19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Katarínka Dechtice

Autor: Petra V, Foto: Redakcia sdetmi.com
Adresa:Katarínka 919 53 Dechtice Telefón:0917 350 604 E-mail:katarinka@katarinka.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Katarínka to sú ruiny starobylého Kostola a Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej (odtiaľ názov Katarínka). 

Katarínka sa nachádza na západnom Slovensku v lesoch Malých Karpát 20 km severne od Trnavy neďaleko obcí Dechtice (do ktorej katastra kláštor patrí) a Naháč. Dnes možno vidieť ešte dobre zachované kostolné ruiny s vežou a zvyšky jedného krídla kláštornej budovy. Kláštor leží mimo hlavných ciest i významných turistických chodníkov, čo na jednej strane pomohlo k jeho zachovaniu v celkom dobrom stave (aj po dvesto rokoch chátrania stoja múry i veža kostola), no na druhej strane kláštor zostal ukrytý pred zrakmi i pozornosťou väčšiny milovníkov histórie a vzácnych pamiatok. Ale každý návštevník, ktorý sa ocitne pri týchto ruinách je očarený ich krásou, dôstojnosťou i zvláštnou magickou atmosférou vyžarovanou niekoľkostoročnými kameňmi v tichu okolitej lesnej pustatiny.

Kde: Kostol a Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej (odtiaľ názov Katarínka) sa nachádza na západnom Slovensku v lesoch Malých Karpát 20 km severne od Trnavy neďaleko obcí Dechtice (do ktorej katastra kláštor patrí) a Naháč. Kláštor aj kostol sú súčasťou prírodnej rezervácie Katarína, ktorá spadá do CHKO Malé Karpaty.

Ako sa tu dostanem: Z Bratislavy idú priamo (len autobus) spoje do Naháča, alebo Dechtíc. Prípadne z ktoréhokoľvek mesta s prestupom v Trnave smer Naháč, Dechtice (veľmi pravidelne):

  • Naháč – modrá značka – 40 minút
  • Dechtice – žltá značka – 80 minút
  • Dobrá voda – modrá značka – 120 minút 

Parkovanie: autom sa dá dostať po záchytné parkovisko, odtiaľ je to na Katarínku približne 20 minút peši. Odbočka na parkovisko je medzi Dechticami a Naháčom. 

S kočíkom? Dostatočne široká lesná cesta je zjazdná aj pre kočíky - teda je tam prístup aj s pre "malých turistov" :)

Možnosť zakladať oheň: Táborák je možné si spraviť v okolí ruín kostola a kláštora sv. Kataríny smerom na sever - pozri foto. Pre návštevníkov sme pripravili na tento účel niekoľko ohnísk. Keďže sa jedná o CHKO, je možné opekať iba na predpripravených ohniskách, ktoré môžete považovať za "oficiálne miesto na rozkladanie ohňa", pričom nie je povolené zakladať nové ohniská. Treba myslieť aj na to, že tam nie je miesto, kde sa dajú vyhodiť smeti.

Vstup: voľný

Fotografie podliehajú autorským právam. 

Mapa: N 48° 33′ 18″ E 17° 32′ 16″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Hana 20.11.2020, 20:06

    Krásne miesto, čarovné svojou atmosférou, nás privítalo slniečko avšak pri odchode nas zastihla riadna búrka...ani tá však nezmenila náš názor na toto magické miesto
    Odporučam aj ako nenáročnú prechadzku s menšími deťmi

  • Kristina 04.01.2018, 09:52

    zaparkujete cca 20 minut na trave pod zrucaninou, pokojnou nie strmou prechadzkou lesom sa dostanete az ku zrucanine, ktoru renovuju dobrovolnici. Je tam velmi pekne :)

  • Fiona 23.12.2016, 20:23

    je to super relax pre rodiny s detmi, dlha prechadzka miestami :)

  • Ján 18.12.2016, 01:19

    Obnovuje ju veľké množstvo dobrovoľníkov

  • Ján 18.12.2016, 01:19

    Postupne sa opravuje

  • simona 15.12.2016, 15:35

    Veľmi príjemné prostredie, pekná príroda, kto chce môže si aj opekať , teda je tam aj miesto s posedením pri ohníku :) všetko zvládnete aj s malými deťmi a teda aj s kočíkom, ako prechádzku, tak prezretie Katarínky :)

  • Ľuba 02.12.2016, 17:33

    Náš TOP- máme to za humnami. Je to nádherný výlet v každom ročnom období. Príjemná, nenáročná prechádzka asi na hodinku ( s detičkami). Krásny je samotný kláštor, ale zaujme aj lesná železnička, možnosť opekačky. V letnom období sa robia opravy, takže sa môže stať, že je niektorá časť uzavretá. Skvelé sú rôzne rodinné podujatia. Určite odporúčam

  • Monika Bajtošová 30.11.2016, 22:01

    Super na rodinnu prechadzku, boli sme s detmi 2 a 4 rocnymi a pekne sami vyslapali hore

  • Zuzana 29.09.2016, 16:33

    odporucam kazdemu, krasne prostredie, konaju sa tam aj rodinne akcie a sala odtial nadych historie :-)

  • Jana Záňová 02.09.2016, 16:10

    Fajn prechádzka. Myslím, že ju zvládnu aj menší "turisti".

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár