26. 08. 2024 Samuel 33°C Skoro jasno

Prázdninová aktivita pre skupinu detí Mladý archeológ

10.07.2024 Autor: ZSM, Foto: zsmuzeum.sk
Miesto:Západoslovenské múzeum v Trnave, Múzejné námestie č. 3 Termín: 27.08.2024 a ďalšie Mesto:Trnava Zdroj:stránka organizátora
mlady archeolog insta

Zdroj: Západoslovenské múzeum v Trnave

Západoslovenské múzeum organizuje pre detské skupiny a letné tábory aktivitu Mladý archeológ. Letný program Mladý archeológ predstaví detským účastníkom prácu archeológa. Prevedie ich celým procesom odkrývania nálezov, ich čistenia, dokumentovania až po zaradenie do zbierkového fondu múzea. Deti sa dozvedia, ako sa predmety dostávajú do múzea, s akými nástrojmi archeológ pracuje, ako treba nález zakresliť, čo sa s predmetmi ďalej v múzeu deje.

Program je rozdelený na tri bloky. Najskôr si predstavíte múzeum ako odbornú inštitúciu zhromažďujúcu a prezentujúcu vzácne artefakty minulosti. Spomeniete si, ktoré vedné disciplíny sú najčastejšie zastúpené v múzeách, pričom vás bude zaujímať predovšetkým archeológia. Poviete si, čomu sa venuje, aké pramene skúma a čo považujete za nelegálnu archeológiu. Počas krátkej prestávky naberiete sily, aby ste sa mohli pustiť do archeologického výskumu. Pod dohľadom skúseného archeológa sa naučíte pracovať s archeologickými nástrojmi a odkryjete pozoruhodné praveké nálezy. Hoci sa môže zdať, že tu práca archeológa končí, nie je to tak. Pred pokračovaním si však trochu oddýchnete. Následne vás čakajú „papierovačky“ – musíte nálezy opísať, zakresliť, zdokumentovať nálezovú situáciu a všetko poriadne zaevidovať. Vysvetlíte si, ako sa z predmetu, resp. nálezu stane zbierkový predmet, aké dokumentácie sa musia vypracovať, a ako čaká v depozitári, kým nadíde jeho chvíľa a stane sa exponátom na výstave. Na záver, za všetku vykonanú prácu bude každému účastníkovi udelený Certifikát mladého archeológa potvrdzujúci, že jeho držiteľ bol oboznámený s profesiou archeológa a vykonal archeologický výskum.

Mladý archeológ bude prebiehať v Západoslovenskom múzeu v Trnave (Múzejné námestie č. 3) v pracovné dni od utorka do piatka v termíne od 15. júla do 31. augusta 2024 v časoch od 9.00 do 11.00 hod. alebo od 14.00 do 16.00 hod. Trvanie programu bude približne 2 hodiny. Odporúčaný vek účastníkov je od 6 do 14 rokov.  Veľkosť skupiny je minimálne 10 a maximálne 20 detí. Cena je 5 €.

Na program sa môžete objednávať na telefónnom čísle 033/5512 913.
Pre viac informácií sledujte stránku https://www.facebook.com/zapadoslovenskemuzeum.

archeolog

Zdroj: Západoslovenské múzeum v Trnave

Napíšte komentár