

    • SDEŤMI.com 12.01.2019, 21:29

      Áno, v takomto prípade budete mať nárok na príspevok.

  • Roman 10.01.2019, 11:06

    Dovolte otazkou> ten prispevok 275Eur, sa uhradi iba jednorazovy alebo moze sa rozdelit na viac krat, napriklad pojdem na pobyt v maji , uhradi zamestnavatel 150Eur. a v december zvysok125Eur<.>>

    • SDEŤMI.com 10.01.2019, 16:45

      Pekný deň Roman, zákon umožňuje čiastku rozdeliť aj na viackrát, je to však aj na dohode so zamestnávateľom, ako nastaví pravidlá.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár