26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Noc výskumníkov 2017

18.08.2017 Autor: Annie, Foto: nocvyskumnikov.sk
Termín: 29.09.2017 Mesto:Banská Bystrica Zdroj:stránka organizátora

FESTIVAL VEDY Európska noc výskumníkov je projekt podporovaný novým rámcovým programom Európskej komisie na podporu výskumu, vývoja a inovácií - Horizon 2020, v časti - Marie Sklodowska-Curie actions.

Noc výskumníkov je paralelne organizovaná v 24 štátoch Európy a hlavnou snahou komisie je pod mottom "Výskumníci sú medzi nami" priblížiť verejnosti výskumníkov ako „obyčajných“ ľudí s neobyčajným povolaním. Vysvetliť, čo ich priviedlo k povolaniu výskumníka, čo ich motivuje k neustálemu bádaniu, aké otázky si najčastejšie kladú, k čomu ich ich práca priviedla a kde je možné výsledky ich výskumu uplatniť v bežnom živote.

Hlavný organizátor podujatia - Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity za pomoci Slovenskej akadémie vied, portálu EurActiv.sk a Centra vedecko-technických informácií SR, opäť sľubuje bohatý a maximálne pestrý program, ktorý osloví všetky vekové kategórie a záujmové skupiny. Špeciálnou cieľovou skupinou projektu sú deti v školskom veku, pričom dôraz je kladený predovšetkým na zvýšenie ich záujmu o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách.

Slávnostné otvorenie festivalu sa bude konať o 18:00 v prítomnosti organizátorov a partnerov podujatia. Hlavné podujatie festivalu vedy sa uskutoční v priestoroch Starej tržnice, zároveň budú prebiehať súbežne sprievodné podujatia v ďalších lokalitách v rámci Bratislavy.

Obsah podujatia tvoria interaktívne prezentácie výskumníkov a inovátorov, a to formou vedeckých stánkov, prednášok, diskusií a hlavný programu na pódiu. Na prezentáciu sa využijú aj priestory pred Starou tržnicou. Prednášky a prezentácie sa budú konať vo V klube. Vznikne tak prepojený priestor v dolnej časti Námestia SNP venovaný výskumu a inováciám. Lokalita hlavného podujatia je tiež doplnená sprievodnými podujatiami, ktoré sa konajú priamo vo vedeckých inštitúciách alebo múzeách.

nvbb17
Europa Shopping Centre

29.9.2017, piatok, 9:00 - 21:00, vstup voľný
Slávnostné otvorenie festivalu sa bude konať o 10:00 v prítomnosti organizátorov a partnerov podujatia.

V priestoroch nákupného centra Europa Shopping Centre uvidíte vedecké stánky a prezentácie z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, Žilinskej univerzity, ale predstavia sa aj inovatívne firmy, Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici, Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky, Energoland, CVTI SR - Školské výpočtové stredisko Banská Bystrica a viaceré výskumné ústavy SAV. V doobedných hodinách Vás v dvoch sálach CINEMAX budú čakať zaujimavé vedecko-popularizačné prednášky.

Napíšte komentár