21. 09. 2024 Matúš

Bábkarská Bystrica 2024

17.09.2024 Autor: Annie
Termín: 01.10.2024 a ďalšie Mesto:Banská Bystrica Zdroj:stránka organizátora
BB24 plagatA1 IDEO FINAL3

Zdroj: babkarskabystrica.sk

24. ročník festivalu Bábkarská Bystrica 2024 sa koná od 1. do 6. októbra.

Festivalové motto znie Sloboda je umenie. Festival sa bude konať v štyroch divadelných a nedivadelných priestoroch v Banskej Bystrici. Predstavia sa na ňom jedinečné zahraničné a slovenské bábkovo-divadelné súbory pre všetky vekové kategórie zo siedmich krajín Európy a z Izraela. Naše pozvanie prijali renomované súbory z Dánska, Nemecka, Fínska, Ukrajiny, Česka, Izraela a zo Slovenska.

Divadelné skupiny z Dánska, Fínska, Nemecka a Izraela vystúpia po prvý raz na Slovensku. Divadelný program je vytvorený v dvoch líniách. Program pre deti tvorí 15 produkcií, ktoré prezentujú rôzne formy a postupy súčasného bábkového divadla. Výber zahŕňa tvorbu pre všetky vekové kategórie detí od nula po 15 rokov. Prináša inscenácie veľmi pestré obsahom – otvárajúce témy domova a neviditeľných dôležitých vecí v našom živote, súčasné spracovanie klasickej národnej rozprávky, priateľstvo človeka a psíka, ekologické námety, myšlienky o starobe, o odvahe snívať, hry s tieňmi, so slovami a so zvukmi a s fantáziou. Predstavenia prezentujú veľmi rozmanité súčasné bábkovo-divadelné prostriedky, v ktorých sa odrážajú prieniky všetkých druhov umenia.

V tejto festivalovej vzorke prinášame produkcie s rôznymi spôsobmi komunikácie s divákmi*čkami. Od tichej účasti po živú interakciu a účasť publika v hre. Divadlá z Dánska a z Nemecka sa predstavia v Banskej Bystrici a na Slovensku po prvý raz. Rovnako mladé česko-slovenské zoskupenie Zdruhestrany, pražský sólista Andrej Lyga a Divadlo Lampión Kladno (CZ). Festival deťom je ukážkou kvalitatívnej expanzie bábkového divadla. Rovnako je ukážkou radosti zo slobody tvorby pre deti.

Festivalový program pre dospelých (pre mladých ľudí a dospelých) ponúka 9 divadelných inscenácií zo štyroch krajín, z Fínska (1), z Česka (5), zo Slovenska (2) a z Izraela (1). V súvislosti s mottom festivalu SLOBODA JE UMENIE sme sa rozhodli dať priestor angažovaným inscenáciám o spoločensko-kultúrnymi a s historickými presahmi. Pohľad optikou ženy tvorí druhú výraznú skupinu predstavení pre dospelých. Je to po prvýkrát, čo sme sa rozhodli cielene upozorniť na postoje a životy žien k vyššie menovaným témam, zviditeľniť ženské hrdinky a súčasne tvorkyne daných predstavení. Po každom predstavení sa koná diskusia zameraná na obsah inscenácií a debatu s tvorcami*kyňami.

Napriek tomu, že väčšina laickej verejnosti sa stále domnieva, že bábkové divadlo je len pre deti, nedá sa poprieť skutočnosť, že tvorba pre mladých ľudí a dospelých v bábkových divadlách sa stala regulérnym nástrojom tvorby. Expanzia medzigeneračných, kultúrno-spoločenských a historických tém, tabu námetov, o ktorých sa málo v umení a v spoločnosti hovorí, je v bábkových divadlách častým javom s expresívnym emocionálnym divadelným zážitkom. Viac rokov nás obkolesujú a trápia javy, ako sú extrémizmus, radikalizmus, obmedzovanie ľudských práv a demokracie, existencia vojny a utrpenie ľudí vo vojnových konfliktoch a trvalá (e)migrácia… Preto sú hneď dve vybraté predstavenia pre dospelých inšpirované knihami držiteľky Nobelovej ceny za literatúru Svetlany Alexijevič (BDNR a Spitfire company, Praha), ktorá vypovedá o živote ľudí v totalite natoľko sugestívne, že na jej diela sa nedá zabudnúť. (To sa týka aj spomínaných produkcií.) Do tejto vzorky predstavení patrí autorská hra divadla Líšeň s témou dôležitou a málo pertraktovanou, akou je starnutie a životy v seniorskej koži. Vzorku uzatvára sugestívne fínske predstavenie o osudoch (e)migrantov v tzv. civilizovanom európskom svete.

Pohľad optikou ženy tvorí 5 predstavení českých, slovenských a jedno izraelské. Sústreďujú sa na výnimočné (málo známe) ženské hrdinky. Inscenácie súčasne zviditeľňujú ženskú skúsenosť v otázkach slobody a neslobody v minulosti a v prítomnosti. Stretneme sa so životom osobností ako Charlotte Masaryková, Růžena Zátková, Helen Kellerová a Anne Sullivanová, v neposlednom rade so žijúcou legendou izraelskej výtvarnej performancie a bábkovo-divadelnej scény Michal Svironi. Festivalový program určený dospelým BB 24 svedčí opäť o pestrej expanzii divadelných prostriedkov bábkových divadlách. Je svedectvom s prináša viacero noviniek.

Prvou je divadelno-výtvarná outdoorová inštalácia Človek, bábka, priestor ( 13.9. - 11. 10), ktorá sa nachádza na Skuteckého ulici. Je prvou divadelno-vysokoškolskou spoluprácou tohto druhu. Vznikla v kooperácii BDNR a študijného programu Intermédiá-Digitálne médiá- Priestorová tvorba, Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici pod vedením Viktora Fučeka. Na výstave sa prezentujú práce 6 študentiek a 2 pedagógov katedry. Inštaláciu dotvára performancia Viktora Fučeka s názvom EN TY TÁ v Záhrade Galérie Dominika Skuteckého.

Prvýkrát sa v rámci festivalu bude konať priamy prenos (online stream) a odborná diskusia s pozvanými hosťami*tkami a výnimočnými osobnosťami na tému Sloboda je umenie, umenie je sloboda pod záštitou Café Európa a Zastupiteľstva európskej komisie na Slovensku. Hosťami*hostkami sú Silvia Hroncová, Jana Juráňová, Martin M. Šimečka, Peter Bebjak a Vladimír Šucha. Sprevádza Martin Staňo.

Novinkou BB 24 je jazzový klub Hogo Fogo, ktorý sa počas festivalových dní stane festivalovým
klubom s večernými koncertami spievajúcich herečiek a hercov.

V rámci sprievodných podujatí sa uskutočnia dva workshopy s názvom Divadelná maska: od antiky po modernu, ktorý vedie Mykhailo Urytskyi (UA), významný režisér a pedagóg Katedry bábkarskej tvorby Kyjevskej Národnej divadelnej, filmovej a televíznej Univerzity I. K. Karpenka-Karého.

Okrem toho sa uskutoční aj tvorivé pracovné stretnutie lektoriek a lektorov tvorivého písania a všetkých záujemcov a všetky záujemkyne o metodiku tvorivého písania v praxi s deťmi. V gescii Divadelného ústavu v Bratislave.

Program Bábkarská Bystrica 2024 >> TU

Napíšte komentár