22. 10. 2024 Sergej 17°C Jasno

Ako sa správať na letisku, keď cestujete s deťmi?

Autor: MS, Foto: esky.sk, PR správa
ako sa spravat na letisku ked cestujete s detmi

Zdroj: Envato Elements

Cestovanie s deťmi môže byť náročné, ale zároveň obohacujúce. Prostredie letiska pôsobí vďaka rôznym procesom a čakaniam stresujúco a častokrát je skúškou trpezlivosti. Avšak vďaka správnej príprave sa dá všetko zvládnuť. S našimi tipmi si hravo poradíte od príchodu na letisko po nástup do lietadla.

Nepodceňte prípravu

Je vhodné sa na let s dieťaťom vopred pripraviť. Rozprávajte sa s ním o tom, čo sa deje na letisku. Komunikujte s ním o tom, ako to celé prebieha. Pomôžte si obrázkami, knihami alebo videami, ktoré vedia primerane dieťaťu vysvetliť, čo obnáša cestovanie lietadlom. Deti milujú rôzne hry, tak to môžete skúsiť hravou formou a vyskúšať si s nimi zahrať sa na bezpečnostnú kontrolu, čakanie na nástup do lietadla, ako sa správame v letiskovej hale a na čo si dávame pozor, či zahrať sa na priebeh letu.

Vy najlepšie poznáte svoje dieťa, aký má režim spánku, oddychu a kedy je najviac aktívne. Zvážte to pri výbere destinácie a letenky. Prísť na check in v čase, keď viete, že vaše dieťa vtedy býva unavené a podráždené, nie je najlepší nápad. Myslite na to dopredu a rezervujte si čas letu, ktorý sa hodí vášmu biorytmu. Každé dieťa to má inak, niektorému nevadí let s prestupmi a berie to ako dobrodružstvo, iné zvládne priamy let a čo v najkratšom čase. Napríklad letenky Košice Zadar vás rýchlo a pohodlne dostanú do obľúbeného dovolenkového Chorvátska. Ako stvorené pre rodiny s deťmi, čo poviete?

Dostatočnú pozornosť venujte baleniu príručnej batožiny. Aby ste s deťmi hravo zvládli nástrahy cestovania, potrebujete im zabaliť rôzne stimuly. Tým najväčším je asi jedlo. Vezmite im nejaké občerstvenie, niečo na zahryznutie. Zíde sa vám to aj počas vzletu a pristávania, kedy sa mení tlak a môže nepríjemne zaľahnúť v ušiach. Vďaka prežúvaniu viete tomu predísť. Nezabúdajte na vodu, aby dodržiavali pitný režim. Určite pribaľte náhradné oblečenie a vlhčené utierky, lebo nikdy neviete, kedy ich budete potrebovať. Svoje miesto v príručnej batožine by mala mať aj obľúbená hračka, cestovná hra alebo kniha, nálepkové zošity, papier a farbičky, či plne nabitý tablet s obľúbenými rozprávkami. Vezmite im hlavne to, čo viete, že ich zaujme a rozptýli.

Ak cestujete v rámci Európy, inšpirujte sa na Lacné letenky z Bratislavy, ktoré by vás mohli zaujímať, kam sa priamo dostanete z Bratislavy za skvelé ceny. Určite si včas skontrolujte platnosť cestovných dokladov a v prípade cestovania mimo Európy si preverte vízové povinnosti, prípadné očkovania.

Keď nastane deň D

ako sa spravat na letisku ked cestujete s detmi2

Zdroj: Envato Elements

V deň odletu majte na pamäti, aby ste rátali s časovou rezervou. Cestu na letisko môžu ovplyvniť rôzne nepredvídavé udalosti, počasie, kolízia na ceste, preto vyrazte z domu včas.

Ak je to možné, tak uprednostnite online check-in pred odletom. Môže vám to uľahčiť jeden z krokov, ktoré na vás čakajú na letisku. Takto si rýchlo a jednoducho z pohodlia domova vybavíte registráciu letu. Ak chcete mať priebeh vašej cesty pod kontrolou, využite aplikáciu eSky, s ktorou máte okamžitý prístup ku všetkým informáciám ohľadom vášho naplánovaného výletu.

Rátajte s tým, že na letisku strávite istý čas čakaním. Snažte sa jednotlivé kroky, ako odovzdávanie batožiny, kontrolu príručnej batožiny a elektroniky, prechod cez detektor kovov zvládnuť s deťmi s čo najväčšou trpezlivosťou. Berte to ako povinnú jazdu, ktorú musíte absolvovať a potrebujete byť v pohode hlavne vy, aby s vami deti spolupracovali. Čakanie v odletovej hale si spríjemnite buď v oddychových zónach alebo v detských kútikoch, vďaka čomu navodíte situáciu bežného dňa. Pozorne sledujte pokyny na nástup do lietadla. Po vstupe do lietadla sa s deťmi usaďte a pripravte sa na let a cestu za dobrodružstvom a oddychom.

 

Napíšte komentár