25. 09. 2024 Vladislav 25°C Občasný dážď

Knižka, ktorá pomáha rodičom vysvetliť deťom smútok zo straty...

Autor: MS, Foto: bux.sk, PR správa

Nechcem byt bez teba

Zdroj: bux.sk

Nechcem byť bez teba je hravý veršovaný príbeh dvoch zvieracích priateľov, ktorý rozpráva o strate a smútku, ale aj o nádeji a zmierení.

Čo si počne malá korytnačka, keď jej najlepší priateľ jedného dňa zmizne? Keď sa Ňufko vyparí a ostane po ňom len diera, Pufko nevie, čo si počať. Ako si má poradiť s toľkým smútkom? Ako môže znova nájsť svojho kamaráta? A čo ak sa mu to nepodarí?

Nechcem2

Zdroj: bux.sk

Zrazu sa Pufinko striasol tak zúfalo,
z dieriska vo vzduchu v hlávke mu hučalo.
Zaplakal, zachvel sa, nad riekou vlnistou
mizerne cítil sa bez Ňufka, naisto.

Zrazu sa Pufinko striasol tak zúfalo,
z dieriska vo vzduchu v hlávke mu hučalo.
Zaplakal, zachvel sa, nad riekou vlnistou
mizerne cítil sa bez Ňufka, naisto.

Krásna detská obrázková knižka z novej edície Motýlik pre deti od troch rokov. Užitočná pomôcka pre rodičov, ak chcú lepšie vysvetliť svojim maličkým deťom smútok zo straty blízkeho človeka.

nechcem2 1
nechcem2

Zdroj: bux.sk

Knižku prebásnila Mirka Ábelová. „Práca na knižke bola ako vždy - radosť, stres, trochu aj nervy a večný boj s hľadaním správnych rýmov. Veľkou výzvou bolo dostať do textu to, čo v ňom má byť, zároveň to zladiť s ilustráciami a nestratiť “dušu” príbehu,“ približuje Mirka.

Úplne najťažšie vraj bolo vymyslieť mená zvieratiek, ktoré sa v origináli volali Hertle a Bertle. Spravila z nich Pufka a Ňufka. „Knižka je krásna a jej príbeh je dôležitý. Opäť raz projekt, pri ktorom človeka pochytí vďačnosť, že sa na ňom mohol zúčastniť,“ dodáva.

Nechcem byť bez teba je krásny, jemný, nežný a láskavý príbeh o priateľstve, smútku a strate. Je to dojímavé, citlivo napísané (a preveršované), hoci ide o náročnú tému. Práve pri čítaní môžu rodičia začať vysvetľovať, že občas niekoho stratíme, odíde, zomrie; že príde smútok a bolesť na srdiečku...no to neznamená, že svet nie je krásny. Máme predsa množstvo spomienok a príhod, ktoré sme spolu prežili a vďaka nim zostane ten človek stále s nami.

Za citlivé spracovanie náročnej témy a svoju užitočnosť získala prestížne ocenenia KPMG Children‘s Books Ireland Award 2024, UK Literacy Association Award 2024, nominovaná bola aj na Oscar´s Book Prize 2024.

 

Napíšte komentár