14. 09. 2024 Ľubomil, Ľudomil 19°C Dážď

Hádanky, tajničky a hry pre malých školákov. Nová séria Šikuľkovia

Autor: MS, Foto: bux.sk, PR správa
Sikulkovia 1

Zdroj: bux.sk

Komenský sa okrem iného preslávil vetami ako „opakovanie je matkou múdrosti“ alebo „škola hrou“ a práve to druhé napĺňa slovenská autorka, učiteľka Lenka Vymazalová. Napísala už knižky Netreba sa školy báť, tiež nácvikové texty Prečítanku a Prepísanku, ale teraz jej vyšli zábavné úlohy pre malých školákov s krásnym názvom Šikuľkovia.  

„Šikuľkovia je koncepcia troch pracovných zošitov, ktorá postupuje od hlások a písmen, cez slabiky a slová, až po vety a neskôr aj prácu s textom. Pracovné zošity na seba nadväzujú a úlohy v nich pokrývajú učivo prvého cyklu. Čiže deti si v nich precvičujú tie schopnosti, ktoré práve potrebujú v škole. Či už je to abeceda, rozdelenie hlások, tipy viet, rozlišovacie znamienka, delenie slov na slabiky a neskôr vybrané slová, aj slovné druhy,“ popisuje svoju sériu Lenka Vymazalová.

Veľmi pekná obálka a vyše 60-stranový pracovný zošit plný zábavných úloh, ktoré nielen pobavia, ale aj motivujú a pomáhajú školákom od 7 do 9 rokov. Nájdete v ňom rôzne hádanky, tajničky, dvojsmerky, doplňovačky. Deti môžu zakrúžkovať správne odpovede, hľadať slovíčka v jednoduchých osemsmerovkách, nahrádzať obrázky slovom, alebo dokresliť obrázok k textu.

sikul4

Zdroj: bux.sk

Pre lepšiu predstavu, aj takéto typy úloh a hier nájdete v knižke:

  • Vyrieš tajničku a dozvieš sa, ako by sme sa mali správne predstaviť.
  • Vyber do vety vhodné slovo a zakrúžkuj ho.
  • Priraď obrázky k slovám.
  • Zakrúžkuj, čo nesmú robiť prváci v škole.
  • Roztrieď slová podľa zadania v tabuľke.
  • Prečítaj text, vyber a dopíš na voľné miesta slová z tabuľky.
  • Priraď číslo vety k obrázku. Obrázok vyfarbi.
  • Uhádni slovné hádanky. Slová napíš.

Nejde samozrejme o teoretické úlohy, ale odskúšané so žiakmi, overené praxou skúsenej učiteľky. „Rôzne tipy úloh vedú deti k čítaniu s porozumením, ku kritickému mysleniu, ale aj k precvičovaniu jemnej motoriky zábavnou formou. Verím, že keď sa tieto úlohy páčili mojím deťom v škole, tak sa zapáčia aj tým vaším – či už doma pri domácej príprave alebo v škole na hodinách,“ dodáva Lenka.

Pracovný zošit je plnofarebný a pozor, na konci je aj Diplom, kde môžete doplniť meno svojho drobca za jeho snahu a šikovnosť, vystrihnete a zarámujete.
Ak máte doma malého školáka, Šikuľkovia budú pre vás to pravé.

Milan Buno, knižný publicista

 

Napíšte komentár