17. 09. 2024 Olympia 22°C Oblačno

Festival dobovej kuchyne

18.08.2024 Autor: Simona
Termín: 29.08.2024 Mesto:Beckov Zdroj:stránka organizátora
2024 07 Billboard kuchya 3 RGB

Zdroj: hrad-beckov.sk

Tajomstvo dobrej kuchyne poznáte v korenistej chuti tradičných jedál uhorských. Tešiť sa môžete na súťaže stredovekých kuchýň, dobovú hudbu, šermiarske a sokoliarske vystúpenia, ale predovšetkým fantastické jedlo z čias vojvodu Stibora.

 

Program:
10:00 sokoliarske vystúpenie
10:40 hradné súťaže pre návštevníkov
11:00 Zahrajme si rozprávku Ťahal dedko repku (Miro Kasprzyk)
11:30 Na zdravie! Alebo Ako sa pilo v časoch Stiborových (Martin Vincurský, kaplnka)
12:00 Musica Ursusica
12:40 hradné súťaže pre návštevníkov
13:00 Žán, dnes budeš líška (Vir Fortis)
14:00 Varená a pečená história (Júlia Spustová)
14:45 hradné súťaže pre návštevníkov
15:00 Žán, dnes budeš líška (Vir Fortis)
15:30 Musica Ursusica
16:00 Zahrajme si rozprávku Išlo vajce na vandrovku (Miro Kasprzyk)
17:00 Vyhodnotenie súťaže stredovekých kuchýň
17:15 Sokoliarske vystúpenie

 

V druhom ročníku o priazeň návštevníkov budú súťažiť 4 stredoveké kuchyne - Via Castrum, Argenti, VirFortis a Ursus. Každá kuchyňa má pre vás okrem súťažného jedla aj množstvo iných dobrôt a zábavností zo stola uhorských pánov i plebsu 14. storočia.

 

Podujatím vás bude sprevádzať nezabudnuteľný mím Miro Kasprzyk, sokoliari Falconarii, dobová hudba Musica Ursusica, či vystúpenia šermiarskej skupiny Vir Fortis.

 

Nebudú chýbať ani lukostreľba, dobové hry pre veľkých i malých, či šermiarska aréna a remeselníci.

 

Pre tých z vás, ktorí sa chcú hlbšie ponoriť do tajomstiev stredovekej kuchyne a stravovania sú pripravené beseda aj prednáška – Júlia Spustová sa s vami podelí o jej viac ako 20-ročné skúsenosti s dobovou kuchyňou. Nadšených kulinárskych majstrov i amatérov isto poteší, že jej poznatky si budete môcť odniesť i domov – vďaka knihe Varená a pečená história.

 

Historik Martin Vincurský prezradí, ako to skutočne bolo so stredovekým alkoholizmom za čias Stiborovcov. Pilo sa naozaj iba víno? Ako končili stredoveké (p)bitky? A čo nám o „pitnom“ režime duchovných i laikov vedia prezradiť archívy či Apoštolská penitenciária v Ríme?

 

Dobrú chuť!

 

Počas podujatia platí vstupné OKRUH A, ktoré si môžete zakúpiť priamo v pokladni hradu. Ak chcete vidieť aj expozíciu v západnom paláci, treeba si zakúpiť vstupenku (Okruh B) POZOR! Počet vstupov do západného paláca je limitovaný počtom do 25 osôb – vstupenky si môžete zakúpiť online.

Napíšte komentár