17. 09. 2024 Olympia 22°C Oblačno

Zvedavé popoludnie: Hubárčenie

02.09.2024 Autor: Danka, Foto: FB
Termín: 03.09.2024 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora
FB IMG 1725228058072

Zdroj: FB Mestská knižnica v Bratislave

Séria podujatí v Letnej čitárni U červeného raka, rámcovaná pojmom zvedavosť. Pripravených je 5 utorkových popoludní s voľnou väzbou na 5 ľudských zmyslov - poznávanie sveta rôznymi spôsobmi. Tentokrát vychádzame zo "skúmania chuťou" a podujatie bude zamerané na hubárčenie.

PROGRAM:

  • 15:30 – 17:00 Hľadá sa huba neznáma - výtvarná dielňa s Danielou Olejníkovou Huby! Sú záhadné, inteligentné, krásne, a majú schopnosti, o ktorých si my ľudia môžeme nechať akurát snívať. Doteraz sa nám však podarilo objaviť a popísať iba malý zlomok z množstva týchto fascinujúcich stvorení na našej planéte. Redakcia časopisu MYKO preto vyzýva verejnosť - vás - o vytvorenie príspevkov s vyobrazením a popisom úplne nových druhov. Dielňa je vhodná pre každého, kto rád strihá a lepí. Daniela Olejníková ilustrovala viac ako dve desiatky kníh nielen pre deti a mládež pre domáce i zahraničné vydavateľstvá. Kniha MYKO. Kompletní zpravodaj ze světa hub (Jiří Dvořák, vyd. Baobab) získala hlavnú cenu Bologna Ragazzi Award v kategórii Non fiction. Bezplatný vstup, materiál k dispozícii, pripojiť sa môžete kedykoľvek.
  • 17:30 – 18:30 Pomôžu nám huby zachrániť svet? - interaktívna prednáška s o.z. Drž hubu. Huby, dávni kolonizátori súše, tvoria rozsiahlu ríšu odlišnú od rastlín a živočíchov. Prežili v extrémnych podmienkach vďaka tomu, že si vyvinuli adaptívnu inteligenciu. Moderný výskum skúma ich úlohu ako superpotraviny, staviteľov, chemikov a liečiteľov životného prostredia a ľudského tela. Občianske združenie Drž hubu! poukazuje na ich potenciál v biodegradovateľných materiáloch a dekontaminácii pôdy prostredníctvom mykoremediácie. Siete mycélia rozkladajú odpad, obohacujú pôdu a inšpirujú technologický pokrok. Huby sú kľúčové v poľnohospodárskej symbióze a projektoch zalesňovania.. Keďže je identifikovaných menej ako 15 % druhov húb, budúce objavy sú obrovským prísľubom pre medicínu, potraviny, priemysel a environmentálnu udržateľnosť.

Podujatie je bezplatné a zaujme deti i dospelých - srdečne pozývame celú rodinu.

Miesto:Priestory Letnej čitárne U červeného raka nájdete na Michalskej 26, povyše Michalskej veže, vstup vedľa Lekárne U červeného raka.
Udalosť sa koná i v prípade dažďových prehánok, v prípade búrky sa udalosť presúva do priestoru Pod knižnicou, Klariská 16.

Napíšte komentár