25. 09. 2024 Vladislav 25°C Občasný dážď

Regrúti

25.09.2024 Autor: MS, Foto: kysuckemuzeum.sk
Termín: 06.10.2024 Mesto:Vychylovka Zdroj:stránka organizátora

regruti plagat

Vychylovka sa v nedeľu 6. októbra 2024 opäť ponorí do čias minulých. Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo v Múzeu kysuckej dediny pre verejnosť obľúbené podujatie Regrúti. Toto podujatie priblíži tradičné zvyky spojené s odvodmi na vojnu.

Odvody na vojnu boli kedysi významnou životnou udalosťou pre mnohé rodiny. Mladí muži museli opustiť svoje domovy a vydať sa na neznáma. Podujatie Regrúti priblíži túto často smutnú, no zároveň aj hrdinskú kapitolu našej histórie. Návštevníci sa môžu tešiť na autentické scény z verbovania, rozlúčky s rodinou a následného odvodu.  

Program podujatia odštartuje o 13.00 hod. Hrajúcou železnicou, ktorá privezie do skanzenu symbolických regrútov. Návštevníci sa tak budú môcť vžiť do úlohy regrútov a zažiť atmosféru cesty na vojnu. Následne, o 14.30 hod. na amfiteátri, sa uskutoční bohatý kultúrny program. Čakajú vás ľudové piesne a tance, ktoré boli neodmysliteľnou súčasťou rozlúčok s odchádzajúcimi mladíkmi v podaní FS Bystrica. Okrem toho budú mať návštevníci možnosť ochutnať tradičné kapustniaky.

Ak túžite zažiť kúsok histórie na vlastnej koži, neváhajte a navštívte Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke.

Napíšte komentár