19. 09. 2024 Konštantín

Ako urobiť unikátny školský projekt z kociek LEGO? Poradíme vám.

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
pc

Zdroj: sdetmi.com

Kedysi sme robili projekty a referáty do školy iba v zošitoch a na papieroch. V súčasnosti sa väčšina projektov už vypracováva online, ak však chcete ozvláštniť váš projekt a spraviť ho unikátny, skúste niečo nové.

Ak už vaše deti nebaví robiť školské projekty v PowerPointe, a pani učiteľka/pán učiteľ podporujete kreativitu, ukážeme vám novú metódu ako vytvoriť unikátne a atypické online projekty. Stačí si zobrať mobil, LEGO a radosť z finálneho výsledku príde sama. 

Prečítajte si návod a zistite ako si vy doma môžte spraviť krásny film kompletne zadarmo – len vás to bude stáť trošku času a snahy. Pomocou fotiek vytvoríme krátke a zaujímavé videá na tému projektu.

Ako postupovať?

  1. Pripravte si: svetlo (napr. stolová lampa), mobil, a LEGO podložku s pozadím. Napríklad, ak idete robiť projekt o vesmíre, môžete použiť tematickú stavebnicu LEGO aj s minifigúrkami - Základňa na Marse a raketa (kúpite tu)
  2. Nainštalujte si program na výrobu krátkych videí, napr. My odporúčame “Stop motion studio” - je zdarma a dobre sa s ním pracuje.
  3. Pripravte si tému - napríklad rozhovor z minulosti, alebo my sme robili projekt o vynálezoch z minulosti - prvé počítače. Premyslite si dej a pripravte si potrebné LEGO kocky.
  4. Začnite opatrne pohybovať postavičkami a po malých pohyboch vždy spravte fotku. Čím viac fotiek, tým je film plynulejší a krajší. Je to v podstate princíp animovaného filmu, ale v online priestore s fotkami.
  5. Titulky a zvuk môžete neskôr pridať priamo v aplikácii.
  6. Potom projekt exportujte a máte hotovo. Video môžte mať v neplatenej verzii maximálne iba vo formáte HD (1080 pixelov) ak chcete mať video v kvalite 4K(3840 x 2160 pixelov) tak si musíte priplatiť “Stop motion studio pro”.

Príklad LEGO® školského projektu o histórii počítačov: 

 

Tipy od našich detí pri vytváraní videoprojektov:

  • Jeden z prvotných aspektov, na ktoré treba dbať, je stabilná poloha mobilu, resp. prístroja, ktorým budete fotiť, tj. mobil, tablet alebo "tradičný" fotoaparát. Musia mať fixnú polohu pre čo najlepší efekt videa.
  • Pre estetický zážitok z vášho projektu je potrebné zachovať ustálené svetlo, ideálne pokiaľ projekt vytvárate v miestnosti s denným svetlom, odporúčame zatiahnuť rolety/záves, resp. použiť stabilné umelé osvetlenie pomocou stolovej lampy. Video tak potom nebude mať zbytočné tiene a odrazy svetla počas rôznych častí dňa, kedy robíte zábery. 
  • Nezáleží na tom akú aplikáciu použijete ale my používame odporúčame aplikáciu “Stop motion studio”. Je to skvelá aplikácia na súvislé ukladanie fotiek bez toho, aby fotky zaberali veľa priestoru vo vašej pamäti. 

Ak máte nejaké otázky, dajte komentár, ak budeme vedieť, zodpovieme.

Napíšte komentár