18. 09. 2024 Eugénia 22°C Oblačno

Pinokio - Bábkové divadlo v Košiciach

04.09.2024 Autor: Daniela Šoltýs , Foto: bdke.sk
Termín: 22.09.2024 Mesto:Košice Čas:16:30 Zdroj:stránka organizátora

insta pinokio

Poučný a magický príbeh z pera najznámejšieho talianskeho spisovateľa pre deti Carla Collodiho patrí do zlatého fondu svetových rozprávok. 

Zámerom tvorcov je vytvoriť bábkovú inscenáciu pre detského diváka od 5 rokov a prostredníctvom divadelného predstavenia priniesť témy a myšlienky, ktoré rozvíjajú vzájomnú empatiu a porozumenie. Cieľom projektu je vytvoriť bábkové javiskové dielo, ktoré bude zrozumiteľné, umelecky atraktívne, moderné, komunikatívne a ponúkne divákom stále aktuálne témy a hodnoty.

Poučný a magický príbeh z pera najznámejšieho talianskeho spisovateľa pre deti Carla Collodiho patrí do zlatého fondu svetových rozprávok. Generácie detí sa s ním zoznamujú už po stáročia. Príbeh o dobrodružstvách dreveného chlapca menom Pinokio, stále fascinuje nielen deti, ale aj dospelých. Dôkazom sú nespočetné verzie a spracovania tejto rozprávkovej predlohy. Kniha o drevenej bábke, ktorá sa stala človekom je zároveň ikonickou predlohou pre bábkové divadlo. V príbehu má bábkové divadlo zásadný význam a je jedným z prostredí, kde sa príbeh odohráva.

Rozprávka ponúka niekoľko primárnych motívov a tém, ktoré sú pre tvorcov pre deti a mládež stále zaujímavé a aktuálne. Témy, ako výchova, medzigeneračné vzťahy a motív dôvery, solidarity, obety a hlavne pravdy, majú stále potenciál rozširovať detskému divákovi rozmanité obzory v oblasti edukácie, osobných emócií, či hodnotovej orientácie. Pravda a lož sú témami, ktoré sú neodmysliteľne spojené s hlavným hrdinom – Pinokiom. 

Napíšte komentár