19. 09. 2024 Konštantín

Živá Žilina

19.09.2024 Autor: MS, Foto: zilina.sk
Termín: 20.09.2024 a ďalšie Mesto:Žilina Zdroj:stránka organizátora

Ziva Zilina 724x1024

Mesto čaká štvordňová akcia Živá Žilina, ktorá spája rôzne podujatia, kultúrne organizácie, kluby a verejný priestor. Počas prvého jesenného víkendu vyvrcholí na Bulvári Európsky týždeň mobility a centrum mesta sa vďaka žilinskému festivalu svetla ŽIŽA rozsvieti svetelnými inštaláciami. Na svoje si prídu aj milovníci knižiek a dobrej hudby. Na Tržnici Žilina sa uskutoční knižný swap sprevádzaný hudobným vystúpením.

Jedinečný program začína už tento piatok 20. septembra. Do Žiliny zavíta Wossap a Quake Rave, ktorí budú tvoriť podujatie na Tržnici Žilina. Súčasne sa tam bude konať aj knižný swap, do ktorého sa môžete zapojiť. Program začína o 15.00 hod. Zaujímavé lokality spojí Žilinský festival svetla ŽIŽA, organizovaný OOCR Malá Fatra. Mesto sa rozsvieti vďaka jedinečným svetelným inštaláciám. Nájdete ich na radnici, v Mestskom divadle Žilina, v Rosenfeldovom paláci, na Stanici Žilina – Záriečie, na mestskom úrade či v Sade SNP. Sprievodným podujatím budú večerné výstupy na Burianovu vežu. Počas festivalu svetla bude prebiehať aj Festival inej gastronómie FIGA na Hlinkovom námestí. Okrem toho sa v piatok bude konať v Smer Klube 77 podujatie Issues Friday pre fanúšikov metalovej hudby. 

Európsky týždeň mobility prinesie zatvorenie Bulváru pre automobily. V piatok sa uskutoční akcia Zaži Starý Bulvár inak, ktorá zmení ulicu na pešiu zónu plnú hier, zábavy a aktivít. Po skončení akcie nasleduje veľká jesenná cyklojazda, ktorá štartuje na moste na Bulvári. V sobotu si prídu na svoje deti aj dospelí. O 12.00 hod. sa na Bulvári uskutoční Susedská slávnosť. V rámci programu sa môžete tešiť na rôzne hry, divadielka, lokálne kapely, hudobníkov či kino. Vytvorí sa priestor na diskusie, voľnočasové aktivity a spoločnú domácu kuchyňu. „Tento rok je kampaň zameraná na spoločné rozhodovanie o zdieľaní nášho verejného priestoru. Zároveň chceme upozorniť na problém z roka na rok narastajúceho počtu áut v mestskom prostredí a motivovať občanov, aby uprednostňovali ekologickejšie spôsoby dopravy – či už pešiu chôdzu, bicyklovanie alebo využívanie verejnej dopravy.

Časť Ulice Antona Bernoláka bude uzatvorená od piatka 20. septembra od 7.00 hod. do nedele 22. septembra do 12.00 hod. Obyvatelia sa môžu tešiť na množstvo aktivít, ktoré sme pre nich v tomto priestore pripravili,“ spresnil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Zaujímavý program prináša aj 21. ročník Žilinského literárneho festivalu, ktorý začína vo štvrtok (19. 9.). Program sa uskutoční v Novej Synagóge a v kníhkupectve Art Forum na Mariánskom námestí. Počas troch festivalových dní sa môžete tešiť na debaty so zaujímavými slovenskými aj zahraničnými autormi, tematické diskusie a workshopy. A v sobotu (21. 9.) sa budú konať koncerty mladých lokálnych kapiel v znovu otvorenom klube KC Hoffmann. Hudobný program bude aj v Art Ateliéri. V rámci programu Hudba v záhrade budú počas víkendu dva kvalitné rock-popové koncerty s afterparty.

 

Napíšte komentár