07. 10. 2024 Eliška 19°C Jasno

Keď zubatá kosu brúsi

07.10.2024 Autor: MS
Termín: 07.10.2024 a ďalšie Mesto:Strečno Zdroj:stránka organizátora

Ked zubata K2

Na hrad Strečno príde smrť. Zjaví sa v podobe novej výstavy s názvom Keď zubatá kosu brúsi, ktorú Považskému múzeu zapožičalo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici.  

Smrť a následný pohreb jednotlivca bol oddávna spojený s množstvom magicko-rituálnych praktík, ktoré mali zabezpečiť jeho separáciu zo spoločnosti a pretrhnutie všetkých doterajších rodinných a sociálnych väzieb. Prostredníctvom nich dosahovali živí zmierenie s mŕtvymi, ktorí podľa predstáv boli následne prijatí do záhrobia. Obava, že by sa zomretý mohol vrátiť medzi živých ako tzv. revenant (z lat. a franc. slova revenire – vrátiť sa) prežívala aj dlho po prijatí kresťanstva. 

Návštevníci tak na hrade stretnú poludnicu, smrtku, upíra a vlkolaka a dozvedia sa viac o zvykoch spojených s odchodom človeka zo sveta živých.   

Nevšedná výstava bude v priestoroch hradu Strečno prístupná od 5. októbra do 3. novembra počas otváracích hodín. Tematicky sa tak stane súčasťou najstrašidelnejšieho podujatia sezóny s názvom Noc duchov, tekvíc sa strašidiel. 

Napíšte komentár