16. 09. 2024 Ľudmila 19°C Občasný dážď

Európsky týždeň mobility

08.09.2024 Autor: Annie
Termín: 20.09.2024 a ďalšie Mesto:Banská Bystrica Zdroj:stránka organizátora
459126878 841540164823541 7775225225847717052 n

Zdroj: banskabystrica.sk

Do celoeurópskej kampane, Európskeho týždňa mobility, sa aj tento rok zapojí mesto pod Urpínom v tradičnom termíne od 16. do 22. septembra 2024. Hlavným motívom tohtoročnej iniciatívy, ktorej cieľom je podporovať a propagovať udržateľnú mestskú mobilitu je Verejný priestor pre všetkých. Aj Banská Bystrica pracuje na viacerých trvalých opatreniach a tak ako každý rok, aj teraz pozývame širokú verejnosť, aby sa zúčastnila na pripravovaných aktivitách. Zároveň vyzývame všetkých, aby aspoň jeden deň v týždni nechali svoje automobily doma a využili iné ekologickejšie spôsoby prepravy.

Na čo sa môžeme tešiť?

  • Kidical Mass Banská Bystrica - Cyklojazda pre deti a rodičov - v prípade nepriaznivého počasia sa cyklojazda uskutoční v náhradnom termíne
  • vďaka Central Slovakia cyklobus zdarma
  • cyklovýlet so študentmi Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského
  • Cyklopotulky - netradičné potulky po baštách Banskej Bystrice

Kidicalmass, 14. september o 16:00 hod., Námestie SNP

V spolupráci s BBSK a so Základnou školou Moskovská na Fončorde je pripravená hromadná cyklojazda pre najmenších a ich rodičov v bezpečnom koridore po cestách a cyklocestách v našom meste. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční v náhradnom termíne.

Taják na bicykli, 20. september o 10:00 hod., parkovisko Mičinská

Pre zdatnejších cyklistov je so študentmi a pedagógmi Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského pripravený cyklovýlet na Drienkyňu. Štart je naplánovaný z parkoviska Mičinská v piatok 20. septembra o 10:00 hod. Trasa vedie cez mestskú časť Šalková smerom na Slovenskú Ľupču.

Cyklopotulky, 22. septembra o 14:00 hod., Námestie SNP

Jednou z ďalších aktivít sú aj Cyklopotulky vedúce na netradičné miesta, v rámci ktorých predstavíme záujemcom zachované bašty Banskej Bystrice. Stretnutie cyklistov je naplánované na nedeľu 22. septembra o 14:00 hod., so štartom spred Radnice na Námestí SNP. „Približne trojkilometrová trasa Cyklopotuliek vedie po miestach zachovaného mestského opevnenia a mestských brán. Účastníci sa dozvedia nielen o ich histórii, ale aj o význame či vývoji v čase. Spoločne si pozrieme známu baštu pri Pamätníku SNP, bašty v hradnom areáli, ale aj baštu v Lazovnej ulici. Sprevádzať nás bude sprievodkyňa Lýdia Bulíková,“ hovorí Barbora Osvaldová, vedúca Turistického a informačného centra.

Cyklobus zadarmo, 21. september – 22. september

V spolupráci s OOCR Stredné Slovensko bude počas dvoch víkendových dní jazdiť obľúbený cyklobus pre všetkých záujemcov zadarmo. „Cyklobus premáva z Banskej Bystrice do obľúbených lokalít Donovaly, sedlo Malý Šturec a Šachtičky od 11. mája do 29. septembra cez víkendy a sviatky. Spoj prepraví max. 45 bicyklov, z toho 7 e-bikov. V prípade nepriaznivého počasia cyklobus nejazdí. Všetkých milovníkov horskej cykloturistiky pozývame, aby nasadli do cyklobusu a spoznali krásy okolitej prírody,“ pozýva Jiří Pěč, riaditeľ OOCR Stredné Slovensko. Všetky aktuálne informácie sú dostupné na webe centralslovakia.eu.

Do podujatia ETM sa počas soboty a nedele (21. – 22. september) zapoja aj THURZO-FUGGER zážitková expozícia, Stredoslovenské múzeum, Stredoslovenská galéria a Múzeum SNP. Návštevníci, ktorí prídu do uvedených inštitúcií autobusom, vlakom, bicyklom, kolobežkou alebo peši, zaplatia za vstupné len polovicu. Zľavnený vstup bude poskytnutý iba tým, ktorí sa preukážu cestovným lístkom zakúpeným počas vymedzených dní, prípadne prídu na bicykli či pešo.

 

Napíšte komentár