16. 09. 2024 Ľudmila 19°C Občasný dážď

Novobanský jarmok

14.08.2024 Autor: Annie
Termín: 20.09.2024 a ďalšie Mesto:Nová Baňa Zdroj:stránka organizátora
455647590 901376782029427 7695373024802121074 n

Zdroj: novabana.sk

Na koho sa tešiť v piatok?
Kultúrnu časť jarmočného programu otvorí vystúpenie detí MŠ NOVÁ BAŇA a CVČ NOVÁ BAŇA. Po nich nás roztancujú malí tanečníci z TŠK TIFFANY NOVÁ BAŇA. Následne bude pódium patriť speváckemu zboru VOCE EUFONICO zo ZUŠ Nová Baňa. Myslím, že toto zoskupenie nie je potrebné zvlášť predstavovať, veď výsledky hovoria za všetko. Spomeniem aspoň medzinárodnú súťaž speváckych zborov Vox Lucensis v talianskom meste Lucca, odkiaľ si domov priniesli hneď dve ocenenia. Vo svojej kategórii získal spevácky zbor zlaté ocenenie a ešte jednu z dvoch špeciálnych cien, ktorú porota počas súťaže udelila, a to cenu za vynikajúci výsledok dosiahnutý pedagogickým a didaktickým vedením pre dirigentku zboru Margarétu Žňavovú.  Po ich vystúpení sa návštevníkom Novobanského jarmoku prihovorí primátor mesta Nová Baňa Branislav Jaďuď. No a potom sa už preladíme na rock. Zavíta k nám hudobná skupina KORBEN DALLAS, ktorá na scéne pôsobí od roku 2010 a svojou tvorbou prekračuje hranice nezávislej scény a je pravidelným hosťom veľkých slovenských i českých hudobných festivalov.

A čo ďalej? Pokračujeme, predsa. Tentokrát bude pódium patriť slovenskej pop-rockovej hudobnej skupine PARA, ktorá patrí k najlepším koncertným kapelám na Slovensku. Na hudobnej scéne pôsobí už takmer 30 rokov a rovnako ako predchádzajúca kapela, tak aj PARA pravidelne koncertuje a zúčastňuje sa na letných festivaloch. Tento rok kapela vydala nový album s názvom „Pre všetko okolo nás.“

A čo s rozbehnutým večerom? Chcete sa ešte baviť? Určite áno. Po skvelých kapelách prichádza TwentyFive Expres Party - tanečná party s podtitulom „Najväčšie party hity všetkých čias.“ Je to show pre všetky vekové kategórie, na ktorej vás čakajú najväčšie tanečné hity, najznámejšie pesničky od rokov 70-tych až po súčasnosť. O to všetko sa postará DJ Pepe.

A čo nás čaká v sobotu?
Už o 10.00 hod. sa námestím bude rozliehať krásny zvuk heligoniek. O tom, že tento nástroj sa v Novej Bani teší veľkej priazni, svedčí aj vystúpenie troch generácií heligonkárov. Tentokrát sa však môžete tešiť aj na možno trošku netradičné spojenie dvoch jedinečných hudobných nástrojov, akými heligónka a gajdy nepochybne sú. O tento zážitok sa na našom jarmoku postará heligonkár Jozef Suchý a gajdoš Dominik GarajV programe S HELIGÓNKOU NA JARMOKU vystúpia aj Rudolf Gábriš či Bruno Šediansky s René Záhumenským, ktorí so cťou zastupujú najmladšiu generáciu novobanských heligonkárov. V jarmočnom programe sme nezabudli ani na detských návštevníkov. S interaktívnym predstavením k nám zavítajú FIFO A VIERKA. A to nie je všetko! Maskoti MINNIE, EVEREST A RUBBLE sa už veľmi tešia na stretnutie so svojimi kamarátmi v Novej Bani. Ďalej sa nám v JARMOČNOM PÁSME postupne predstavia naše domáce zoskupenia - SSK JESIENKA, FSK VINIČKA a FS HÁJ. Po nich už bude pódium patriť zmiešanému speváckemu zboru CANTUS MONTE REGIS, ktorý pod vedením dirigentky Janky Šumichrastovej úspešne reprezentuje Novú Baňu aj na medzinárodnej úrovni. V júni 2024 sa zúčastnili na medzinárodnej súťaži speváckych zborov Svátky písní v Olomouci, kde vo svojej kategórii získali prvé miesto v striebornom pásme. A určite mi dáte za pravdu, že k dobrému jarmoku neodmysliteľne patria humor, smiech a zábava. Tak o toto všetko sa postará Ján Pisančin alias ANDER Z KOŠÍC, známy ľudový rozprávač, ktorého pre neodmysliteľný zmysel pre humor a povestné oblečenie pozná takmer celé Slovensko. V dobrej nálade budeme pokračovať s FS BYSTRINA z Banskej Bystrice. Bystrina je mladý kolektív, ktorý sa snaží nadväzovať na ľudové tradície a život našich predkov a toto všetko prezentuje v jedinečnej umeleckej podobe. Bystrina prináša tance a spevy z rôznych regiónov Slovenska. A, samozrejme, v programe sme mysleli aj na mladšiu generáciu. Naše pozvanie prijal ALAN MURÍN, slovensky spevák, skladateľ a hudobný producent. Do pozornosti verejnosti sa dostal už viackrát skvelými skladbami, v ktorých ponúka moderné svetové trendy, dotýka sa rôznych oblastí a ukazuje svoju unikátnosť.

Jarmočný program uzatvorí skupina VIBE, ktorej playlist je plný svetových, ale aj česko-slovenských hitov rokov 80., 90., 00. Veríme, že k nám prinesú pozitívnu atmosféru, ktorá zabaví každého návštevníka a dá tú správnu bodku za 31. ročníkom Novobanského jarmoku.

Podujatím nás bude sprevádzať moderátorská dvojica Karin Tužinská a Janko Kulich.

 

 

Napíšte komentár