14. 09. 2024 Ľubomil, Ľudomil 19°C Dážď

Archeopark

Autor: Claudinka, Sponzorovaný obsah
Adresa:Pác 60, 919 43 Cífer Telefón:0910 395 057 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Archeopark v Cíferi prináša unikátny pohľad do minulosti regiónu prostredníctvom rekonštrukcie rímsko-germánskeho osídlenia zo 4. storočia n. l. a archeologickej expozície v rekonštruovanom mlyne. Vstúpte do rímskeho kúpeľa, germánskej zemnice a zažite tak kúsok minulosti, keď sa na našom území stretáva antický svet so svetom barbarským.

V 4. storočí vznikol na okraji staršej a súdobej germánskej (kvádskej) osady v dnešnom Cíferi-Páci kniežací dvorec. Ako svoju rezidenciu ho využíval miestny kvádsky veľmož. Stavebný komplex s niekoľkými budovami postavila rímska vojenská stavebná jednotka podľa vopred navrhnutého plánu. Dnes je prezentovaná časť tohto osídlenia.

Hlbší pohľad do minulosti prináša expozícia v rekonštruovanom mlyne. Prevedie vás historickými obdobiami od mladšej kamennej doby až po ranný stredovek. Približuje všedný život Rimanov, Germánov ale aj  Slovanov, ktorí v minulosti toto územie obývali a zanechali tu stopu svojej prítomnosti. Na vzniku expozície sa podielal tím archeológov z Archeologického ústavu SAV v Nitre pod vedením docenta Mateja Ruttkaya.

Súčasťou Archeoparku je aj náučný chodník, ktorý sa vinie popri potoku Gidra. Ten už od praveku zohrával dôležitú úlohu v osídľovaní tejto lokality. Fyzickým pohybom v krajine, ale aj prostredníctvom rozšírenej reality, sa bližšie zoznámite s minulosťou regiónu.

Otváracie hodiny: utorok  – nedeľa od 10.00 do 18.00 hod.
Vstupné: dospelí 5 eur, deti/ zťp/ senior: 3 eur, deti do 3 rokov zdarma

Napíšte komentár