26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Noc výskumníkov v Bratislave

16.10.2013 Autor: Claudinka
Termín: 27.09.2013 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

Skrotiť elektrinunie je žiadna veda

Viete, že aj chutné nápoje dokážu rozsvietiť žiarovku? Ako fungujú tepelné kolektory, veterné mlyny a ako uložiť energiu zo slnka a využiť ju v noci? Už v piatok 27. septembra sa na Slovensku koná v poradí siedmy ročník celoeurópskeho podujatia Noc výskumníkov 2013.  Príďte so ZSE zažiť energiu v rozličných formách a presvedčiť sa, že s elektrinou vie byť zábava.

Mestečko vedomostí v Avione baví vedou
Ako chutí elektrina? Kde sa berie? A ako sa dopraví až do spotrebiča? Pokiaľ ste ešte s vašimi najmenšími nerozlúskli odpovede najavy, ktoré sa objavujú aj vo vašej domácnosti, príďte počas Noci výskumníkov do vzdelávacej zóny ZSE v Avione. Jednoduchými fyzikálnymi pokusmi zodpovieme na všetky otázky. Dospelákom priblížime proces výroby elektriny aukážeme im, ako šetriť a využívať obnoviteľné zdroje energie.

Skroť pekelný stroj a vyhraj tablet
Vedomostná súťaž roztočí nielen kolesá pekelných strojov, ale aj mozgové závity mladých výskumníkov. Stačí získať indície v Avione aj tržnici, rozlúsknuť správnu odpoveď a víťaz si domov odnesie úplne nový tablet.

Našliapaná energia v Starej tržnici
V spolupráci so vzdelávacím projektom BikeLab ponúkneme návštevníkom originálnu zábavu s využitím našliapanej energie. BikeLab interaktívnym spôsobom približuje náročný proces výroby elektriny a učí, ako zamedziť jej zbytočnému plytvaniu. Dvadsať stacionárnych bicyklov, ktoré produkujú stabilný elektrický prúd, bude mať široké využitie. Šliapaním do pedálov môžu návštevníci rozozvučať hudobnú produkciu alebosi namiešať vychladený drink. „Učíme ľudí vnímať skutočnú cenu energie prostredníctvom vedeckých poznatkov a v situáciách, ktoré bežne zažívajú. Ukazujeme fyziku toku energie, jej premeny, formy a využívanie, čím vzbudzujeme záujem o technológie a energetiku," hovorí o interaktívnej výstave Ján Orlovský zo ZSE.

Tržnicu osvetlí slnko aj v noci
Na skvelé nápady pred Starou tržnicou si opäť posvietia dve ekologické solárne lampy od ZSE. Tie sa cez deň nabíjajú slnečnou energiou a v noci svietia bez toho, aby spotrebovávali elektrinu zo siete.

Vstup na všetky podujatia voľný!

Festival vedy  – Noc výskumníkov sa tento rok uskutoční 27. septembra 2013 a už po siedmykrát sa bude snažiť slovenskej verejnosti priblížiť tie najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy a osobnosti, ktoré sa vďaka svojmu výskumu presadili aj za hranicami nášho štátu a prispeli k zlepšeniu kvality života nás všetkých.

Avion Shopping Park

Vedecké stánky, 10.00 - 21.00 h + prednášky

Detské múzeum, 10.00 - 18.00 h

Poznávaj sa! Detské múzeum sa aj tento rok zapája do FESTIVALU VEDY Noc výskumníkov. Aj 27. septembra 2013 si budete môcť pozrieť a vyskúšať interaktívnu putovnú výstavu, ktorá je pripravená v spolupráci s českým vedeckým centrom pre deti a mládež - IQ Park Liberec.
Deti aj dospelí na nej objavujú ľudské telo nielen prostredníctvom mimoriadnych exponátov, ale aj seba samých. Výstava je vlastne veľkým testovacím priestorom, kde si návštevníci skúšajú svoje zmysly a ďalšie schopnosti a vlastnosti ľudského tela. Takmer 60 exponátov umožňuje  návštevníkom vyskúšať si ako dokážu reagovať na sluchové, čuchové, hmatové či zrakové podnety, ale aj svoj zmysel pre rovnováhu, rýchlosť vlastných reakcií alebo koordináciu svojich pohybov. Na vlastnej koži môžu vyskúšať ako elektrina prechádza  ľudským telom, ale aj precvičiť si vlastný postreh a dôvtip pri riešení hlavolamov.
Spoznávanie fyzikálnych možností a hraníc tela, skúmanie fyzických i psychických schopností samých seba, no i ľudí ako takých, prostredníctvom hry – to je hlavné posolstvo výstavy. Veda je zábava, spoznaj sa hrou! Hlavné tematické okruhy

Stará tržnica a okolie, 12.00 - 02.00 h

Program

12,00 - OTVORENIE FESTIVALU
13,00 - 13,35 ASIMO SHOW
15,30 - 15,55 ASIMO SHOW
16,00 - OTVORENIE 2. ČASTI FESTIVALU
16,30 - 17,30 DISKUSIA „INTERNETOVÁ EKONOMIKA – PRÍLEŽITOSŤ PRE SLOVENSKO"
17,35 - 18,00 ASIMO SHOW
18,00 - 18,20 OFICIÁLNE OTVORENIE NOCI VÝSKUMNÍKOV 2013
19,00 - 19,30 PETER LIPA BAND A DJ VEC
19,50 - 20,10 DAVID VRBÍK (SKUPINA SPAM) LASEROVÁ STRUNA
20,15 - 21,15 PREDNÁŠKA PROF. SINČÁKA O ROBOTIKE
21,15 - 21,55 ASIMO A PREMIETANIE FILMU O JEHO VÝVOJI
21,55 - 22,15 DAVID VRBÍK (SKUPINA SPAM) LASEROVÁ STRUNA
22,15 - 22,30 VYHLÁSENIE VÝSLEDKOV SÚŤAŽÍ
22,30 - 23,00 SKUPINA HEX
23,00 - 23,15 DAVID VRBÍK (SKUPINA SPAM) LASEROVÁ STRUNA
23,15 - 00,00 ORCHESTER JEANA VALJEANA
00,00 - 00,15 LASEROVÁ SHOW
00,15 - 02,00 DJ TAGER

Vedecké stánky

Domáca fabrikácia
Dotknite sa hviezd
Drobnicov memoriál 7.ročník
 
Ekologické elektricky vodivé lepidlo
Ekologický automobil a univerzálny pojazdný robot
 
EuroInfo stánok
Farebný svet bacilov
 
Chémia pre kultúrne a umelecké dedičstvo
Inteligentná elektrina pre budúcnosť
 
Interactive scenarion for e-learning
Koľko svetov je v kameni?

Máš herca dvojníka?
Mobilná robotika v poľnohospodárstve
  
Múzeum dopravy
Na stope minulosti
 
Naplánujme spolu budúcnosť 
Nízkoenergetický dom (snov)
Od Petzvala po laser
Ovládaj všetko všetkým 
Pijeme zdravú vodu? 
PlasmaBit - inovatívne vŕtanie 
Polyméry pre zdravie
Podnikanie nie je veda
Prírodné vedy - známe i tajomné
Projekt ALLEGRO
 
Rubikova kocka 
Slovenčina v digitálnom veku
Strategicky mysli v priestore
 
Vozidlo pre Shell-Ecomarathon 
Výskum vesmíru v podmienkach SR
Vytvor si laserové mikroobrázky
 
Zaujímavé fyzikálne experimenty
Zdravie je v pohybe

Prednášky

12.30 h POVEDZ MI ČO JEŠ, JA TI POVIEM, KTO SI
13.30 h PLANÉTY, ASTEROIDY A METEORITY. ČO SÚ A ODKIAĽ PRICHÁDZAJÚ?  
14.30 h PROGRES V MOLEKULÁRNEJ BIOMEDICÍNE – DNA A ČO S ŇOU?
15.30 h DEŤOM S PORUCHAMI UČENIA SA DÁ POMÔCŤ
16.30 h CIVILNÁ BEZPEČNOSŤ SLOVENSKA A EURÓPY V GLOBÁLNOM KONTEXTE
17.30 h KAM KRÁČA NANOTECHNOLÓGIA?
18.30 h NUTRIČNÁ GENOMIKA A BEZPEČNOSŤ POTRAVÍN  
19.00 h BEZPEČNÉ POTRAVINY PRE ZDRAVIE A KVALITU ŽIVOTA  

Prírodovedné múzeum SNM, Vajanského nábrežie 2
9.00 - 24.00 h

9.00 - 24.00 h, vstup voľný (posledný vstup o 23.30 h)
SNM v Bratislave Vám  umožní zoznámiť sa s vedou ako hrou - prezentácie moderných metód a výsledkov vedných odborov prírodných vied, no zároveň je trocha i retro - tento rok si totiž  Slovenské  národné  múzeum pripomína 120. výročie  svojho  založenia. 
Program:

Večer pred budovou SNM do 24.00 h
Pozorovania večernej oblohy astronomickými ďalekohľadmi (planéty – Venuša, Saturn a zaujímavých objekty hviezdnej oblohy)

Vzhľadom na možnosti priestorov je potrebné dohodnúť návštevu pre skupiny vopred na objednávku - mailom mastenova@snm.sk/koubova@snm.sk, príp. tel.: 0220469154/0220469127

Múzeum dopravy, Šancová 1/A
10.00 - 17.00 h

Na všetkých týchto miestach budete môcť od rána až do večera stretávať slovenských výskumníkov, dozvedieť sa viac o ich práci, vlastnoručne si vyskúšať zaujímavé experimenty, ktoré vám odhalia rôzne tajomstvá vedy a vypočuť si náučné prednášky na aktuálne témy.

Súťaže
Rôzne súťaže budú pre Vás pripravené aj priamo na podujatí. Stačí len prísť, splniť zadanú úlohu a ste v hre o zaujímavé ceny. Zoznam pripravovaných súťaží budeme postupne dopĺňať.

Cestuj za poznaním
Navštívte aspoň štyri podujatia Noci výskumníkov organizované v rámci Bratislavy. Vypýtajte si pri každom vstupe pečiatku. Na hlasovacom lístku vyplňte kontaktné údaje a pokiaľ na lístku nebude chýbať žiadna pečiatka, budete zaradený do žrebovania. Súťaže sa môže zúčastniť každý priaznivec Noci výskumníkov bez obmedzenia veku, pohlavia, národnosti, či rasy. Výhercovia súťaže budú vyžrebovaní a ocenení v ten istý deň, 27. septembra 2013, na hlavnom podujatí v Bratislave v neskorých večerných hodinách. V prípade, že sa odovzdávania cien nebudú môcť zúčastniť osobne, budú im následne zaslané poštou.

Registrácia exkurzie

Posilnenie dopravy k Avionu

Napíšte komentár