26. 04. 2024 Jaroslava 16°C Skoro jasno

Vlastivedné múzeum v Galante

Autor: Petra V, Foto: Muzeum.sk

VMGA 3

Adresa:Hlavná ul. 976/8, 924 00 Galanta Telefón: +421 31 780 55 35 E-mail:vlast.muzeum.ga@zupa-tt.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Múzeum sa špecializuje na dokumentovanie dejín mlynárstva v povodí Malého Dunaja a dolného toku Váhu. Svojím poslaním a činnosťou sa usiluje o zachovanie, ochranu a rozvoj kultúrneho dedičstva s vedomím povinnosti chrániť a zveľaďovať nenahraditeľné kultúrne hodnoty regiónu Galanta. 

Expozície

  • Expozícia Mestská bytová kultúra predstavuje dve kolekcie historického nábytku, ktoré sú datované do konca 19. a začiatku 20. storočia. Sú produktom presne neurčenej stolársko-remeselnej dielne Rakúsko-Uhorska a reprezentujú štýl bývania vyššej spoločenskej triedy. 
  • Expozícia Sakrálne pamiatky tvorí predmety, ktoré boli jednak súčasťou zariadenia chrámu ako aj drobné ľudové plastiky cirkevného charakteru. Vystavené diela zaraďujeme do 18. - 19. storočia, ktoré svojím umeleckým stvárnením dokumentujú súdobú kultúru regiónu. 
  • Expozícia Tradičná ľudová kultúra galantského regiónu ponúka výber z bohatej etnologickej zbierky múzea, prostredníctvom ktorého predstavuje rôznorodosť spôsobu života ľudu na našom území počas posledných 200 rokov. Predstavujeme významné pamiatky z oblasti ľudového bývania, tradičného ľudového odevu, ľudového a sakrálneho umenia, ľudových remesiel a domácej výroby.
  • Expozícia Lekáreň prináša zariadenie lekárne, ktoré pochádza z roku 1909. Spája sa s menom lekárnika Ernesta Ulreicha, rodáka z Pustých Úľan, ktorý vyše 50 rokov vykonával svoje povolanie najprv v Bratislave a neskôr v Mostovej a v Galante.
  •  Expozícia Výtvarní umelci regiónu zastupujú zbierku umeleckej histórie a predstavujú diela rôznych výtvarných techník.
  • Expozícia Mlyny a mlynárske remeslo nás informuje o histórii mlynárskeho remesla od kamenného žarnova až po umelé mlyny v galantskom regióne.
  • Expozícia Archeologická lokalita Gáň-Brakoň v krátkosti podáva obraz o nálezoch archeologického výskumu v roku 2007, ktorý dokumentuje bohaté osídlenie tohto regiónu od neolitu cez staršiu a mladšiu dobu bronzovú až po sťahovanie národov (5. storočie).

Nová expozícia výtvarného umenia vo Vlastivednom múzeu v Galante
Od polovice mája 2016 sa vo Vlastivednom múzeu v Galante nachádza nová expozícia výtvarného umenia, ktorá obsahuje diela Antona Dubrovského (*1915 - †1982), rodáka zo Šoporne. Výber z tvorby tohto plodného, hoci menej známeho autora predstavuje 11 obrazov zobrazujúcich prevažne obyvateľov Šoporne, ale námetom preňho bola aj príroda v povodí Váhu. 

Program pre deti

Prehliadka spojená s veselými hrami je forma odovzdania poznatkov, pri ktorom pripravujeme pre deti oživenie prostredníctvom rôznych hier a aktivít priamo v danej expozícii. Pomocou neho si deti ľahšie zapamätajú nové informácie a cítia sa v múzeu lepšie. 

Hľadanie pokladu je hra plná dobrodružstiev, v ktorej deti hľadajú poklad po celom múzeu. Dobrodruhovia v skupinách spoločne rozmýšľajú nad dômyselnými úlohami, rozvíjajú tak logické myslenie, kreativitu a schopnosť pracovať v skupine. Vyvrcholením hry je natrafenie na šibalského kľučiara, ktorý otvorí trezor s vytúženým pokladom.

Mám rád múzeum! je hra v skupinách, kde v prvej časti sa zameriavame na vedomosti získané v múzeu. Správne odpovede na kvízové otázky deťom prinášajú hodnotné mince, ktoré neskôr môžu použiť pri riešení ďalšej úlohy. V druhej časti si deti preskúšajú fotografickú pamäť, pretože budú musieť poskladať mini mapu múzea.
V rámci tvorivých dielní deti rozvíjajú svoju zručnosť a tvorivosť. Ponúkame rôzne tvorivé dielne, napr. servítkovú techniku, maľovanie na sklo alebo na kamene, rôzne papierové techniky, maľovanie pieskom atď.

Tradičnými spoločenskými hrami chceme deťom ukázať, že aj v dobe, keď ešte neexistovali mobilné telefóny a počítače, sa dalo tiež zabaviť. Dreveným koňom, „sedliackym tenisom“, bubnovou hrou a mnohými ďalšími tradičnými hrami deti získajú pekné spoločné spomienky.

Kvízy pripravujeme vždy k tematickým výstavám. Deti jednotlivo, či v skupinách odpovedajú na otázky týkajúce sa výstavy, a tak bez strachu zo zlej známky hľadajú správne odpovede.

Otváracie hodiny

  • Utorok - Piatok 9.00 - 17.00 hod.
  • Sobota 13.00 - 17.00 hod.

Možnosti vstupu, vstupné

  • Základné vstupné: 1 €

  • Deti, študenti: 0,50 €

  • Foto, kamera: so súhlasom riaditeľa VMGA

Výstavy

  • Základné vstupné: 1 €

  • Deti, študenti, dôchodcovia: 0,50 €

  • Deti do 6 rokov: bezplatne

  • najviac 4 deti do 15 rokov (v sprievode platiaceho dospelého): vstupné zdarma

  • prístup pre vozičkárov: ÁNO

 

Mapa: N 48° 11′ 29″ E 17° 43′ 55″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár