08. 10. 2024 Brigita 19°C Jasno

5 vianočných knižiek pre všetky deti, ktoré rady čítajú

Autor: MS, Foto: bux.sk, V spolupráci
vianocne2

Zdroj: bux.sk

Nie je nič krajšie ako rozžiarené očká detí počas Vianoc, čo poviete? Keď už dni a týždne pred sviatkami nedočkavo čakajú, aké darčeky im prinesie Ježiško...a napokon si nájdu pod stromčekom okrem iného nejakú peknú knižku.

Stonožka - kamoška všetkých detí, ktoré rady čítajú – priniesla opäť nádherné príbehy, tentoraz vo vianočnom duchu. Napríklad Veľké vianočné prekvapenia, Čarovné vianočné príbehy, ale aj knižku Šťastné a veselé, milý medveď. No začneme najväčším hitom posledných rokov zo série Zábava s abecedou.

Vianoce z abecedy (Ivona Ďuričová a Adrián Macho)

Vianoce z abecedy

Zdroj: bux.sk

Vianoce z abecedy sú z megaúspešnej série detských knižiek. Rodičia malých drobcov ju asi poznajú, najskôr vyšli Zvieratká z abecedy a bol to obrovský úspech, kniha získala ocenenie Platinová kniha a predalo sa z nej – čítajte pozorne – 40.000 výtlačkov. Nasledovali rovnako úspešné Písmenká z abecedy, potom Hádanky z Abecedy a vlani Básničky z abecedy.
V čom je ich čaro? Asi najmä v autorskej dvojici. Ivona Ďuričová píše nádherné básničky a príbehy pre deti. Láska k hudbe jej pomohla k tomu, že jej texty majú rytmus, melódiu a vydarené rýmy.

No a nádhernými ilustráciami ju doplnil Adrián Macho, ktorý si dokonca svetové meno získal vytvorením ilustrovaných obálok k sérii Harry Potter. Jeho ilustrovaný box k dvadsiatemu výročiu Harryho Pottera na Slovensku patrí medzi najkrajšie vydania na svete a ocenila ho aj samotná autorka JK Rowlingová.
Vianoce z abecedy prinášajú očarujúce básničky s vianočnou tematikou, ktoré spriatelia detičky od štyroch rokov s abecedou, s písmenkami. Obohatia si tak aj slovnú zásobu a určite ich pobavia úžasné ilustrácie Adriána Macha.

Šťastné a veselé, milý medveď

Stastne a vesele mily medved

Zdroj: bux.sk

Šťastné a veselé, milý medveď je knižka pre deti od 3 rokov. Naozaj nezabudnuteľný príbeh o pravej podstate Vianoc, ktorý priblíži deťom, ako sa môže jedna návšteva kamarátov alebo prítomnosť našich najbližších premeniť na vianočný zázrak. Lebo spoločne strávené chvíle sú to jediné, na čom skutočne záleží.
Medveďovi kamaráti sú odhodlaní udržať ho hore počas Štedrého dňa za každú cenu! Najskôr Medveďa zobudia z tvrdého zimného spánku, potom mu pomôžu priniesť a ozdobiť vianočný stromček z lesa, upiecť koláče a zaspievať koledu. To ich však tak veľmi unaví, že nakoniec všetci zaspia. Všetci okrem Medveďa, ktorý zatiaľ priateľom pripraví krásne darčeky a nečakané prebudenie, vďaka čomu odhalí skutočné vianočné čaro.
Z anglického originálu preložila Lucia Martinčeková.

Čarovné vianočné príbehy

Carovne vianocne pribehy

Zdroj: bux.sk

Ponorte sa do Škriatkových dobrodružstiev a zažite čaro pravej zimy. Zažijete kúzlo Vianoc v trinástich rozprávkových príbehoch. To sú Čarovné vianočné príbehy pre deti od 6 rokov, ktoré z poľského originálu preložil Ladislav Holiš.
Spoznajte Škriatka, malého strážcu Posvätného lesa, ktorý žije v harmónii s ostatnými obyvateľmi lesa a pomáha im cítiť sa v ňom bezpečne. Nadišiel čas zimy, studených vetrov a tmy a Škriatok robí všetko preto, aby sa jemu i jeho priateľom nezdal taký neľútostný.
Objavte spolu s lesnými tvormi krásu v maličkostiach, prečítajte si príbehy o začiatku zimy, cupotaní v hmle, zázraku vody, šibalstve či pomáhaní, ale aj príbehy o neznámom, chorobe a mraze. No a nakoniec príbehy o stromčeku a neviditeľných pomocníkoch, pretože zima nie je len krutý mráz, ale sú to i mihotavé iskričky v lampášoch, rumančekový čaj, veľké vločky snehu a... Vianoce!

Veľké vianočné prekvapenie

Velke vianocne prekvapenie

Zdroj: bux.sk

Veľké vianočné prekvapenie je prekrásny vianočný príbeh o dvoch priateľoch, ktorí si k sebe napokon našli cestu...
Líška rada hnevá zvieratká v lese, hlavne malého zajačika. Robí mu zle na jar, v lete aj na jeseň. Keď nastane zima a blížia sa Vianoce, zajačik má toho už plné zuby. Rozhodne sa líške porozprávať o Santa Clausovi, ktorý deťom každoročne roznáša vianočné darčeky. Ak sa však líška ihneď nepolepší, určite od neho pod stromček nič nedostane!
Na Štedrý deň má líška výčitky svedomia. Čo ak jej Santa naozaj nič neprinesie? Musí mu sľúbiť, že už bude poslúchať. Vyberie sa preto do lesa hľadať ho, no na jej veľké prekvapenie narazí iba na obrovské, opustené vrece darčekov! Čo má robiť? Má sa pre ostatné zvieratká v lese stať vianočnou líškou?
Z nemeckého originálu preložila Katarína Šmidtová.

Búvaj, dieťa krásne

Buvaj dieta krasne

Zdroj: bux.sk

Táto veľkoformátová kniha zaujme už pri prvom otvorení. Veď si pozrite nižšie krátke video, ako listujeme v knihe Búvaj, dieťa krásne. Je v nej 24 vianočných príbehov so skladacím papierovým betlehemom.
Skráťte si čakanie na Vianoce a postavte si vlastný rozprávkový betlehem. Každý decembrový deň sa zoznámte s novým hrdinom a jeho vianočným príbehom. Vydajte sa za dobrodružstvom s tvrdohlavým somárikom Sivkom, naplňte si brušká ako maškrtný cukrár Hugo alebo sa naučte prekonať strach a s anjelom Danielom zaspievajte uspávanku malému Ježiškovi...
Vytvorte si vlastný trojrozmerný betlehem. Na každej stránke tejto knižky nájdete figúrku s podstavcom. Opatrne ich vylúpnite. Figúrku vložte do podstavca pomocou vyznačených zárezov. Stojacu figúrku umiestnite do betlehema, ktorý je tiež súčasťou knihy.
Knihu pre deti od 3 rokov z francúzskeho originálu preložila Karolína Holmanová.

Podľa odporúčaní Stonožky spracoval Milan Buno.

Napíšte komentár