14. 09. 2024 Ľubomil, Ľudomil 19°C Dážď

Ľanová nedeľa

30.07.2024 Autor: MS, Foto: snm-online.sk/
Termín: 11.08.2024 Mesto:Martin Zdroj:stránka organizátora

453093898 1045933160871499 1916956578580456144 n

Od ľanového semienka k hotovému odevu viedla dlhá cesta. Ako sa v minulosti vyrábal textil a ako sa kedysi staralo o odev sa dozviete 11. augusta 2024 počas podujatia Ľanová nedeľa v Múzeu slovenskej dediny.

Počas celodenného programu od 10.00 do 16.00 hod. Vám ukážeme postupy, akými sa z ľanu stávalo plátno. Dozviete sa, ako sa ľan trepal a česal, priadli nite a ako sa tkalo na krosnách. Naučíme Vás, ako vyzerá vretienko alebo tkáčsky člnok, čo je to šteť, brdo, snovadlá či trlica a zistíte, na čo sa používali. Folklórna skupina Podhradie z Podhradia Vám priblíži susedské vzťahy pri spoločnej práci v hospodárstve, ale aj rozpovie príbeh o tom, ako do Podhradia prišiel prvý šijací stroj. Folkloristi Vám okrem toho ukážu, ako sa obšívali koberce, háčkovali koberčeky z nastrihaných handier, vyšívalo a šilo na šliapacom stoji. Naši hostia – Folklórna skupina Podšíp zo Stankovian – predstavia postupy spojené s praním a žehlením textilu – hladenie textilu žehličkami s rôznym typom zohrievania, ako aj mangľovanie uterákov na stolovom ručnom mangli. Atraktívnu netradičnú prehliadku tradičného odevu a jeho súčastí z rozličných kútov Slovenska Vám predvedú členky a členovia Folklórneho súboru Lysec z Belej-Dulíc.

Počas celého dňa bude v areáli Múzea slovenskej dediny vyhrávať Podhradská muzika. V olejárni sa dozviete o ďalšom využití ľanového semienka, z ktorého sa lisovaním získaval ľanový olej, v minulosti hojne využívaný v kuchyni počas pôstneho obdobia. Pre najmenších návštevníkov bude pripravená tvorivá dielňa so zabudnutými textilnými technikami. Budú si môcť vyrobiť tkanice na krosienkach, „špuľke“, doštičke alebo na prstoch, utkať koberček na stolových krosienkach, vyskúšať zápästkovú techniku alebo plstenie ovčej vlny.

V rámci projektu Uč sa v múzeu!, ktorý je realizovaný s finančnou podporou mesta Martin,  Vás lektorka modrotlačových dielní Lucia Dovalová zasvätí do tajov modrotlače, ktorej výrobu si budete môcť aj sami vyskúšať. Spolu s ňou sa oboznámite s touto špeciálnou technikou farbenia a potláčania látky – postupmi tlačenia vzorov na látku s použitím špeciálnej krycej zmesi „papu“ a prípravou farbiacej indigovej zmesi „kypy“. Súčasťou programu budú aj ukážky tradičnej ľudovej a umeleckej výroby spojené s predajom. Tradičné jedlá a občerstvenie pre návštevníkov ponúkne krčma z Oravskej Polhory.

O 13.30 hod. sa uskutočnia ev. a. v. služby Božie v kostole z Rudna.

S radosťou oznamujeme, že na podujatia Múzea slovenskej dediny si budete môcť zakúpiť vstupenky už aj z pohodlia domova. Vstupenky na Ľanovú nedeľu nájdete tu.

 

Napíšte komentár