02. 05. 2024 Žigmunt 24°C Skoro jasno, búrky

Skanzen v Humennom

Autor: KatkaCh, Foto: muzeumhumenne.sk
Adresa:Vihorlatské múzeum, Námestie slobody č. 1, 066 01 Humenné Telefón:+421 57 775 2240 E-mail:riaditel@muzeumhumenne.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Reprezentuje ľudovú drevenú architektúru východokarpatskej oblasti.


Nachádzajú sa tu najtypickejšie stavby ľudovej architektúry a jedna sakrálna stavba. Hlavným stavebným materiálom objektov je drevo, hlina a slama. 
Areál expozície je umiestnený takmer v strede mesta na pomerne atraktívnom a členitom teréne vystihujúcom charakter Horného Zemplína. 

Prehliadka expozície začína v objekte obytného trojpriestorového zrubového domu bez hospodárskej časti, pozostávajúci z izby, siene a komory. Steny sú zhotovené z tesaných trámov, spojené v rohoch zrubením a omastené hlinou. Je to charakteristická usadlosť chudobného roľníka s pomerne skromným interiérom slúžiacim na základné pokrytie životných potrieb. Inventár pozostával iba z nevyhnutných kusov nábytku, ktorý bol zväčša sústredený v obytnej miestnosti.

Drevený kostolík z Novej Sedlice je medzi všetkými objektmi v skanzene je najstarší Trojpriestorovosť zvonku zdôrazňuje trojica veži nad centrálnymi priestormi s drevenými kupolami. Dnes tento skvost ľudovej architektúry každoročne obdivujú tisíce návštevníkov múzea, a to nielen jeho vonkajší vzhľad, ale hlavne jeho zreštaurovaný ikonostas a oltár.

Neodmysliteľnou súčasťou dedinskej architektúry a koloritu obce boli kováčske dielne. Jedna na ukážku bola prevezená z Nechvaľovej Polianky. Je to obdĺžniková zrubová stavba rozmerov 6 x 3 m s dielňou s prístreškom.

Otváracia doba v sezóne máj - október TU.

Cenník vstupného TU.

Mapa: N 48° 56′ 20″ E 21° 54′ 26″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Olivia 04.01.2018, 13:50

    Isto odporucame. Skvele miesto, skanzen ma historickeho ducha. Isto navstivme coskoro. odporucame pre deti.

  • Olik 29.12.2016, 22:48

    V mladosti som okolo toho chodil dennodenne. Keďže je to v blízkosti humenského kaštieľa zvykne tam byť veľa ľudí, čo je len dobré. Ak si dobre pamätám, tak na výstavbu jedného z domčekov v tomto skanzene nebol použitý ani jeden klinec.

  • Mária Danková 09.12.2014, 21:52

    Pekný malý skanzem, umiestnený v parku vedľa kaštieľa. Krásny drevený kostolík, pásuce sa ovečky... Odporúčam navštíviť

  • Ada 24.11.2014, 23:06

    Krasny, malicky skanzen, oplati sa nazriet.

  • Katarina 19.11.2014, 13:10

    Prijemne, male, zelene

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár