16. 09. 2024 Ľudmila 19°C Občasný dážď

Deň pestúnstva

02.09.2024 Autor: Danka, Foto: FB
Miesto:Cukrová 4 Termín: 13.09.2024 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
459083466 931141499057066 1540855374063196690 n

Zdroj: FB

Nádej pre deti, ktoré vyrastajú v ústavnej starostlivosti, pretože z rôznych dôvodov nemôžu vyrastať vo svojej biologickej rodine. Ľudia, ktorí do svojej rodiny prijali opustené dieťa a formou pestúnskej starostlivosti sa mu snažia nahradiť rodičovskú starostlivosť, lásku, bezpečie a všetko to, čo nedokázali naplniť jeho biologickí rodičia či rodina. Presne ako rodina Herákovcov, ktorá sa rozhodla darovať vzťah opustenému dieťaťu. A nie jednému ale rovno dvom.

„Vždy sme lepšia voľba ako detský domov. Intimita rodinného života v byte, dome a tie vzťahy sú nenahraditeľné pre to dieťa. Je to niečo, čo inštitúcia nemôže dať. Pre tieto naše baby som tá ich možnosť, ich nenahraditeľná a najlepšia možnosť, ktorú majú.“ Katka Heráková, pestúnska mama

Srdečne vás pozývame na náš Deň pestúnstva, ktorý sa bude konať 13. septembra od 16:00 v Medickej záhrade v Bratislave.

O svoje skúsenosti sa na ňom podelia rodiny, ktoré prijali dieťa do pestúnskej starostlivosti. Nezostaneme však iba pri pestúnskych rodičoch. Nazrieme aj do sveta dieťaťa, ktoré vyrastalo v pestúnskej rodine. A tiež sa na pestúnstvo pozrieme očami starého rodiča, ktorého život je obohatený o pestúnske vnúčatá.

NA ČO SA MÔŽETE TEŠIŤ:

  • O 16:00 podujatie OTVORÍ Marek Roháček, predseda Návratu.
  • Po ňom bude nasledovať DISKUSIA, na ktorej sa započúvame do vzácnych osobných príbehov pestúnov. Porozprávajú nám o svojom vzťahu k pestúnstve a tiež ich vzťahoch v rámci rodiny. Budeme sa tiež veľa pýtať a hľadať odpovede na otázky:
  • Čo im pestúnstvo dalo a prečo je pre dieťa dobré?
  • V čom je podľa nich náhradná rodina pre dieťa nenahraditeľná?
  • Aká bola ich motivácia prijať opustené dieťa do rodiny? Čo zavážilo pri rozhodovaní?
  • Čo to vlastne znamená darovať opustenému dieťaťu vzťah? A ako sa na takýto vzťah pripraviť?
  • Ako je to s biologickou rodinou dieťaťa? Čo tento kontakt s ňou prináša do života pestúnov?
  • A čo by rozhodne odkázali záujemcom o pestúnstvo?
  • Moderátorom diskusie bude Štefan Chrappa, redaktor, spisovateľ, básnik, muzikant a otec.

PORADŇA (nielen) O PESTÚNSTVE bude otvorená od 16:00 hodiny pre náhradné rodiny a aj všetkých, ktorých táto téma zaujíma. Nájdete tam odborníkov z Návratu, ktorí radi odpovedia na vaše otázky.

Pre deti od 4 rokov bude od 16:15 do 18:00 k dispozícii HROVÝ PROGRAM, počas ktorého sa s nimi zahrajú naši dobrovoľníci.

ZMENA MIESTA KONANIA - kvôli upršanému počasiu presúvame podujatie na Cukrovú 4 do priestorov Cirkvy bratskej.

Príďte si s nami užiť príjemné popoludnie s jedinečnými príbehmi o pestúnstve - nádeji pre opustené deti vyrastajúce v inštitucionálnej starostlivosti, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu byť adoptované. Inštitucionálna starostlivosť im nedokáže nahradiť to, čo tieto deti potrebujú zo všetkého najviac - lásku /aspoň/ jedného blízkeho človeka. Preto je pre ne mimoriadne vhodnou formou náhradnej rodinnej starostlivosti práve pestúnstvo.

 

Napíšte komentár