30. 04. 2024 Anastázia 26°C Jasno

Boli sme, videli sme.. Zoo a Zámok Schönbrunn vo Viedni

Autor: Claudinka
20230427 145526

Zdroj: Claudinka (SD)

27. apríla 2023 sme sa z redakcie zúčastnili novinárskej cesty do rakúskeho zámku Schönbrunn a zoologickej záhrady, nachádzajúcej sa v areáli zámku.

Cesta z Bratislavy na miesto do Viedne nám trvala okolo jednej hodiny. Pred plánovanou návštevou zámku si určite nezabudnite vopred zakúpiť vstupenky online cez stránku Imperial Austria, aby ste si celý výlet neskomplikovali tým, že prídete pred zámok o desiatej a najbližší vstup bude až podvečer. Pripravte sa určite na veľký počet návštevníkov, preto ak nemáte radi masovky, určite si vystačíte aj so samotnou zoo :)

Názov zámku je odvodený od „Schöner Brunnen“ – pekná studňa, keďže tu našli v minulosti pitnú vodu. Najviac nás zaujala pri vstupe drevená podlaha, ktorá tam je, ako sme sa dozvedeli od sprievodcu, z 19. storočia a bola položená kvôli kočom, aby neboli hlučné. Pri prehliadke si môžete predstavovať, ako sa tam kedysi prechádzali Mária Terézia, František Jozef, ich 16 detí, Sissi a mnohí ďalší. Z rôznych okruhov prehliadok, ktoré sú dostupné k zakúpeniu online, sme veľmi múdri neboli, ale nájdete tam aj rôzne kombinácie vstupov, ktoré sa určite oplatia viac ako samostatné vstupy. Po zámku sa prechádza so slúchadlami v ušiach v skupinke, kde sa pri všetkom viete zastaviť a vypočuť si viac - treba ale vedieť anglicky alebo nemecky.

Schonbrunn foto 1

Zdroj: Claudinka (SD)

Po areáli zámku premávajú turistické vláčiky, ktoré majú nástupnú stanicu v uličke pri záhradách naľavo pri vstupe do zámku a videli sme aj koč s koňmi. Vláčik robí okruh okolo celého areálu s 9 zastávkami a v čase našej návštevy stál 3 € na dospelú osobu a 1,50 € na dieťa.

20230427 113155
20230427 113559

Zdroj: Claudinka (SD)

 Ak budete stíhať, určite odporúčame navštíviť interaktívne Detské múzeum v zámku, kde si deti môžu autenticky vyskúšať každodenný život cisárskej rodiny na stanovištiach v 12 miestnostiach. Zahrajú s hračkami zo starých čias alebo sa prezlečú v kostýmovom kútiku za princa alebo princeznú. Ideálny vek detí je od 4 do 12 rokov a múzeum je otvorené od 10.00 do 17.00 hod.

Zámok obklopujú nádherné a udržiavané francúzske záhrady a fontány. Vstup je do záhrad zdarma, platí sa iba do dvoch (5 eur/osoba) a to do Oranžérie a do jednej súkromnej Kronprinzengarten. Súčasťou parku je aj Gloriette – víťazný oblúk, odkiaľ je nádherný panoramatický výhľad. V areáli zámku je aj bludisko a ihrisko Labyrinthikon, kde sme ale pre nedostatok času tiež nestihli ísť.

Schonbrunn foto 2

Zdroj: Claudinka (SD)

Vedeli ste, že zoologická záhrada v areáli Schönbrunn je najstaršou zoologickou záhradou na svete? Super je, že má webstránku aj v slovenskom jazyku a nájdete na nej aj mapu zoo, ktorá sa Vám určite zíde a bude poruke v mobile. Najväčšou atrakciou bývajú pandy privezené z Číny, ktoré sú hneď kúsok od hlavného vchodu. Pandí samec bol akurát vonku vo voľnom výbehu, samička vo vnútornom. Na naše prekvapenia tam mali aj ľadového medveďa či bieleho vlka. Zoo ponúka množstvo uličiek, ihrísk, pavilónov a reštaurácií a ľahko sa v nej môžete stratiť. Vstupenky si viete zakúpiť aj online vopred priamo cez stránku Imperial Austria.

Schonbrunn foto 3

Zdroj: Claudinka (SD)

Zo zoo viete aj odísť (ak ukecáte deti) a vrátiť sa neskôr, nezabudnite však si pečiatku nechať na pokladni opečiatkovať. Zoo býva otvorená denne 365 dní v roku od 9.00 hod.

Čo sa týka občerstvenia, odporúčame reštauráciu kúsok od Gloriette, kde je obsluha bleskurýchla. Zatiaľ čo svoju objednávku diktujete čašníkovi, v kuchyni a na bare sa už pripravuje a máte ju hneď na stole. Jedálny lístok si viete pozrieť vopred online.

Všeobecné informácie o parkovaní, vstupnom či otváracích hodinách si prečítate v našom článku ZOO Schönbrunn.

Schonbrunn foto 4

Zdroj: Claudinka (SD)

Napíšte komentár