17. 09. 2024 Olympia 22°C Oblačno

SNP pod Tatrami

28.08.2024 Autor: Zuzka
Termín: 31.08.2024 Mesto:Štrba Zdroj:stránka organizátora

Strba plagat info

V sobotu 31. augusta 2024 sa v rámci osláv 80. výročia SNP v obci Štrba uskutoční v časti nazývanej Branda, pri vstupe do obce od obce Lučivná rekonštrukcia bojov, SNP Pod Tatrami.
Podujatie začne o 15.00 hod., no atmosféru bude dotvárať dychová hudba Sviťanka už v predstihu. Bude to najväčšia a najočakávanejšia udalosť pod Vysokými Tatrami a jedna z najväčších v rámci Slovenska. Prebiehať bude na autentických miestach bojov ako v septembri 1944.

Pri obci Štrba bola definitívne prelomená povstalecká obrana a nemecké obrnené jednotky postúpili až k Ružomberku. Bojovej ukážky sa zúčastní 90 členov Klubov vojenskej histórie (KVH) a ako komparz vystúpia samotní obyvatelia obce. Počet účinkujúcich bude približne 100. Scenár rekonštrukcie bojov pripravil Marcel Maniak, ktorý bude celú udalosť aj režírovať a moderovať.
Diváci uvidia rekonštrukciu udalostí zo začiatku septembra 1944, kedy bola počas bojov časť Štrby vypálená a zahynuli 4 obyvatelia obce, povstalecký vojak a civilista.
Okrem dobových uniforiem a zbraní, priláka i bojová autentická technika. Vyhotovená replika časti obce bude počas bojov zapálená. Výbuchy a špeciálne efekty zabezpečí profesionálny pyrotechnik.

Na podujatie preto pozývame všetkých, ktorí si chcú pripomenúť udalosti SNP, spojené s podtatranským regiónom, ale aj všetkých priaznivcov vojenskej histórie a historickej techniky.

Napíšte komentár