17. 09. 2024 Olympia 22°C Oblačno

Výstava Človek, bábka a priestor

08.09.2024 Autor: Annie
Termín: 17.09.2024 a ďalšie Mesto:Banská Bystrica Zdroj:stránka organizátora
Pozvanka clovek babka a priestor final

Zdroj: babkarskabystrica.sk

Tohtoročná výstava na tému Človek, bábka a priestor je prvou udalosťou v rámci sprievodných podujatí festivalu Bábkarská Bystrica (medzinárodný festival súčasného bábkového divadla pre deti a pre dospelých). 

Zároveň je signálom, že sa festival blíži. Zmenou oproti minulým ročníkom je prvá outdoorová divadelno-výtvarná inštalácia artefaktov študentiek a pedagógov študijného programu Intermédiá-Digitálne médiá-Priestorová tvorba, Fakulty výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Inštaláciu dotvára performancia Viktora Fučeka s názvom EN TY TÁ v Záhrade Galérie Dominika Skuteckého.

Svoje diela vystavujú pedagógovia doc. Mgr. Ján Adamove ArtD, MgA. Ing. arch. Viktor Fuček, ArtD a študentky Nikol Hanousková, Júlia Ľachová, Sarah Kasanová, Emma Kavčáková, Ema Prajová, Jessica Tonková.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 13. septembra o 18:00 na Skuteckého ulici v Banskej Bystrici. 

Návštevníci a návštevníčky si môžu prísť pozrieť výstavu od 13. septembra do 11. októbra. Performanciu v Záhrade Galérie Dominika Skuteckého budú mať možnosť vidieť počas trvania festivalu od 1. do 6. októbra v čase 10:00 – 17:00.

Na koordinácii a viacmesačnej príprave inštalácie sa podieľal tím študentiek pod vedením odborného asistenta, p. Viktora Fučeka. Inštaláciu realizovalo BDNR pod vedením vedúcej ateliéru Kataríny Mažáryovej a p. Viktora Fučeka.

24. ročník festivalu Bábkarská Bystrica 2024 sa koná od 1. do 6. októbra.

Festivalové motto znie Sloboda je umenie. Festival sa bude konať v štyroch divadelných a nedivadelných priestoroch v Banskej Bystrici. Predstavia sa na ňom jedinečné zahraničné a slovenské bábkovo-divadelné súbory pre všetky vekové kategórie zo siedmich krajín Európy a z Izraela. Naše pozvanie prijali renomované súbory z Dánska, Nemecka, Fínska, Ukrajiny, Česka a zo Slovenska. Divadelné skupiny z Dánska, Fínska, Nemecka a Izraela vystúpia po prvý raz na Slovensku.

Divadelný program je vytvorený v dvoch líniách. Program pre deti tvorí 15 produkcií, ktoré prezentujú rôzne formy a postupy súčasného bábkového divadla. Festivalový program pre mladých ľudí a dospelých skúma na jednej strane aktuálne spoločensko-historické témy, na strane druhej nazeranie optikou ženy. Tvorí ho 9 divadelných inscenácií.

V nadväznosti na naše iniciatívy ohľadom neformálneho vzdelávania a komunikácie s verejnosťou sa bude konať priamy prenos a odborná diskusia s pozvanými hosťami*tkami a výnimočnými osobnosťami na tému Sloboda je umenie, umenie je sloboda pod záštitou Café Európa a Zastupiteľstva európskej komisie na Slovensku.

Novinkou BB 24 je jazzový klub Hogo Fogo, ktorý sa počas festivalových dní stane festivalovým klubom s večernými koncertami spievajúcich herečiek a hercov.

V rámci sprievodných podujatí sa okrem spomínaných uskutočnia aj dva workshopy s názvom Divadelná maska: od antiky po modernu, na ktorom Katedra bábkarskej tvorby Kyjevskej Národnej divadelnej, filmovej a televíznej Univerzity I. K. Karpenka-Karého predstaví svoju prácu s materiálom/hlinou a nadrozmernými maskami.

Okrem toho sa uskutoční aj tvorivé pracovné stretnutie lektoriek a lektorov tvorivého písania v gescii Divadelného ústavu v Bratislave.

Viac informácií o sprievodných podujatiach ako aj kompletný program festivalu je zverejnený na webovej stránke www.babkarskabystrica.sk. 

Všetkých srdečne pozývame!



Napíšte komentár