19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

15 tipov, ako s deťmi stráviť vianočné sviatky a prázdniny

Autor: Maria Bodnarova, Foto: Zdroje pri jednotlivých obrázkoch

Máme tu jedny z najkrajších sviatkov roka a s nimi aj dlhokánske vianočné prázdniny. Ak rozmýšľate, kam s deťmi počas vianočných sviatkov či ako im vyplniť program, nechajte sa inšpirovať našimi nápadmi. 

1. Ozdobte si spolu vianočný stromček

Ak vaše detičky veria, že stromček nosí Ježiško, pripravte ho najlepšie v noci, keď spia. Ráno sa môžete tešiť zo žiariacich očičiek svojich drobcov, keď zbadajú žiariace svetielka a trblietavé gule... Ak máte deti väčšie alebo máte zvyk zdobiť stromček spoločne, vyberte si tú správnu chvíľu, vyberte ozdôbky a nechajte ich, nech zapoja do výzdoby vlastnú fantáziu. 

blur branch celebration 230742

Zdroj: Pexels

2. Pripravte sa na Štedrý večer

Štedrý večer je jedinečným svojou úžasnou magickou atmosférou, ktorú zažijete len raz v roku. Pripravte sa naň, ako sa patrí. Umyte si zúbky a ručičky, oblečte si slávnostné šaty, pripravte na stôl špeciálny jedálenský servis a zasadnite k stolu s celou rodinou spoločne. Nezabudnite na vianočné tradície, ktoré majú na Štedrý večer výnimočnú moc. A po večeri čakajte spoločne na Ježiška. :) Čítajte si vianočné príbehy alebo spievajte vianočné piesne a onedlho určite zazvoní zvonček...

blur bokeh candle 196648

Zdroj: Pexels

3. Odfoťte sa pod stromčekom

Spoločná rodinná fotografia pod vianočným stromčekom je výbornou pamiatkou do rodinného albumu aj ako darček pre starých rodičov. Zachyťte jedinečný okamih v slávnostnom oblečení pri žiarivom stromčeku alebo praskajúcom krbe.

adorable books candle 326581

Zdroj: Pexels

4. Pustite si koledy

Kedy inokedy, ak nie teraz? Pustite si vianočné CD alebo náš vianočný playlist, otvorte si texty vianočných piesní a spoločne si zaspievajte. :)

Christmas Carol lg

Zdroj: Pinterest

5. Skúšajte nové hračky a darčeky

Tešte sa spoločne z darčekov, ktoré vám Ježiško nadelil pod stromček. Požičajte sestričke autíčko a bračekovi bábiku, zahrajte sa spolu spoločenskú hru, prečítajte knihu, vyskúšajte vianočné ponožky... Podeľte sa o radosť so všetkými členmi rodiny. :)

merry christmas xmas 6364

Zdroj: wall.alphacoders.com

6. Navštívte rodinu

Na Vianoce by nikto nemal ostať sám. Nezabudnite na svojich najbližších a urobte im radosť svojou návštevou. Babky a dedkovia sa určite nevedia dočkať svojich vnúčeniec. :) Buďte však zodpovední a predtým sa otestujte!

background blur bokeh 834894

Zdroj: Pexels

7. Pozerajte rozprávky

V televízii počas vianočných sviatkov púšťajú jedny z najkrajších rozprávok, ktoré len tak prekypujú vianočnou atmosférou a lákajú len tak sedieť, nič nerobiť, a dívať sa na ne... Spravte si spoločný rodinný program, sadnite si spolu pod teplú deku, uvarte si teplé kakao a vychutnávajte si sladké leňošenie. 

free cartoon wallpapers

Zdroj: Pinterest

8. Pozrite si miestne Betlehemy

Na Vianoce sa narodil malý Ježiško. V kostoloch i v domácnostiach nám to pripomínajú všakovaké Betlehemy a jasličky. Urobte si malú túru po meste a obdivujte jedinečnú krásu umeleckých dielok.

christmas nativity scene 200625

Zdroj: Pixabay

9. Choďte sa poprechádzať

Vianočné hodovanie dá zabrať každému brušku. :) Naštartujte trávenie a vybehnite vonku nadýchať sa čerstvého chladného vzduchu. Možno budete mať šťastie a vonku začnú padať veľké biele vločky...

adventure cold cross country skiing 416728

Zdroj: Pexels

10. Korčuľujte sa

Počas vianočných prázdnin nezaháľajte a vezmite deti na korčule. Tak šup šup, zbaliť korčule do batôžka a hor sa kĺzať, čo vám sily stačia. :)

shutterstock 139805641

Zdroj: Shutterstock

11. Sánkujte sa

Keď nám zima praje a Perinbabka nadelí snehovú nádielku, vezmite do ruky sánky a hor sa na kopec spúšťať sa a šmýkať. Rovnako dobre ako sánky poslúži aj klzák či obyčajná igelitová taška. Ak nablízku žiaden sniežik nevidieť, pohľadajte vyššie položené miesta, kde sa určite nejaký nájde... :)

shutterstock 86077294

Zdroj: Shutterstock

12. Darujte starú hračku

Dostali ste pod stromček krásne nové hračky? Urobte si pre ne miesto a spolu s maminkou či tatkom vytrieďte staré hračky, s ktorými sa už nehrávate. Môžete ich darovať detičkám, ktoré hračky nemajú, alebo si spoločne dajte inzerát na predaj a zarobené peniažky odložte do prasiatka. 

baggage blur bokeh 714915

Zdroj: Pexels

13. Vydajte sa na rodinný výlet

Naplánujte si malú rodinnú dovolenku. Zájdite na hory, kde sa môžete lyžovať či len tak prechádzať, nájdite si pekný hotel s praskajúcim ohníkom v krbe či príjemným wellness a užívajte si čas strávený spoločne. 

67041658 474056169828479 3777753259607851008 nn

Zdroj: eshop.sdetmi.com

14. Maľujte si na okná

Kedysi nám na okná maľoval obrázky mráz, dnes už nezvykne bývať vonku taká zima, aby sme sa z podobných obrázkov vedeli potešiť hoci aj v zimných mesiacoch. Pomôžte troška prírode a vyčarujte si na oknách krásne zimné vločky špeciálnym sprejom alebo farbami na sklo. Okrem vločiek si môžete namaľovať aj snehuliačikov či iné zimné motívy, ktoré máte radi.

Snowman Snowflake Showcase Wall Sticker Christmas Window Glass Sticker Xmas Party Store Wallpaper Decoration.jpg 640x640

Zdroj: Facebook Ideia Comunicação Visual

15. Silvestrujte a oslavujte príchod nového roka

Silvester nie je len pre dospelých. Zábavný program v televízii, veselé klobúčiky na hlavičky a rolujúce píšťalky, strieľajúce konfety a najmä farebný ohňostroj si naplno užijú aj malí nezbedníci. Nachystajte si na stôl chutné jednohubky, sladké koláčiky, zachlaďte detské šampanské a čakajte spoločne na polnoc.

alcohol alcoholic beverage 261485

Zdroj: Pexels

Prečítajte si aj:

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • simona v. 29.12.2017, 19:39

    velmi mile napady, len ten sneh nam tu chyba, inak sme myslim dost toho splnili

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár